darq1 Opublikowano 12 Marca 2014 #1 Opublikowano 12 Marca 2014 Witam!! Od paru dni mam problem z układem co a mianowicie posiadam zawór czterodrogowy gdy przekrece go tak aby nie pobierał z powrotu pompka stasznie "buczy" doszłem do wniosku że nie ma powrotu z układu ale jeżeli otworzę chociaż troszkę zawór tak aby dodał do wody pobranej z kotła pompka chodzi cicho tylko że woda w obiegu zamkniętym wogóle nie grzeje się jest zimna. Sprawdziłem powrót od zaworu do kotła i jest wszysko ok, co może być z tym układem że nie grzeje wody?? Proszę o pomoc gdyż w domum mam lodówe :)
darq1 Opublikowano 13 Marca 2014 Autor #2 Opublikowano 13 Marca 2014 Znalazłem rozwiązanie a mianowicie przed czterodrogowym(na wejściu) jest zawór zwrotny i to on blokował dopływ ciepłej wody. Moje pytanie musi być ten zawór zwrotny przed czterodrogowym?? Czy mogę go zdemontować i zamiast niego dać mufe??
sambor Opublikowano 13 Marca 2014 #3 Opublikowano 13 Marca 2014 A w jakim celu ten zawór zwrotny? tam go nie powinno być.
darq1 Opublikowano 13 Marca 2014 Autor #4 Opublikowano 13 Marca 2014 Chyba w celu aby woda nie wracała się z czterodrogowca ale nie jestem pewien
sambor Opublikowano 13 Marca 2014 #5 Opublikowano 13 Marca 2014 Narysuj cały schemat swojej kotłowni, będzie łatwiej coś poradzić
darq1 Opublikowano 13 Marca 2014 Autor #6 Opublikowano 13 Marca 2014 to jest istotny ten zawr czy nie??
sambor Opublikowano 13 Marca 2014 #7 Opublikowano 13 Marca 2014 Zawór zwrotny jest potrzebny za pompą CO a tamte na zasilaniu i powrocie z 4-D zlikwidować. Podobnie zlikwidować zawór różnicowy na obwodzie CO. Podaj jakie masz średnice rur do i z 4-D
darq1 Opublikowano 13 Marca 2014 Autor #8 Opublikowano 13 Marca 2014 Wszystko jest w 1" dopiero za pompą zmienia się średnica(jak przechodzi na obwody(fi 20)na powrocie jest tak samo) Na tym układzie centralne chodziło 1,5 roku dopiero teraz zaczeły się dziać jakieś dziwne rzeczy Więc wywale tego zwrotnego i będzie po problemie. A ten różnicowy muszę przerabiać czy może zostać tak jak do tej pory??
sambor Opublikowano 13 Marca 2014 #9 Opublikowano 13 Marca 2014 Różnicowy możesz zostawić, ale to dodatkowy element niepewności pracy - jak kulka prawidłowo zamyka przepływ podczas pracy pompy to jest ok ale jak zacznie puszczać w drugą stronę to ciepła woda krąży tylko w obiegu pompa - zawór a nie idzie na grzejniki.
darq1 Opublikowano 13 Marca 2014 Autor #10 Opublikowano 13 Marca 2014 Na tą chwilę zostawiłem ten różnicowy a później zmienię na zawór zwrotny za pompą a różnicowy usunę. Dziękuję za zainteresowanie i pomoc w rozwiązaniu problemu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.