Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modernizacja Starej Instalacji Co I Cwu

dudrok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Planuje modernizację starej stalowej , instalacji tzn wymianę pieca na  ekogroszek z podajnikiem ( teraz jest stary węglowy). Instalacja jest w układzie otwartym ,  grawitacyjna ale dołożona jest pompka - nie wszystkie grzejniki dobrze grzały. Mój problem polega na tym , że nie bardzo wiem jak sobie poradzić ze starą instalacją wokół kotła. Są tam bardzo duże średnice rur na zasilaniu a chciałbym wstawić rozdzielacze na zasilaniu i powrocie aby lepiej wyregulować układ. Obecnie wymieniłem wszystkie grzejniki na panelowe używając systemu skręcanego oraz zamiast jednego grzejnika zrobiłem podłogówkę ( na powrocie dałem zawór RTL ). Mam z nią problem gdyż na powrocie rura jest ciągle zimna - pewnie jest zapowietrzona. Ciężko mi ją odpowietrzyć gdyż piec z całym orurowaniem jest poniżej jej poziomu ( wszystko jest w piwnicy ). Na pewno na dzień dzisiejszy nie chciałbym wycinasz wszystkich rur i wymieniać je na pex tylko zaadaptować to co mam do nowego pieca. Żeby sobie z tym wszystkim poradzić pomyslalem o zainstalowaniu rozdzielacza tylko na powrocie wraz z przepływomierzami. Czy dodatkowa pompka dla CWU będzie potrzebna ? Na pewno chciałbym wstawić zawór 3/4 drożny aby utrzymać bezpieczną temp na piecu. Wszystko robię sam , więc proszę o porady. Załączam schemat instalacji i zdjęcie.

post-59668-0-35120700-1412453295_thumb.jpg

post-59668-0-75337800-1412453308_thumb.jpg

Opublikowano

Czy jest ktoś kto mi pomoże ?

Opublikowano

Czy jesteś ktoś na tym forum kto zna się na tyle , że może mi pomóc ?

Opublikowano

Witam

Stara instalacja jest spawana i bez palnika gazowego ani rusz. Należy ją zostawić a kocioł dobrać taki aby jak najbardziej pasował pod stare rury.

Piszesz że chcesz robić regulację na rozdzielaczu  - w tym przypadku nie sprawdzi się  - musiałbyś prowadzić osobne rury do każdego grzejnika osobno i dodatkowo zastosować rozdzielacz od podłogówki.

Ja proponowałbym regulację na każdym grzejniku osobno  przez ustawienie nastaw wstępnych na zaworach lub na zaworach powrotnych ( odcinających) każdego grzejnika.

Montaż pompy na powrocie , przed pompą zawór 3-D ochrony powrotu.

Natomiast zawór różnicowy jest zbędny - on w tej pozycji nie będzie pracował, z reszta przy zaw 3-D grawitacja nie będzie działać.

Dodatkowo dobrze zaizoluj wszystkie rury - taki pająk z rur to duża strata ciepła.

post-18578-0-78422700-1413016444_thumb.jpg

Opublikowano

Witam

Stara instalacja jest spawana i bez palnika gazowego ani rusz. Należy ją zostawić a kocioł dobrać taki aby jak najbardziej pasował pod stare rury.

Chodzi o duże średnice czy jakiś inny powód (np duza ilosc wody) ? 

Piszesz że chcesz robić regulację na rozdzielaczu  - w tym przypadku nie sprawdzi się  - musiałbyś prowadzić osobne rury do każdego grzejnika osobno i dodatkowo zastosować rozdzielacz od podłogówki.

Problem polega na tym , że podłogówka , którą dorobiłem (100m rury 16 pex) nie grzeje. Tzn rura na zasilaniu sie tylko grzeje. Wydaje mi się , że problem nie jest z odpowietrzeniem ( troche wody już przelałem) tylko ze zbyt dużym oporem liniowym ze wzgledu na małą średnicę rur w stosunku do reszty instalacji. Dlatego pomyslalem o rozdzielaczu na powrocie, żeby wykryzować powroty z grzejników albo po prostu dołożyć pompkę na powrocie z podłogówki - chyba taniej. Dobre pomysly ?

Ja proponowałbym regulację na każdym grzejniku osobno  przez ustawienie nastaw wstępnych na zaworach lub na zaworach powrotnych ( odcinających) każdego grzejnika.

Mam nowe grzejniki z zaworami termostatycznymi , starczy ?

Montaż pompy na powrocie , przed pompą zawór 3-D ochrony powrotu.

A może 4-D ? Zależy mi na stałej temp w obiegu pieca. Ma to w moim przypadku znaczenie 3-d czy 4-d ? Załączam propozycję schematu instalacji.

Natomiast zawór różnicowy jest zbędny - on w tej pozycji nie będzie pracował, z reszta przy zaw 3-D grawitacja nie będzie działać.

Dodatkowo dobrze zaizoluj wszystkie rury - taki pająk z rur to duża strata ciepła.

Miałem w planach

post-59668-0-67063400-1413234135_thumb.jpg

Opublikowano

Ten twój schemat odpada - nie może być pomiędzy naczyniem przelewowym a kotłem żadnych zaworów a u ciebie jest zawór 4-D

Jak podłączyłeś tą podłogówkę na RTL czy inaczej? - 100m rury w jednym odcinku to dużo - na to nie pomoże regulacja na rozdzielaczu.

Raczej jest potrzebna dodatkowa pompa 

Z resztą taką regulację zrobisz lepiej nastawami wstępnymi na grzejnikach.

Zauważ że każda próba zmiany tego "pająka" w kotłowni wymaga pomocy spawacza z gazem , a ty podobno chcesz robić zmiany sam.

Opublikowano

Ten twój schemat odpada - nie może być pomiędzy naczyniem przelewowym a kotłem żadnych zaworów a u ciebie jest zawór 4-D

Czyli u mnie może być tylko 3-D na powrocie tak ?

Jak podłączyłeś tą podłogówkę na RTL czy inaczej? - 100m rury w jednym odcinku to dużo - na to nie pomoże regulacja na rozdzielaczu.

Raczej jest potrzebna dodatkowa pompa 

Tak , założyłem zawór RTL ( jest na schemacie). Na poprawionym schemacie narysowalem też pompe na powrocie.

Z resztą taką regulację zrobisz lepiej nastawami wstępnymi na grzejnikach.

Chodzi o zawory termo ?

Zauważ że każda próba zmiany tego "pająka" w kotłowni wymaga pomocy spawacza z gazem , a ty podobno chcesz robić zmiany sam.

Generalnie chce zrobić jak najwiecej sam ale jak będę kupował piec za miesiac to przy jego montażu chcialbym żeby mi troche poprawili , wg moich wskazówek ( wolę na forum znaleźć rozwiązanie niż zdać się na hydraulików wiedzę bądź niewiedzę. Zresztą już teraz będę mógł oszacować koszty gdy ustalę schemat instalacji.

Opublikowano

Po kolei 

ad 1 - tak

ad 2 niestety możesz próbować tylko z pompą - zaw RTL to max 30-50m zależnie od srenicy rury i samego zaworu

ad 3 - pod głowicą zaworu powinny być nastawy wstępne i tam trzeba regulować - zobacz co masz pod głowicą zaworu

ad 4 ja bym nie robił zmian, najwyżej prosta kosmetyka do podłączenia kotła  - to dobry układ

Opublikowano

ad 2 niestety możesz próbować tylko z pompą - zaw RTL to max 30-50m zależnie od srenicy rury i samego zaworu

Jak to rozumieć ? Mam dolożyć pompę za czy przed zaw RTL (heimeier) oczywiscie zamontowanym na powrocie.

Opublikowano

Kończąc temat poleciłbyś mi jakąś konkretną pompę i zawór 3-D ( chcialbym wlasnie nim sterować a nie piecem) ?

Opublikowano

Pompy są w wielkim wyborze - nie wiem do czego ona ma być zastosowana?

Jeżeli za tym nieszczęsnym RTL- em to 25/40 lub lepiej 15/40  a jako pompę główną CO to 25/40  elektroniczną np LFP lub Grundfoss ,

zaś zawór to termostatyczny 1" na daną temperaturę np 50 lub 55C https://kotly.com.pl/produkt-zawor-mieszajacy-trojdrogowy-25mm--1-cal--regulus-tsv3b-55%C2%B0c-3048.html?l=pl lub lepszy ale  droższy o 150zł ESBE

Opublikowano

Jeśli chodzi o zawory 3-d to czegos nie rozumiem. Schemat , który mi zaproponowałeś zawiera tylko jedną pompe główną a pod linkiem , który mi podeslales jest schemat z wykorzystaniem dwóch pomp. Czy mogę prosić o wyjaśnienie dlaczego tak a nie inaczej ? Swoją drogą myślałem o takim rozwiązaniu , w którym zawór 3-d jest z jakimś elektronicznym sterownikiem - manipulatorem i nim reguluję temperaturę obiegu zamiast regulacji na piecu. Co o tym myślisz ?

Z góry dziękuję z edukację :)

Opublikowano

Teoretycznie powinna być 1 pompa - ta na powrocie kotła, przed pompą wstawiasz zawór 3-d termostatyczny do ochrony powrotu  - on nie potrzebuje siłownika i sterownika - podaje na kocioł zawsze temp nie mniejszą niż jego nominalna np 55C.

Druga pompa to proteza do uruchomienia tej podłogówki - ona pracuje niezależnie możesz ją włączyć wprost do gniazdka el.

To co ci podałem to był link do zaw 3-D, schematem się nie przejmuj to schemat z zastosowaniem bufora - wtedy muszą być dwie pompy.

Swoją drogą myślałem o takim rozwiązaniu , w którym zawór 3-d jest z jakimś elektronicznym sterownikiem - manipulatorem i nim reguluję temperaturę obiegu zamiast regulacji na piecu. Co o tym myślisz ?

To co chcesz zrobić wymaga: osobnej rury do naczynia przeponowego i nie chroni powrotu kotła.

Opublikowano

to w jaki sposob mam regulować temp obwodu grzejnikowego ? piecem ? czy musze zalozyc stałą wartość i pozostają mi zawory termo w grzejnikach

Opublikowano

Temperaturą na kotle i głowicami termo na grzejnikach np ustawiasz na kotle 65C  przy zaw 3-D 55C na powrocie , jak masz kocioł z podajnikiem to nastawiasz  na sterowniku

a jak zasypowy to na miarkowniku.

Opublikowano

ok , juz wszystko dla mnie jasne. Kotły defro to dobry pomysl Twoim zdaniem czy przereklamowane... Może jakaś propozycja ? Dużo czytam i każdy poleca co innego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.