sambor Opublikowano 14 Kwietnia 2014 #26 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Tu tylko Eko junior ma ruszt awaryjny - żeliwny i w nim coś spalisz po za eko groszkiem Najlepszy byłby Ogniwo, ale nie ma rusztu awaryjnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rondelek2000 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 #27 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 .."W komorze spalania zastosowano żeliwny ruszto-deflektor, który nie wymaga demontażu w przypadku konieczności palenia awaryjnego na ruszcie." więc chyba jakiś ruszt awaryjny istnieje. A co sądzicie o Defro EKR 10kW? Jeden z najtańszych o tej mocy, więc ma to znaczenie. Bo mała wielkość nie ma chyba, aż tak dużego znaczenia (przynajmniej dla mnie, bo mam dużą kotłownie). Widzę jedynie, że granulacja eko-groszku 5-25mm jest mniejsza niż u konkurencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 14 Kwietnia 2014 #28 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 W tak małym kotle każdy ruszt służy tylko aby listy od kochanki spalić, ;) to nie nadaje się do regularnego palenia, a już na pewno drewna - tam szczapki muszą być mniejsze niż 30cm. Kto będzie siedział w kotłowni i podkładał przez cały czas do kotła? Dlatego dobrzy producenci nie instalują takich wynalazków w małych kotłach. Pamiętaj dodatkowo że konstrukcja takiego kotła słabo nadaje się do palenia drewnem - to typowy kocioł GS Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makog Opublikowano 24 Maja 2014 #29 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Witam, kolego co kupiles, sam jestem na etapie szukania kotla o mocy 10 Kw, moze cos polecicie ciekawego, narazie moim faworytem jest Ogniwo Eko Plus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.