Gość lysy1l Opublikowano 5 Września 2014 #1 Opublikowano 5 Września 2014 Piecyk do warsztatu. Kerpen II kW. Szamot, powietrze wtórne, ruchomy-obrotowy ruszt: Paliwo, to węgiel kamienny, drewno, brykiety. Będzie palony oczywiście od góry. W przyszłym tygodniu próby, zdam relację.
kono Opublikowano 5 Września 2014 #2 Opublikowano 5 Września 2014 Ta półka z szamotu to robota producenta czy już Twoja przeróbka?
def Opublikowano 5 Września 2014 #3 Opublikowano 5 Września 2014 ja mam podobne retro "działo" (z niemieckiego; ofenkanone). Już kupiłem ceramiczne wkłady kominowe, aby w tym piecyku popróbować dolnego palenia drewnem. Kupiłem zestaw podstawy z rewizją i dwa elementy proste (rury). Niestety brak mi jeszcze komina w miejscu przeznaczenia i czasu.... Jak to widzisz?
Gość lysy1l Opublikowano 5 Września 2014 #4 Opublikowano 5 Września 2014 Ta półka z szamotu to robota producenta czy już Twoja przeróbka? Wszystko oryginał, piec stoi jeszcze na paletce, świeżo odpakowany. Defie, ja mam do niego komin ok. 8-9 metrów o sporym prostokątnym przekroju. Będzie ciągnąć aż miło.
def Opublikowano 6 Września 2014 #5 Opublikowano 6 Września 2014 Trochę się nie zrozumieliśmy. Chcę w swoim palić na sposób "tiepłotrona". Komin mi się zapowaida równie wysoki, a nawet okazały. W kominie nie upatruję problemów. Chcę nad spalaniem panować i regulować....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.