Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Miejscowe Gotowanie Wody W Piecu -


ars86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

post-58014-0-43065400-1391951336_thumb.jpgpost-58014-0-43065400-1391951336_thumb.jpgWitam Wszystkich

Problem polega na tym że w piecu przy temperaturze już od ok. 60C gdzieś miejscowo zagotowuje wodę, pompa obiegowa zasysa to powietrze i wędruje ono w grzejniki.

Potem słyszę prawie we wszystkich grzejnikach hałas znajdującego się w nich powietrza, grzejniki jednak grzeją całe.

Problem występuje przy paleniu wsadu i od góry i od dołu. Trudno powiedzieć w której części pieca się gotuje. Próbowałem zwiększyć bieg pompy obiegowej, nic nie pomaga.

Załączam mały schemat instalacji.

 

 

Piec miałowy "Domino" Pleszewskie zakłady kotlarskie 14KW, ruszt wodny

Obejście od pieca rury stalowe 1cal do rozdzielacza potem wszytko alupex 16mm, bojler 3/d cal

Pompy obiegowe 25/40, obiegu bojlera na 1 biegu, obiegu grzejników 2 bieg.

Instalacja otwarta, naczynie wyrównawcze 20l, w najwyższym punkcie rury bojlera odpowietrznik automatyczny.

Grzejniki stalowe, przyłącz dolny, odpowietrzniki ręczne

 

Proszę o pomysł na rozwiązanie problemu

Pozdrawiam

 

 

Opublikowano

Jeżeli problem w zapowietrzaniu się instalacji a posiadasz w niej pompkę proponuje zamontować separator powietrza. Zatrzymuje powietrze i parę wodną  z wody przez co nie trzeba odpowietrzać grzejników np Flamcovent  1"

montowany pomiędzy kotłem a pompą instalacji CO

post-18578-0-36158000-1392224938_thumb.jpg

Opublikowano

odległość w pionie pompy od dna naczynia otwartego to 1,5m, naczynie pod samym sufitem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.