sambor Opublikowano 10 Czerwca 2014 #26 Opublikowano 10 Czerwca 2014 a tą ciepłą wodę w tych wymiennikach to skąd będziesz miał ? Z termy w Szaflarach?
tomaszzakopane Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor #27 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Niestety nie z termy gdyby tak było nie miał bym dwóch wymienników jeden grzeją solary a 1.5 wymiennika piec !
sambor Opublikowano 10 Czerwca 2014 #28 Opublikowano 10 Czerwca 2014 ten układ jest zły, ale ty jak zwykle nic nie chcesz przerabiać - bo nowa glazura, bo podłoga ;) już kilka razy ci pomagałem i takie były wymówki na jakiekolwiek propozycje zmian. tu potrzeba więcej danych - np ile i jakie solary, jakie zasobniki i najważniejsze czy naprawdę chcesz coś zmieniać , bo tak to klawiatury szkoda.
tomaszzakopane Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor #29 Opublikowano 10 Czerwca 2014 już trudno skuję tę kilka płytek jak będzie trzeba a solarki dokładniej opisane tu https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/17156-instalacja-co-wymiennik-300l-z-jedną-weżownicą-dolożenie-kolektorów-słonecznych/page-4
sambor Opublikowano 10 Czerwca 2014 #30 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Nie doszukałem się marki i modelu kolektora! Podaj, masz podobno na dachu! Jakie zasobniki -chcesz porady to pomóż ! dodatkowo napisz czy obecnie solary grzeją CWU i jakie temp osiągasz na 1 zasobniku.
tomaszzakopane Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor #31 Opublikowano 10 Czerwca 2014 No jak to sam wskazywałeś jakie kupić Kolektory to watt 2020s 3szt. wymienniki jeden to galmet z 1 wężownicą a drugo to stalmet z 2 wężownicami
sambor Opublikowano 10 Czerwca 2014 #32 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Ja pamięć mam dobra,ale krótką :P A te zasobniki to po 300l każdy? I ponownie do jakiej temp nagrzewają 1 zasobnik te kolektory?
tomaszzakopane Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor #33 Opublikowano 10 Czerwca 2014 tak oba 300l zerknij na temat do którego link dalem wyżej tam opisałem dosyć dokładnie i jeszcze pytałem o strate przesyłową bo wydaje mi się że jest dosyć duża
sambor Opublikowano 10 Czerwca 2014 #34 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Nie będę pisał w 2 tematach na raz , :) Po pierwsze złe połączenie paneli - 2 są równolegle a trzeci do nich w szereg , powinien być połączony tak samo. Straty duże, ale o tym pisałem kilka postów w poprzednim temacie. Musisz to zminimalizować - w budynku nawet wełna mineralna, tylko grubo. a na zewnątrz dodatkowa otulina , nawet 30mm ścianki. Przy dwóch zasobnikach powinno być więcej paneli i inny układ zasilania i grzania CWU. Te 3 panele nagrzeją 300l i to nie zawsze do 50C. Do wyższej temp zasobnik zawsze dłużej dochodzi - wynika to z wymiany ciepła - im większa różnica pomiędzy zasobnikiem i wężownicą tym szybciej zasobnik jest nagrzewany.
tomaszzakopane Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor #35 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Jak to źle :blink: Posiłkowałem się tą stroną http://instalreporter.pl/ogolna/niestandardowe-uklady-polaczen-kolektorow-slonecznych/ Glikol nagrzany przez 2 panele dogrzewany jest w 3 Pokaż mi łopatologicznie na moim schemacie jak powinny być połączone według ciebie i dlaczego inaczej i czy po ewentualnym przepięciu będą wydajniejsze?
tomaszzakopane Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor #36 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Te 3 panele nagrzeją 300l i to nie zawsze do 50C. Co chcesz przez to powiedzieć że panele do dupy czy przez to połączenie ?
sambor Opublikowano 10 Czerwca 2014 #37 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Co ja ci mam pokazywać , zastosowałeś schemat z linku pt "nietypowe podłączenia kolektorów" , tylko po co taki układ ? Poniżej typowy układ 3 paneli ze strony Hewalexa - wszystkie panele są połączone równolegle.
sambor Opublikowano 10 Czerwca 2014 #38 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Co chcesz przez to powiedzieć że panele do dupy czy przez to połączenie ? Panele są ok ale mają ograniczoną moc, a ty chcesz nagrzać 2 x po 300l wody a ta ilość paneli obsłuży tylko 300l i to do poziomu zapotrzebowania max 60% co do układu połączeń to musisz o nim poczytać na mądrych stronach i sam wyciągnąć wnioski.
tomaszzakopane Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor #39 Opublikowano 10 Czerwca 2014 No choćby po to że dach mi na takie połączenie nie pozwolił gdybym miał możliwość połączenia 3 obok siebie zapewne bym tak zrobil a tu następny schemat buderusa w którym połączenie jest takie jak moje Uzasadnij proszę bardziej merytorycznie dlaczego żle Bo jak widze buderus też łaczy je w taki sposób jak
tomaszzakopane Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor #40 Opublikowano 10 Czerwca 2014 A gdzieś ty wyczytał ze chcę grzać 2 bojlery solariami ? ja chce raczej ogrzać 1.5 bojlera piecem jak solary nie będą rady dawać tak abym nie musiał co drugi dzień palić w piecu tylko na przykład co 3 dni
sambor Opublikowano 10 Czerwca 2014 #41 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Dla mnie to jedyne rozsądne wyjście - solary na lato, po co grzać w lecie kotłem? ale jak chcesz to nie ma tematu. Co do połączenia szeregowo - równoległego to zastanów się jak będą wyglądały przepływy w takim układzie Co do tego schematu Buderusa , który zamieściłeś to zauważ że w lewym przypadku jest 9 kolektorów połączonych w szereg a Watt dopuszcza tylko 5szt, to nie ta klasa sprzętu. A drugi układ jest układem Tichelmana - to całkiem inny przypadek
tomaszzakopane Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor #42 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Prawa strona rysunku nas nie interesuje tylko lewa. Przecież nie podłączam 5 tyko 3 a hewalex chyba wie co robi przedstawiajac taki sposób połączenia Co do przepływów to nie bardzo rozumie co jest nie tak glikol podgrzany przez 2 panele trafia do trzeciego gdzie jest jeszcze dogrzewany , opory niskie . :mellow: Co by dało inne połączenie ?
sambor Opublikowano 10 Czerwca 2014 #43 Opublikowano 10 Czerwca 2014 W tym art o nietypowych podłączeniach kolektorów podane jest że przy połączeniu szeregowym jest mniejszy uzysk temp na 1 panelu, więć przy poł równolegle szeregowy, na panelu włączonym w szereg będzie mniejszy uzysk temp niż na panelach równoległych. Przeczytaj dokładnie ten artykuł. Ale tobie to wszystko jedno gdyż naprawdę grzejesz kotłem a solar to tylko zabawka. :P
tomaszzakopane Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor #44 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Po co te uszczypliwosci. Czytam dokładnie i widzę również takie zdanie. " Wskutek zwiększenia natężenia przepływu ulegnie obniżeniu różnica temperatury czynnika grzewczego przechodzącego przez pojedynczy kolektor. Przyrost temperatury zamiast zakładanych 10 K wyniesie około 3÷4 K. Dla całego układu 3 szeregowo połączonych kolektorów, przyrost temperatury będzie jednak porównywalny (ok. 10 K)" To kto w koncu nie czyta dokladnie
sambor Opublikowano 10 Czerwca 2014 #45 Opublikowano 10 Czerwca 2014 Ale twój układ jest mieszany - masz dwa równolegle i 1 szeregowo - czyli może brakować tych 6-7C , które można wyciągnąć przy poł równoległym. Ale to drobiazg, gdyż są duże straty na izolacji. Przy dobrej izolacji, połączeniu równoległym oraz min 4 kolektorach kocioł byłby załączany tylko podczas deszczu lub pełnego zachmurzenia. Dodatkowo należy wykonać inny układ połączeń zasobników i czynników grzewczych.
tomaszzakopane Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor #46 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Ale twój układ jest mieszany Jest tak samo mieszany jak układ Buderusa czy Hewalexa na stronie którą podałem wyżej Jeszcze jedno czy przed nałożeniem dodatkowej otuliny owinięcie obecnej np. folią aluminiową cos da? Czy ocieplić tylko zasilanie czy powrót też ? Ale by było gdybym kupił tą rurę z 10mm otuliną którą ci kiedyś pokazywałem <_<
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2014 #47 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Jest tak samo mieszany jak układ Buderusa czy Hewalexa na stronie którą podałem wyżej U Buderusa masz jak już pisałem - układ szeregowy, albo układ specjalny z równoważeniem przepływów - Tichelmana , to całkiem inny układ zasilania i odbioru. Ale nigdzie w necie nie masz że takie połączenie pracuje tak dobrze jak powinno. Natomiast jest dobry artykuł o różnicach w połączeniu http://instalator.pl/index.php/pl/component/content/article/76-archiwum/5382-czynnik-grzewczy-w-badaniach-i-eksploatacji-kolektora-sonecznego-sprawno-niejednoznaczna Jak nie chcesz zmieniać to nie zmieniaj - nie ma o co bić piany, działa to działa, ale nie pytaj czemu tak przeciętnie. Natomiast izolacja powinna być gruba - 20-30mm a nie 10-13mm Folię możesz dać , ale to mało da. Oczywiście trzeba ocieplić zasilanie i powrót.
tomaszzakopane Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor #48 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Właśnie dostałem odpowiedz od producenta Czyli z firmy Watt " Witam, Schemat jest prawidłowy. Takie podłączenie nie będzie maiło wpływu na uzyski." Czyli producent się myli ?
sambor Opublikowano 11 Czerwca 2014 #49 Opublikowano 11 Czerwca 2014 Oczywiście że będzie działać, ale poczytaj link w moim poście wyżej. Im to wszystko jedno, lecz jak tobie braknie mocy grzewczej to i tak będziesz musiał kupić dodatkowe solary - czyli są do przodu :P A mnie to wszystko jedno - nie moje małpy i nie mój cyrk, ale takiego układu to bym klientowi nie sprzedał, lub musiałbym wytłumaczyć co ma niewłaściwie.
tomaszzakopane Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor #50 Opublikowano 11 Czerwca 2014 To narysuj mi proszę jak powinno być to połączone jeszcze mam szanse to przepiąć Niestety nie mam jak zmienić sposobu montażu samych paneli
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.