Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Kocioł Na Paliwo Stałe? (Głównie Drewno) + Kilka Pytań Świeżaka

misterpaw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sony kolega kocioł  czyści raz w roku ale dopytam czy wybiera z tej wyczystki na dole, jeśli chodzi o sadze to na pewno ją ma bo kociołek przechodzi w podtrzymanie i się kisi po nagrzaniu instalacji. ale ta sadza to pewnie jest tylko do następnego rozpalania. wprosiłem się kiedyś z termometrem takim do 500st i przy rozpalaniu chwila nieuwagi i brakło skali i patrząc tak proporcjonalnie to wskazówka poszła na ok. 700st. podejrzewam że ogień na pewno był w kominie więc wszystko się wypala. kolega za drewno płaci nie wiele plus własna praca bo musi to drewno sam urobić w lesie to i mniej się interesuje ekonomią.         ps właśnie rozmawiałem z tym moim kolegą i wymiennika nie czyści wcale od czasu jak zamontował dmuchawe w 2011r a z dolnej wyczystki wybiera jak zaczyna się słabiej palić /tak co 2-3mc i jego zdaniem jest to dosyć często :D / na sezon spala ok. 20m drewna i ok. 1-1,5 tony węgla.

Opublikowano

Jeżeli brakuje skali na termometrze spalin przy rozpalaniu to znaczy że wymiennik jest tak zaj....y że w ogóle nie odbiera ciepła ze spalin a to które uzyskuje pochodzi z wymiany ciepła w palenisku :)

Byłem ostatnio na pomiarach u klienta i to co zobaczyłem wprawiło mnie w osłupienie albowiem stary , nieocieplony 100m2 cztero-izbowy budynek z tzw. sieniom  był ogrzewany podkową w kuchni węglowej. Owa podkowa miała max. 0,3m2 powierzchni czynnej wymiennika i zapewniło to ciepło nawet przy -10st.C (w dwóch pokojach jeszcze stoją piece kaflowe)

Ale.... spalają 24mp drewna liściastego (trzy ciągnikowe przyczepy)  oraz 1,5 t węgla  dlatego też zdecydowali się na kocioł aby nieco zaoszczędzić

Opublikowano

jak będe w domu to mu podpowiem żeby jednak  zaglądał do tej górnej wyczystki, oraz że czysty wymiennik to mniejsze spalanie. ciekawe czy uwierzy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.