Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przerobienie Instalacji (2 Obiegi) + Wychładzanie Bojlera

powe88

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie. Borykam się z problemem wychładzania bojlera. Przy okazji chciałbym wykorzystać potencjał sterownika w piecu,
Zainstalować pompę do cwu oraz coś co by nie zabierało ciepłej wody z bojlera.
Piec KOCIOŁ ELEKTROMET EKO-KWW 18KW ST TECH EL-880 zPID.

Teraz podczas zakręcenia powrotu z grzejników, zawóru koło pieca a także zaworu z osobnego kaloryfera i puszczenie tylko obiegu na bojler słychać przelewanie wody w bojlerze oraz
mimo zakręcenia powrotu grzejniki idące po nitce z przelewem grzeją o co chodzi?  

Cała instalacja jest z miedzi.Rury na wyjściu z pieca  35mm później stopniowo się z zmniejszają. Bojler 2-płaszczowy poziomy.

Układ też pracuje grawitacyjnie, nie sprawdzałem tak mówili.

Na Rysunku poglądowy przedstawiłem układ podłączenie dotychczasowej instalacji moim okiem jest spartolona. 

Rysunek niżej mój pomysł przerobienia instalacji. Proszę o sprawdzenie poprawności instalacji. Oraz nasuwa mi  się pytanie jaką pompkę do cwu i zawór zwrotny wstawić chodzi mi o model?

Proszę o analizę i naprowadzenie. Dziękuje serdecznie .

1WvQ2w.jpg

5EMY38.jpg

MyLLWq.jpg
5XwAbp.jpg
JKuz06.jpg
ivyhCl.jpg
njfkQC.jpg
uZZAEz.jpg
XRw0mr.jpg

Opublikowano

tak na szybko wg schematow naczynie wzbiorcze nie pelni swojej roli. musi byc podlaczone z pominieciem wszelakich pomp, zaworow itp. tylko rura i zlaczki. ja mam u siebie podobna instalacje tj. mamm na rurze do naczynia podpiete 2 grzeiniki i rozwiazalem problem z pompa dajac ja na powrot.

co do reszty to pewnie cos koledzy dopisza. pzdr

Opublikowano

Jak już przerabiasz to pomyśl o przełożeniu pompy CO na powrót, pompa od grzania bojlera 25/40 i zawór zwrotny z metalowym grzybkiem

odpowiedni średnicą do rury np 1", oczywiście przed tą drugą pompą także filtr i zawory odcinające.

Opublikowano

Tak więc przerobiłem schemat.

Pompka na CO poszła na powrót będzie pracować w pionie  ale pytanie zawór różnicowy odwrócony o 180° z kierunkiem do  ziemi  będzie pracował i spełniał swoją role ? 

Do CWU  pompka 25/40 + filter + zawór zwrotny z metalowym grzybkiem . Chce ustawić  w pionie czy tak można?

post-59604-0-63553800-1412625632_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podbijam 

dodam że Cwu w pionie i kierunek ku górze. 

Doczytałem że naczynie musi być na odpowiedniej wysokości a więc mam pompę Grundfos  Ups 25-40 (96281384) http://www.ceneo.pl/16352643#tab=spec więc na jakiej wysokości od najwyższego kaloryfera musi się znajdować naczynie wyrównawcze ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.