waldikali51 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 #1 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Witam. Posiadam instalację CO z zastosowaniem pompy grundfos 25-60 i sterownika SP-03. Ostatnio dwukrotnie w skutek zwarcia tzw różnicówka wyłączyła prąd. Na początku gdy woda była zimna ogrzewanie działało normalnie. Po pewnym czasie gdy temperatura wody wynosiła 60-80 stopni następowało zwarcie. Sprawdzałem pompę miernikiem - nie stwierdziłem tzw przebicia na masę. Czy przyczyna jest po stronie pompy czy może sterownika.
sambor Opublikowano 22 Sierpnia 2014 #2 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 To raczej wina pompy, której nie sprawdzisz zwykłym miernikiem, potrzebny jest miernik izolacji z napięciem probierczym 500 lub 1000V. Jak twierdzisz że przebicie następuje po wzroście temperatury to może kondensator w pompie lub same uzwojenia "puszczają" izolacje przy wzroście temperatury. Ja obstawiałbym kondensator w pompie. Dodatkowo radzę sprawdzić sterownik np przez podłączenie zamiast pompy żarówki 40-60W na okres ok 1h, jak wyrzuci różnicówka to sterownik, a raczej jego transformator w zasilaczu. Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.