jojoro Opublikowano 8 Października 2014 #1 Opublikowano 8 Października 2014 Kupiłem Pilot G do mojego titanica i niestety nie wyświetla mi się temperatura CWU (nie mogę tez nią sterować). Gdzieś przeczytałem, że musze zaktualizować firmware w sterowniku titanic i będzie działać, ale nie wiem jak to zrobić. Pisałem do producenta - firmy PROND, ale się nie odzywają. Bardzo fajną funkcją byłoby dla mnie też wyświetlanie na Pilocie G temperatury z czujnika pogody. czy da się to jakoś uaktywnić?
Pieklorz Opublikowano 8 Października 2014 #2 Opublikowano 8 Października 2014 Kolego o tej porze roku to jest taka gonitwa, że mail to im mogło wsiąknąć..... Na sterowniku Titanic masz naklejkę z numerem telefonu do serwisu, zadzwoń do firmy Prond i powiedz o co chodzi. Tak, muszą dokonać aktualizacji Przy Irydzie po podłączeniu czujnika pogodowego na Pilot G widac temp. zewnętrzną, więc podobnie powinno być przy aktualizacji na titanicu
jojoro Opublikowano 8 Października 2014 Autor #3 Opublikowano 8 Października 2014 zadzwoń do firmy Prond i powiedz o co chodzi. Tak, muszą dokonać aktualizacji A tak z grubsza jak wygląda taka aktualizacja? Nie mogę jej dokonać na własną rękę? Bo wiadomo, że wysyłka sterownika w sezonie grzewczym nie wchodzi w grę. Przy Irydzie po podłączeniu czujnika pogodowego na Pilot G widac temp. zewnętrzną, więc podobnie powinno być przy aktualizacji na titanicuByłoby super. A w którym miejscu widać temperaturę zewnętrzną? Bo w instrukcji ani na zdjęciach w internecie nie widze tego. Mam nadzieje że firma PROND w końcu pójdzie z duchem czasu i zrobi moduły do internetu, jakieś aplikacje na telefon itp.
Pieklorz Opublikowano 8 Października 2014 #4 Opublikowano 8 Października 2014 Ja mam takie urządzonko, co się logger nazywa, podłącza się to pod RJ-kę od gniazda dla pilota i z karty SD wgrywa soft To tak w skrócie jak to wygląda. Trzeba to aktualizować w serwisie lub przez taki logger. Zadzwoń, może Ci wypożyczą, jak jesteś bardziej rozgarnięty, to zrobisz przy kontakcie przez fona, jak skopiesz kolejność- zwiesisz sterownik i i tak będziesz musiał wysłać..... Co do nowości, jak będą,- to każdy zobaczy. Wtedy mozna pisać. Co do pilota i temp. zewn.- pojawia się ikonka z symbolem domku i temp., nie mam chyba takiej foty, po prawej stronie wyświetlacza pod godziną
jojoro Opublikowano 10 Października 2014 Autor #5 Opublikowano 10 Października 2014 Zastanawiam się nad zmianą titanica na inny sterownik. Naturalnym wyborem wydaje się być Iryd PID z czujnikiem spalin. Naturalnym, bo od producentów titanica, do którego zasady działania jestem przyzwyczajony. Zastanawiam się jednak czy będę musiał zmieniać wszystkie czujniki, czy wystarczy przepiać kabelki z titanica do iryda + dołożyć te czujniki (np. spalin) których titanic nie obsługiwał? Widzę, że czujnik pogody i panel G pozostaną bez zmian, a czujnik temperatury CWU, CO, podajnika? Drugim moim wyborem jest bruli/ecoal ze względu na moduł internetowy. Jednak w bruli nie ma tak fajnego panelu pokojowego jak pilotG (wiem, że mogę sobie zrobić coś podobnego z jakiegoś taniego tabletu, ale to dodatkowe koszty przy i tak drogim bruli). Kocioł mam niestety przewymiarowany bo kupowałem go przed ociepleniem budynku. W przyszłym roku planuję w cześci domu zrobić podłogówkę i cyrkulację CWU. Na większości grzejników mam głowice termostatyczne hr90. Co polecasz ze swojego doświadczenia, bo zdaje mi sie że testowałeś już sporo :) PS. skoro masz tego loggera do titanica to może pożyczysz do aktualizacji? ;p Oczywiście poniosę pewne koszty, to zrozumiałe :)
Pieklorz Opublikowano 10 Października 2014 #6 Opublikowano 10 Października 2014 Wiesz odpowiem w taki sposób. Nauczony wczesniej przez innych producentów sterowań odnośnie ich obietnic wolę nie wychodzić przed szereg. Coś tam jest nowego planowane, głównie z myślą o rozbudowie iryda. Prond zawsze sprzedaje kompletne sterowniki, nie wiem po co chcesz się bawić w przekładki czujników. Kojarzę także, że była seria titanic, która miała bodajże cyfrowe czujniki cwu, w irydzie c.o., cwu sa typowe KTY, podobnie w Bruli.... Generalnie w zamiany czujników podstawowych bym się nie bawił. Przekładać możesz Pilot G i czujnik pogodowy Bruli nie ma panelu domowego, z założenia ma być sterowany przez internet, zatem ekran monitora czy telefonu z andkiem to Twój "panel domowy" W detalu Bruli kosztuje bodajże 1100zł Masz jeszcze internetowy sterownik SPP, tj. sam SPP w detalu z nowymi wtykami 395zł a moduł internetowy BET jest przez producenta wyceniony na 215zł, jak chcesz go z czujnikami wewn/zewn./spalin, to BET z kpl czujników wycenia się na 275zł. Pierwszy rok abonamentu w cenie a później roczny abonament to bodajże 30zł. Sterownik ma fajny i skuteczny algorytm pracy. Do niego można także podłączyć firmowy panel pokojowy typu PPX, gdzie z poziomu ekranu jest dostęp do podstawowego menu, jest info na jak długo starczy węgla w koszu, pojawia się info dobę wczesniej, aby dosypać, widac spalanie za ostatnią dobę.... i jest funkcja termostatu pokojowego... tyle,że z modułem internetowym to się zaczyna dublować, ale kto bogatemu zabroni? W SPP czujnik c.o., cwu, podajnika jest cyfrowy, przy bramce BET czujnik spalin PT-1000 i wewn/zewn typu KTY
jojoro Opublikowano 10 Października 2014 Autor #7 Opublikowano 10 Października 2014 Dzięki za wyczerpującą informację. Chyba zdecyduję się na tego iryda gdy będę modernizował instalację na następny sezon. A jeszcze jedno - czy iryd ma taki czujnik do ilości węgla w podajniku, albo konieczności wyczyszczenia szuflady na popiół? A jeśli chodzi o czujniki to po prostu liczyłem, że nie będę musiał wyciągać starych, bo mam je ładnie upięte :)
Pieklorz Opublikowano 10 Października 2014 #8 Opublikowano 10 Października 2014 Jak dajesz sobie rok czasu, to sam zobaczysz co się zmieni. Nie potrzeba dodatkowych czujników w koszu, ilość paliwa w różnych sterownikach przelicza się na podstawie czasu pracy podajnika..... metody są dwie, albo zasypuje się kosz i naciska- pełen a przy końcówce- minimum i to daje "skalę" do następnych zasypów albo wpisuje się przesyp sekundowy lub minutowy i na tej podstawie elektronika wylicza ilości spalanego węgla czy tez opału, który pozostaje w koszu. Na chwile obecną czegoś takiego w sterownikach prond nie ma.
jojoro Opublikowano 10 Października 2014 Autor #9 Opublikowano 10 Października 2014 Raczej pół roku, bo zazwyczaj tak w maju rozpoczynam remonty itp. :) A teraz będę chciał założyć sobie podłogówkę, przerobić trochę instalację w kotłowni, dorobić cyrkulację, mieszacze itp. A z tym pomiarem ilości opału to mnie zaskoczyłeś. Nie sądziłem, że to tylko takie szacowanie przez mikroprocesor. Istnieje tyle możliwości pomiaru od czujników nacisku, poprzez czujniki optyczne, tensometry, ultradźwiękowe (coś w stylu czujników parkowania), aż do czysto mechanicznych rozwiązań jak jakiś odważnik na sznurku, który pociągnie przełącznik w momencie naprężenia linki. Już nie mogę sie doczekać tego nowego iryda z dodatkami. Mam nadzieję, że na forum będzie jakieś info, bo na stronie producenta to do dziś nie ma nawet wzmianki o Pilocie G.
qbot1 Opublikowano 22 Października 2014 #10 Opublikowano 22 Października 2014 Podłaczylem wczoraj do mojego sterownika titanic pilot g wszystko ładnie smiga temperatura pokojowa ustawiona na 22 a wskazuje 24 temperatura obiegu 42 a w rzeczywistosci 45 a praca pompy 1 min co 3 min problem polega na tym ze nie podaje groszku co mozna zmienic zeby bylo ok
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.