Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Rozdzielanie Wody Powrotnej

kiminero

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Często spotykam się z koniecznością modernizacji starych układów CO budowanych pod grawitację, gdzie naczynie przelewowe jest wpięte w pion grzewczy. Z wiadomych powodów pion ten nie może być w żaden sposób "ozaworowany" oraz nie wolno na nim montować żadnych innych urządzeń.

Pojawia się tu problem wymagań dzisiejszego klienta, który chce do swojej instalacji gadżetów. Ponieważ zazwyczaj nie ma zgody na przerabianie naczynia (kucie ścian i stropów), nagminne jest montowanie pomp z obejściem grawitacyjnym (ZR) na zasileniu, co jest cokolwiek niebezpieczne. Jeszcze gorzej gdy na to zasilenie lądują zawory 3D/4D. Ja tego nie robię i robił nie będę, ale żal klientów narażać na tych wszystkich "Da się fachowców". Tłumaczenia o skali zagrożenia rzadko trafiają....

Z powyższych powodów wymyśliłem sobie taką modernizację układu, która pozostawia rurę bezpieczeństwa w spokoju i jednocześnie daje możliwość zapanowania nad temperaturą posyłaną na układ niezależnie od temperatury kotła. Pomysł dotyczy wyłącznie zaworów 3D, przez co ochroną powrotu musi zająć się pompa kotłowa lub jak często ja to robię - pompa CWU (z TZM dla CWU).

Do uzyskania żądanej temperatury na grzejnikach (ręcznie lub siłownikiem stałotemperaturowo/pogodowo) montuję zawór 3D w funkcji rozdzielania za pompą na powrocie. W schematach producentów nie znalazłem opcji rozdzielania powrotu, są tylko propozycje rozdzielania zasilenia, które odpadają przy źle wpiętym naczyniu.

Rozwiązanie działa i żadnych konfliktów przepływów nie zauważyłem. Wklejam ideowy schemat do ewentualnej krytyki. Nie rozpatrywałem wszystkich możliwych konfiguracji, ale "najczęściej spotykana" wersja starego układu grawitacyjnego wygląda jak niżej. Zaznaczam, że mimo wszystko jest to ciągle swego rodzaju "proteza", żeby nie powiedzieć partyzantka...

post-18583-0-64344900-1412509588_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.