Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 rok później...
Opublikowano

Dołączam się do pytania o Temy   :)

Opublikowano

Wygląda na to, że jutro jadę zobaczyć Temy+12 i ewentualnie kupić. 

Postaram się napisać recenzję  :)

Jacek

Opublikowano

Jak pisałem wcześniej, kupiłem Temy+12 i już mam podłączoną.

 

Tak wyglądała moja piecokuchnia użytkowana przez 3 lata:

 

post-36017-0-11550600-1424773306_thumb.jpg

 

a tak nowa Temy

 

post-36017-0-80828900-1424773351_thumb.jpg

 

Krótko co i jak:

 

Jak widać na firmowym rysunku : TEMY-PLUS-18przekroj.jpg

kuchnia posiada szczelinę w dole wymiennika konwekcyjnego - przy końcu pierwszego palenia, jak przypuszczałem, po wypaleniu paliwa powietrze zaczęło uciekać na skróty do kanału konwekcyjnego. Kawałek sznura złożonego na cztery ( bo akurat taki cienki miałem) załatwił sprawę.

 

Pod szyba drzwiczek załadowczych widać szczelinę - jest to dolot powietrza do obmywania szyby, aby się nie brudziła. Jako powietrze wtórne wydał mi się za mały, więc wyciąłem uszczelkę w dolnej krawędzi drzwiczek zasypowych. Na oko spalanie drewna wygląda lepiej.

 

post-36017-0-76363200-1424774287_thumb.jpg   post-36017-0-17250700-1424774305_thumb.jpg

 

Zmieniając piecokuchnie jedną na drugą miałem dwa oczekiwania:

1) lepsze, wydajniejsze spalanie różnych paliw i większa stałopalność,

2) poprawa estetyki kuchni.

 

Co do puktu 1-go - na pewno Temy ma sprawniejszy wymiennik. Kocioł nagrzewa się szybciej i dłużej trzyma parametry. Komora zasypowa to ok. 30 litrów, a ponad nią jeszcze 30 cm przestrzeni, gdzie płomień sobie hula zanim zetknie się z zimnym wymiennikiem. 

Na węglu jeszcze nie odpaliłem bo i ciepło jakoś tej zimy. Dam znać jak będzie.

 

Pkt 2 -Jestem zadowolony.

 

Pozdrawiam przyszłych użytkowników

Jacek

 

 

 

Opublikowano

Może dla lepszego zrozumienia moich wymagań, co za tym idzie i oceny przydatności kuchni Temy dodam, że posiadam jednocześnie kocioł elektryczny, który czuwał nad temperaturą, gdy gasła piecokuchnia. Jednak tylko w "tanich" godzinach.

Do tej pory, w praktyce kocioł elektryczny załączał się tylko nad ranem lub, jeśli nas nie było w domu.

 

Stałopalność, jakiej oczekuję to 8-10 godzin.

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

W tej kuchni jest chyba fabrycznie zainstalowany miarkownik ciągu?
Jeżeli tak to czy mógłbyś powiedzieć jak to się sprawdza w normalnym użytkowaniu?

Opublikowano

Miarkownik ładnie steruje powietrzem pierwotnym, działa bez zarzutu.

Ale ogólnie mam kilka "ale" do tej kuchni.

Jednym z nich jest "syczenie" - myślę, że to wynik konstrukcji a nie paliwa. Kuchnia miejscowo się przegrzewa i na gałęziach, i na polanach, i na węglu. 

Na pierwszym i na drugim biegu pompki. Dopiero lekkie przysłonięcie rusztów wodnych od strony grodzi wymiennika cos daje.

ale dalej eksperymentuję z tą kuchnią.

 

Może mam za duże wymagania? Bo jednak, zasypuję węglem, układam na górę drewno, podpalam od góry i wychodzę, i wszystko ok. 

Opublikowano

Co masz na myśli mówiąc że się przegrzewa? Jaką powierzchnię ogrzewasz za pomocą tej kuchni? Chciałbym coś takiego zamontować u siebie w mieszkaniu.

Opublikowano

mam na myśli szum gotowanej wody - miejscowe przegrzanie - jak sądzę.

130 m2 średnio ocieplone

Opublikowano

Dziwne myślałem ze temperatura rozkłada się po całym płaszczu równomiernie.
Kurde ja chce to wstawić do mieszkania 50m^2 nie wiem czy nie będzie za mocna.

Opublikowano

No tak czyli wg dokumentacji to by sie nadawała. Dodaktowo chciałbym dołożyć jakiś zbiornik wody użytkowej. Jedynym mankamentem tej mniejszej wersji jest brak rusztu letniego.
Może dałoby się tam coś po swojemu przerobić.

  • 4 lata później...
Opublikowano

Kolego jezierski mam zamiar kupić taką kuchnię ( temy plus 12)  czy możesz napisać jak ona sprawuje się u Ciebie A może jakiś kontakt z kolegą.  Pozdrawiam .

 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.