markus53 Opublikowano 16 Września 2014 #1 Opublikowano 16 Września 2014 Witam. Chciałbym zapytać ew. Użytkowników i Instalatorów o opinię na temat kotłów Iskra Plus produkowanych przez firmę Zgoda Wieprz. Jestem zainteresowany zakupem w/w kotła i chciałbym poznać zdanie Forumowiczów na temat eksploatacji i trwałości. Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.
Dwd89 Opublikowano 3 Listopada 2014 #2 Opublikowano 3 Listopada 2014 Kocioł jak kocioł, montują tam dmuchawę jak do kuźni. dla 25KW jest WPA120 czyli ponad 200m3/h (chyba 240) pełny podajnik (60kg groszku) powinien spalać się w 15h. więc 4kg na godzinę. co oznacza że do takiej ilości węgla potrzeba 40m3/h. pozostałe 200 wychładza palenisko i sam kocioł. kolejna sprawa - sterownik. te od WRT nadają się od razu do kosza. szukaj z SPP boleckiego np. i z normalnym nadmuchem jak go potrzebujesz. ja mam Iskra Wieprz Zgoda 25kw. Przez te małe drzwiczki z przodu drzewa np. nie ułożysz. Mój działa 7 lat ale spełnaim dwa warunki: tylko suchy groszek dobrej jakości cały rok się w kotle pali. żadnego gaszenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.