Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co I Cwu Na Etapie Projektowania

tomx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla mnie 3 źródła ciepła to obowiązkowo sprzęgło hydrauliczne. Jeżeli w układzie mają pracować urządzenia typu kominek z płaszczem i kocioł zasypowy to obowiązkowo sprzęgłem hydraulicznym powinien być bufor z wbudowanym naczyniem lub wężownicą, w których będzie grzana ciepła woda użytkowa.

Ważną sprawą jest, aby kominek i kocioł węglowy były podłączone w taki sposób, żeby mogły pracować grawitacyjnie. Jeżeli kotłownia jest na tym samym poziomie co kominek to naprawdę nie ma problemów, aby to mogło tak pracować. Oczywiście kominek posiada płaszcz powyżej podłogi, ale wystarczy, że zasobnik będzie wysoki lub po prostu podniesiony nieco do góry. Zasilanie prowadzi się stropem, a powrót podłogą i wszystko może hulać. Nie potrzebne UPS-y i nie jest wtedy głupotą rozpalanie kotła na godzinę przed wyjściem czy kominka po przyjściu, żeby nagrzać wodę w buforze na najbliższe kilknaście czy nawet kilkadziesiąt godzin grzania.

Dla przykładu bufor o pojemności 1000 litrów, podgrzany kominkiem czy kotłem zasypowym tylko o 30'C (od 40 do 70'C) przy średnim zapotrzebowaniu na energię na poziomie 3kW utrzyma temperaturę domu na stałym poziomie przez ok. 10 godzin. Aby nagrzać tą wodę musimy spalić ok. 8kg węgla o kaloryczności 25MJ*kg lub 12-14kg drewna o kaloryczności 16-18MJ*kg przy uwzględnieniu sprawności spalania na poziomach 70 i 50%

Bez bufora sprawność spalania jest niższa, mniej czysta i bardziej brudząca urządzenia grzewcze oraz kominy, a ogrzewanie droższe.

Poza tym bufor umożliwia podłączenie kominka czy kotła w układzie zamkniętym zgodnie z prawem.

U tych, którzy podłączają kominki z płaszczem i kotły zasypowe do instalacji pracujących z pompami to nie jest kwestia, czy coś się zagotuje i stworzy problemy lecz kiedy to się stanie. Jak nie pomyślisz o tym na etapie projektowania domu i całej instalacji to później będziesz tylko sobie pluł w brodę.

Opublikowano

Dzięki mak ale jesteś mało precyzyjny w tych swoich złośliwościach 

1- kocioł gazowy niema tu nic do rzeczy

2-Rozdzielacze w zupełności wystarczające  ( przekrój 22 mm miedz = 1" rury stalowej)

3- 800l/h  to chyba pompka w akwarium ( przeciętna  pompa ma wydajności do 4000l/h )

4- głupotom jest rozpalanie dużego pieca węglowego w chłodne jesienne dni na godzinę przed wyjściem do pracy  

5 - sprzęgło miało by sens gdyby wszystkie te piece miały by pracować jednocześnie ( to jest dopiero idiotyzm w domku jednorodzinnym )

6 - ma schemacie powyżej jest wyraźnie zaznaczone że sterownik kontroluje tylko  piec węglowy

7- PROPONUJĘ  UWAŻNIE PRZECZYTAĆ CAŁY POST  

POZDRAWIAM   T. SZ . :)

Nie traktuj mojego postu jako złośliwości. Było już na forum kilka prób budowy instalacji z trzema źródłami ciepła i nie przypominam sobie aby ktoś odniósł sukces

1. Właśnie kocioł gazowy jest największym problemem. Wiszące kotły gazowe są specyficznymi urządzeniami i w większości przypadków nie współpracują z obcymi sterownikami

2. Dobrze że wierzysz w to co zrobiłeś ja raczej proponuję potwierdzić to obliczeniami

3. Niestety też się mylisz  Wiszący kocioł gazowy o mocy 14 kW ma pompę p wydajności ok 800 l/h taką o wydajności 4000 l/h znajdziesz w kotle o mocy .... pewnie 45 kW

4.Cykle pracy to twój problem

5. Przy wiszącym kotle gazowym i mieszanej instalacji grzejnikowo podłogowej  sprzęgło  już jest bezwzględnym wymogiem (patrz instrukcja kotła)

6. To odpowiedź sobie na pytanie jak będziesz sterował instalacją podłogową przy pacy kominka ?  Jak będziesz sterował instalacją  gdy będzie pracował kocioł gazowy?

7. .... Co i tobie proponuję. Przede wszystkim proponuję poczytać wytyczne projektowe instrukcje .......i doświadczenia innych forumowiczów którzy już przed tobą próbowali. I chociaż w sukces nie wierzę to życzę sukcesu.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie traktuj mojego postu jako złośliwości. Było już na forum kilka prób budowy instalacji z trzema źródłami ciepła i nie przypominam sobie aby ktoś odniósł sukces

1. Właśnie kocioł gazowy jest największym problemem. Wiszące kotły gazowe są specyficznymi urządzeniami i w większości przypadków nie współpracują z obcymi sterownikami

2. Dobrze że wierzysz w to co zrobiłeś ja raczej proponuję potwierdzić to obliczeniami

3. Niestety też się mylisz  Wiszący kocioł gazowy o mocy 14 kW ma pompę p wydajności ok 800 l/h taką o wydajności 4000 l/h znajdziesz w kotle o mocy .... pewnie 45 kW

4.Cykle pracy to twój problem

5. Przy wiszącym kotle gazowym i mieszanej instalacji grzejnikowo podłogowej  sprzęgło  już jest bezwzględnym wymogiem (patrz instrukcja kotła)

6. To odpowiedź sobie na pytanie jak będziesz sterował instalacją podłogową przy pacy kominka ?  Jak będziesz sterował instalacją  gdy będzie pracował kocioł gazowy?

7. .... Co i tobie proponuję. Przede wszystkim proponuję poczytać wytyczne projektowe instrukcje .......i doświadczenia innych forumowiczów którzy już przed tobą próbowali. I chociaż w sukces nie wierzę to życzę sukcesu.

co do pompy :)

https://product-selection.grundfos.com/product-detail.product-detail.html?from_suid=1513190814560009143483131003971&hits=1&productnumber=96281471&searchstring=ups+15+-+60&qcid=306824000

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.