Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czy Pompa Cwu Na Powrocie Boilera To Błąd?

tom70

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono.

Studiowałem dłuższy czas nasze forum ale nie znalazłem odpowiedzi na ww. pytanie. Z powodu braku miejsca w instalacji musiałem zamontować pompkę c.w.u. na powrocie z boliera. Dodatkowo nie mam przy niej zaworu zwrotnego. Problem w tym, że utrzymując na piecu temp. 60 st.C po jakimś czasie temperatura wody w boilerze osiąga podobną temperaturę. Schemat instalacji poniżej.

Posiadam piec Eko-Tom moc 10KW ze sterownikiem WRT-15 + zawór 4d womix sterowany ręcznie. W sterowniku jest priorytet c.w.u. więc pompy nie działają w jednym czasie.

1. Czy podczas pracy pompy c.o. boiler jest ładowany ciepłą wodą z obiegu, pomimo że przepływ wody do boilera jest blokowany przez niedziałającą w tym czasie pompką c.w.u.?

2. Czy zawór zwrotny coś w tej sytuacji pomoże?

3. Wreszcie, czy konieczne jest przeniesienie pompy c.w.u. od strony ładowania boilera?

post-54176-0-26448400-1409135031_thumb.jpg

Opublikowano

w twoim przypadku pompa moze tam pozostać a dodatkowo założyć zawór zwrotny

Opublikowano

W takim razie jeszcze jedno pytanie:  zawór zwrotny za pompą cwu, czy przed?

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

w twoim przypadku pompa moze tam pozostać a dodatkowo założyć zawór zwrotny

Zawór założyłem za pompą (tak jak pokazuje większość projektów) i wszystko działa jak należy. Dzięki wielkie za podpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.