Gość verb Opublikowano 26 Października 2014 #26 Opublikowano 26 Października 2014 To prawda. Ale wolę używać RS, przy którym co najwyżej kocioł wygaśnie. Co innego ci, którzy używają dodatkowych pomp, stref, itd - muszą po HTTP. Moc ustawia się jedną, potem soft balansuje wokół niej, w góre i w dół.
MIQ Opublikowano 26 Października 2014 #27 Opublikowano 26 Października 2014 Zatem czy skrypt ma "mapę" wydajności dmuchawy na poszczególnych poziomach mocy ?
Gość verb Opublikowano 26 Października 2014 #28 Opublikowano 26 Października 2014 Mapy wydajności dmuchawy - jak to ładnie ująłeś - posiada dwie, niezależne, konfigurowalne, współpracujące. Kolejny zrzut, z temperaturą CO i spalin:
MIQ Opublikowano 26 Października 2014 #29 Opublikowano 26 Października 2014 To ile razem parametrów spalania?
Gość verb Opublikowano 26 Października 2014 #30 Opublikowano 26 Października 2014 Pięć pracy w grzaniu. Plus trzy wyboru mocy (min, max, startowa), trzy dla rozruchu, pięć dla podtrzymania, dwa dla dopalania, trzy kalibracje (dopasowanie paliwa), i trzy nastawy temperatury CO. Trochę tego jest. Pewnie da się prościej... Sam robiłem, a przed tym Python kojarzył mi się tylko z wężem.. :)
MIQ Opublikowano 26 Października 2014 #31 Opublikowano 26 Października 2014 A parametry dmuchawy w tym ująłeś?
MIQ Opublikowano 26 Października 2014 #33 Opublikowano 26 Października 2014 Sporo. Jest jakaś procedura, jak to ustawiać? Masz jakieś wyniki porównawcze efektywności - np. pomiary ciepłomierzem itp?
Gość verb Opublikowano 26 Października 2014 #34 Opublikowano 26 Października 2014 Procedura.... potrafisz ustawić kocioł ręcznie ? Jesli tak, jesteś w domu - na tym to polega: trzeba najpierw odpalić tryb ręczny, dopasować parametry prefekt, i dopiero przełączyć na auto. Parametry rozruchu, dopalania, podtrzymania, to chyba nie problem dla palacza ? :) Nie mam ciepłomierza. Wymiernym dla mnie jest porównawcze zużycie paliwa przy podobnym zapotrzebowaniu oraz czystość kotła, ilość i jakość popiołu. Spalam Retopal... kto ma, wie co i jak ;) Potraktuj to jako ciekawostkę, bo raczej nigdzie tego nie zobaczysz.. chyba, że masz blisko :>
MIQ Opublikowano 26 Października 2014 #35 Opublikowano 26 Października 2014 Czyli mamy do czynienia z algorytmem, który kompiluje w sobie kilka zestawów mocy, na których można prowadzić kocioł, "uruchomienie" palnika po postoju/nadzorze i "zatrzymanie" przy przejściu do nadzoru? Czy ten sposób prowadzenia palenia może działać na innych palnikach (retortach, tłokach, rynnach)? Mam niestety daleko.
Gość verb Opublikowano 26 Października 2014 #36 Opublikowano 26 Października 2014 Tak, to gotowiec - obsługuje spalanie, i pompę CO. Nie obsługuje stref, dodatkwych pomp, itd bajerów (da się oczywiście). Działa na burnerze, brucerze, fajce. Inne nie testowane. Na rowerze daleko, samochodem blisko :P
energotop Opublikowano 26 Października 2014 #37 Opublikowano 26 Października 2014 Reded testował na rynnie ale ręczny+.
Gość verb Opublikowano 26 Października 2014 #38 Opublikowano 26 Października 2014 Fakt. Ale niewiele napisał raportów.. chyba zero sztuk :D
Gość verb Opublikowano 26 Października 2014 #39 Opublikowano 26 Października 2014 Na koniec kawałek loga z zababranymi parametrami pracy:
RedEd Opublikowano 26 Października 2014 #40 Opublikowano 26 Października 2014 Witam Nie dramatyzujcie z tymi raportami, komputer był z warsztatu a tam jest bardziej potrzebny, a poza tym za bardzo nie chcę ryzykować utraty połączenia i niespodzianek, nie mam na to czasu, natomiast wracając do oprogramowania alternatywnego, cobra u mnie na stabilnej instalacji rysuje dość podobnie na moim nietypowym palniku który jest rurą fi 100mm (poziomy) i długości 190mm całość w tym strefa napowietrzania skośna otwory ok 30mm między dwoma rzędami na obwodzie, palę czechem. Z racji różnych palników (od waszych) i braku instalacji pomiarowej typu ciepłomierz i tester spalin, mogę tylko wnioskować na podstawie koloru strugi spalin (najczęściej tylko przezroczysta struga) czystości wymiennika i wyglądu popiołu, w brulim wkurzało mnie zakończenie spalania które było za wcześnie i dużo sadzy było później. Verb mam już 3 sterowniki każdy z zupełnie inną idę sterowania (co ciekawe różnice w spalaniu są nieznaczne także albo mój palnik jest tak dobry albo moje umiejętności ustawiania, natomiast są różnice w popiele i wyglądzie wymiennika), jednak najbardziej by mnie interesowała platforma typu open, trzeba by podzwonić do producentów elektroniki kotłowej czy można by od nich kupić gotowy produkt do dowolnego zaprogramowania a później to by poszło jak w Linuksie, każdy by sobie dorobił co by chciał, tylko mała uwaga: taka forma sterownika jest tylko dla tych zarażonych ideą czystego i ekonomicznego spalania, dla reszty świata może być to trudne do opanowania chyba że też się "zarażą". Z ES nie ma co dyskutować nawet za kasę nie chcieli wprowadzić zmian w oprogramowaniu, ale nie są jedyni, choć podgląd przez neta byłby bardzo pomocny (albo chociaż rejestracja parametrów do późniejszego odczytu) to można spróbować tak jak pisałem na priv. Pozdrawiam RedEd
MIQ Opublikowano 27 Października 2014 #41 Opublikowano 27 Października 2014 Verb, nie będę jechał. Już zobaczyłem na wykresach i logu.
Gość verb Opublikowano 27 Października 2014 #42 Opublikowano 27 Października 2014 Nie dramatyzujcie z tymi raportam Heh.. żartowałem przeciez :) OPEN, bylo by cudnie, ale masz rację - zainteresowana byłaby garstka zapaleńców. Już pisałem, że trzeba to potraktować jako ciekawostkę, i tyle :]
Gość verb Opublikowano 27 Października 2014 #43 Opublikowano 27 Października 2014 Już zobaczyłem na wykresach i logu. Toś się rozpisał... :) Jakieś wnioski, uwagi ? Przyjmuję wszystkie, krtytyczne chętniej :P
MIQ Opublikowano 27 Października 2014 #44 Opublikowano 27 Października 2014 Powiem tak... Zobaczyłem, którego parametru pilnuje algorytm podczas pracy z temp CO w zakresie histerezy. Dowiedziałem się, że algo potrzebuje być "nauczony" ch-ki dmuchawy. Zasadę zdaje się poznałem. Piszecie, że "dobrze robi" na spalanie i popiół. Gratuluję. Krytykować trudno, ogólnie jest moim zdaniem dobrze, a diabeł jak zwykle - w szczegółach, których nie ujawnicie.
Gość verb Opublikowano 27 Października 2014 #45 Opublikowano 27 Października 2014 Tak... pilnuje temperatury CO, i tylko na jej odczycie bazuje. Podłączałem też spaliny z tymi całymi "trendami", ale źle to wpływa na szybkość reakcji (aby było sensownie, trzeba odczekać co najmniej trzy przebiegi), i w zasadzie jest zbędne, choć... ta funkcja mogłaby automatycznie kalibrować jeden z parametrów, i możliwe że "nauka" trwałaby krócej :] Parametrów pracy - jak pisałem - jest pięć, z czego trzy dynamiczne. Co do spalania: w porównaniu do ręczeno (ustawionego ze wspomaganiem analizatora gazów), mój"automat" spala w przybliżeniu 0,6kg/dobę mniej. Może szału nie ma, ale dla mnie to niezła satysfakcja, tym bardziej, że kocioł czystszy, i popiołu ciut więcej w popielniku :) To tyle. Trzeba się rozgladać za zapasowym C610 :p
MIQ Opublikowano 27 Października 2014 #46 Opublikowano 27 Października 2014 Temperatury CO... Log sugeruje coś innego ;)
Gość verb Opublikowano 27 Października 2014 #47 Opublikowano 27 Października 2014 Zadana 59st. Nie wiem coś tam wydedukował, ale jest jak napisałem :) Może jakieś foto palnika wrzucić.. hmm :]
MIQ Opublikowano 27 Października 2014 #48 Opublikowano 27 Października 2014 Zauważyłem, że spadek temp spalin poniżej 90st powoduje wzrost mocy dopóki, dopóty spaliny nie osiągną 96st. Po przekroczeniu tej temp moc spada mimo nieosiągnięcia temp zadanej. Temp zadana jest osiągnięta i przekroczona "z rozpędu". Jeśli nie mam racji, możesz zawsze wrzucić log, który zaprzeczy temu, co napisałem.
Gość verb Opublikowano 27 Października 2014 #49 Opublikowano 27 Października 2014 Nie masz racji. Nie ta chronologia. W logu najpierw jest drukowana moc kolejnego zadania, w drugiej linijce parametry dynamiczne, w trzeciej parametry CO, CWU, i spalin. 23:20:14 - soft odczytał temperaturę zadaną i natychmiast (tak sobie wykombinowałem) podniósł moc o 10% 23:21:04 - nie rejestruje "ruchu" CO, podnosi moc o kolejne 10% 23:21:58 - spadek poniżej zadanej, wzrost mocy o kolejne 10%, i tak aż do mocy max (kaganiec >/= 40% </= 80%), wreszcie 23:28:06 - odczytał przekroczenie zadanej, natychmiast hamuje, pyka sobie na najniżeszj do kolejnego spadku do zadanej i tak w kółko ;) Regulacja spalania temperaturą spalin ?? :D Nie polecam ^_^
MIQ Opublikowano 27 Października 2014 #50 Opublikowano 27 Października 2014 No to teraz trochę inaczej to wygląda :) . Nawet znam taki jeden ster, który tak dodaje mocy co jakiś czas, gdy temp<Tzad ;) Ale i tak spaliny były o krok wcześniej niż temp CO. Tak wynika z logu. Na wykresie też widać zakres temperatur spalin. Przypuszczałem, że dodanie mocy bezwzględnie było też przy spadku o jakaś wartość względem zadanej (tak na wykresach widać było). Jeśli jednak jest inaczej, to nawet i lepiej. Jeden czujnik mniej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.