wladszyc65 Opublikowano 30 Lipca 2014 #1 Opublikowano 30 Lipca 2014 Witam, Jestem nowym uzytkownikiem i jestem w trakcie remontu mieszkania nie wiem jak rozwiązać kwestię ogrzewania zastanawiałem się nad elektrycznym podgrzewaczem wody. Został mi polecony http://grzejemy.pl/pl/p/Kociol-elektryczny%2C-przeplywowy-podgrzewacz-wody-centralnego-ogrzewania-AEG-ETH-18-18-kW/820 czy coś mi możecie doradzić na temat tego producenta i samego urządzenia?
sambor Opublikowano 30 Lipca 2014 #2 Opublikowano 30 Lipca 2014 Producent jak najbardziej ok, natomiast czy masz taki przydział mocy w swoim lokalu? Tu potrzeba 18kW + sprawy bytowe czyli min 21kW przydziału i zasilanie 3 fazowe. Pomyśl o piecach akumulacyjnych z rozładowaniem dynamicznym i drugą taryfą. W ostateczności może być bufor ok 500l z grzałką 6-9kW także w drugiej taryfie grzania. Pozdr.
liban Opublikowano 30 Lipca 2014 #3 Opublikowano 30 Lipca 2014 Ja mam przepływowy ogrzewacz wody polskiej firmy Kospel model bonus.. mam go od 10 lat i śmiga jak ta lala .. Ma maksymalną moc 23 kw ale zmostkowałem go na 18 kw... Jest wpięty w instalację bojlera z wężownicą 120 litrów w kotłowni... Zimą jak czujnik ogrzewacza "poczuje" że przepływa przez niego gorąca woda z bojlera to się po prostu nie załącza... Latem pracuje często bo piec mam wygaszony na sezon letni...Kospel bardzo dobra polska firma ..polecam...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.