powe88 Opublikowano 5 Października 2014 #1 Opublikowano 5 Października 2014 Witam serdecznie. Borykam się z problemem wychładzania bojlera. Przy okazji chciałbym wykorzystać potencjał sterownika w piecu, Zainstalować pompę do cwu oraz coś co by nie zabierało ciepłej wody z bojlera. Piec KOCIOŁ ELEKTROMET EKO-KWW 18KW ST TECH EL-880 zPID. Teraz podczas zakręcenia powrotu z grzejników, zawóru koło pieca a także zaworu z osobnego kaloryfera i puszczenie tylko obiegu na bojler słychać przelewanie wody w bojlerze oraz mimo zakręcenia powrotu grzejniki idące po nitce z przelewem grzeją o co chodzi? Cała instalacja jest z miedzi.Rury na wyjściu z pieca 35mm później stopniowo się z zmniejszają. Bojler 2-płaszczowy poziomy. Układ też pracuje grawitacyjnie, nie sprawdzałem tak mówili. Na Rysunku poglądowy przedstawiłem układ podłączenie dotychczasowej instalacji moim okiem jest spartolona. Rysunek niżej mój pomysł przerobienia instalacji. Proszę o sprawdzenie poprawności instalacji. Oraz nasuwa mi się pytanie jaką pompkę do cwu i zawór zwrotny wstawić chodzi mi o model? Proszę o analizę i naprowadzenie. Dziękuje serdecznie .
piastun Opublikowano 5 Października 2014 #2 Opublikowano 5 Października 2014 tak na szybko wg schematow naczynie wzbiorcze nie pelni swojej roli. musi byc podlaczone z pominieciem wszelakich pomp, zaworow itp. tylko rura i zlaczki. ja mam u siebie podobna instalacje tj. mamm na rurze do naczynia podpiete 2 grzeiniki i rozwiazalem problem z pompa dajac ja na powrot. co do reszty to pewnie cos koledzy dopisza. pzdr
sambor Opublikowano 5 Października 2014 #3 Opublikowano 5 Października 2014 Jak już przerabiasz to pomyśl o przełożeniu pompy CO na powrót, pompa od grzania bojlera 25/40 i zawór zwrotny z metalowym grzybkiem odpowiedni średnicą do rury np 1", oczywiście przed tą drugą pompą także filtr i zawory odcinające.
powe88 Opublikowano 6 Października 2014 Autor #4 Opublikowano 6 Października 2014 Tak więc przerobiłem schemat. Pompka na CO poszła na powrót będzie pracować w pionie ale pytanie zawór różnicowy odwrócony o 180° z kierunkiem do ziemi będzie pracował i spełniał swoją role ? Do CWU pompka 25/40 + filter + zawór zwrotny z metalowym grzybkiem . Chce ustawić w pionie czy tak można?
powe88 Opublikowano 14 Października 2014 Autor #5 Opublikowano 14 Października 2014 Podbijam dodam że Cwu w pionie i kierunek ku górze. Doczytałem że naczynie musi być na odpowiedniej wysokości a więc mam pompę Grundfos Ups 25-40 (96281384) http://www.ceneo.pl/16352643#tab=spec więc na jakiej wysokości od najwyższego kaloryfera musi się znajdować naczynie wyrównawcze ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.