DamianSzorc Opublikowano 3 Lutego 2014 #1 Opublikowano 3 Lutego 2014 Witam. Chcę kupić i zamontować piec Temy Plus 12. Czy ktoś z Was ma taki piec i mógłby napisać jakieś opinie? Jak się sprawuje?
jezierski Opublikowano 18 Lutego 2015 #2 Opublikowano 18 Lutego 2015 Dołączam się do pytania o Temy :)
henryk1953 Opublikowano 18 Lutego 2015 #3 Opublikowano 18 Lutego 2015 Witaj!!! Ważne jest czy do tej piecokuchni można podłączyć miarkownik ciągu, bo budowa jest typowa . Tu masz o piecokuchniach , . http://www.salonsobk...ermopiecyki.php Ciekawe są też piecokuchnie w których możesz spalać jak w dolniaku np. morawia 9106k lub taka- http://minertu.eu/ka...,19/z-fajerkami pozdrawiam.henryk1953
jezierski Opublikowano 19 Lutego 2015 #4 Opublikowano 19 Lutego 2015 Wygląda na to, że jutro jadę zobaczyć Temy+12 i ewentualnie kupić. Postaram się napisać recenzję :) Jacek
jezierski Opublikowano 24 Lutego 2015 #5 Opublikowano 24 Lutego 2015 Jak pisałem wcześniej, kupiłem Temy+12 i już mam podłączoną. Tak wyglądała moja piecokuchnia użytkowana przez 3 lata: a tak nowa Temy Krótko co i jak: Jak widać na firmowym rysunku : kuchnia posiada szczelinę w dole wymiennika konwekcyjnego - przy końcu pierwszego palenia, jak przypuszczałem, po wypaleniu paliwa powietrze zaczęło uciekać na skróty do kanału konwekcyjnego. Kawałek sznura złożonego na cztery ( bo akurat taki cienki miałem) załatwił sprawę. Pod szyba drzwiczek załadowczych widać szczelinę - jest to dolot powietrza do obmywania szyby, aby się nie brudziła. Jako powietrze wtórne wydał mi się za mały, więc wyciąłem uszczelkę w dolnej krawędzi drzwiczek zasypowych. Na oko spalanie drewna wygląda lepiej. Zmieniając piecokuchnie jedną na drugą miałem dwa oczekiwania: 1) lepsze, wydajniejsze spalanie różnych paliw i większa stałopalność, 2) poprawa estetyki kuchni. Co do puktu 1-go - na pewno Temy ma sprawniejszy wymiennik. Kocioł nagrzewa się szybciej i dłużej trzyma parametry. Komora zasypowa to ok. 30 litrów, a ponad nią jeszcze 30 cm przestrzeni, gdzie płomień sobie hula zanim zetknie się z zimnym wymiennikiem. Na węglu jeszcze nie odpaliłem bo i ciepło jakoś tej zimy. Dam znać jak będzie. Pkt 2 -Jestem zadowolony. Pozdrawiam przyszłych użytkowników Jacek
jezierski Opublikowano 24 Lutego 2015 #6 Opublikowano 24 Lutego 2015 Może dla lepszego zrozumienia moich wymagań, co za tym idzie i oceny przydatności kuchni Temy dodam, że posiadam jednocześnie kocioł elektryczny, który czuwał nad temperaturą, gdy gasła piecokuchnia. Jednak tylko w "tanich" godzinach. Do tej pory, w praktyce kocioł elektryczny załączał się tylko nad ranem lub, jeśli nas nie było w domu. Stałopalność, jakiej oczekuję to 8-10 godzin.
WielkiK Opublikowano 23 Marca 2015 #7 Opublikowano 23 Marca 2015 W tej kuchni jest chyba fabrycznie zainstalowany miarkownik ciągu?Jeżeli tak to czy mógłbyś powiedzieć jak to się sprawdza w normalnym użytkowaniu?
jezierski Opublikowano 24 Marca 2015 #8 Opublikowano 24 Marca 2015 Miarkownik ładnie steruje powietrzem pierwotnym, działa bez zarzutu. Ale ogólnie mam kilka "ale" do tej kuchni. Jednym z nich jest "syczenie" - myślę, że to wynik konstrukcji a nie paliwa. Kuchnia miejscowo się przegrzewa i na gałęziach, i na polanach, i na węglu. Na pierwszym i na drugim biegu pompki. Dopiero lekkie przysłonięcie rusztów wodnych od strony grodzi wymiennika cos daje. ale dalej eksperymentuję z tą kuchnią. Może mam za duże wymagania? Bo jednak, zasypuję węglem, układam na górę drewno, podpalam od góry i wychodzę, i wszystko ok.
WielkiK Opublikowano 24 Marca 2015 #9 Opublikowano 24 Marca 2015 Co masz na myśli mówiąc że się przegrzewa? Jaką powierzchnię ogrzewasz za pomocą tej kuchni? Chciałbym coś takiego zamontować u siebie w mieszkaniu.
jezierski Opublikowano 27 Marca 2015 #10 Opublikowano 27 Marca 2015 mam na myśli szum gotowanej wody - miejscowe przegrzanie - jak sądzę. 130 m2 średnio ocieplone
WielkiK Opublikowano 27 Marca 2015 #11 Opublikowano 27 Marca 2015 Dziwne myślałem ze temperatura rozkłada się po całym płaszczu równomiernie.Kurde ja chce to wstawić do mieszkania 50m^2 nie wiem czy nie będzie za mocna.
henryk1953 Opublikowano 28 Marca 2015 #12 Opublikowano 28 Marca 2015 najmniejsze to chyba 10 kW http://kuchnieipiece.pl/kuchnia-weglowa-i-kociol-co-temy-s-10-p-12.html dla ciebie za duza - tobie potrzeba 5 do 7 kW MAX. Coc jak czytam w dokumentacji -to moc na CO 8kw a powierzchnia do ogrzania 30-70m2
WielkiK Opublikowano 28 Marca 2015 #13 Opublikowano 28 Marca 2015 No tak czyli wg dokumentacji to by sie nadawała. Dodaktowo chciałbym dołożyć jakiś zbiornik wody użytkowej. Jedynym mankamentem tej mniejszej wersji jest brak rusztu letniego.Może dałoby się tam coś po swojemu przerobić.
henryk1953 Opublikowano 28 Marca 2015 #14 Opublikowano 28 Marca 2015 Porownaj sobie tą 10 z 12 -dobrze by bylo zobaczyc to z bliska bo wygląda jakby grzanie szło prosto do komina. temmy s10.pdfPobieranie informacji ... temyplus12.pdfPobieranie informacji ...
WielkiK Opublikowano 28 Marca 2015 #15 Opublikowano 28 Marca 2015 Faktycznie wygląda że wszystko leci w komin. Cięzko coś znaleźć o takiej małej mocy jakiej potrzebuje.
henryk1953 Opublikowano 28 Marca 2015 #16 Opublikowano 28 Marca 2015 Cos ty - jest taki wybór że nie wiadomo na co się zdecydować . jest nawet taka co jest na miarkownik i jako jedyna ma ruchomy ruszt. http://metalfachtg.com.pl/blog/kotly/sk/
henryk1953 Opublikowano 28 Marca 2015 #17 Opublikowano 28 Marca 2015 tu masz z płytą ceramiczna https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/9127-piecokuchnia/ a tu kompensum wiedzy na tym forum w temacie piecokuchnia https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?s=88129ae2ea4cba7773e2193fbf4ec3fe&app=googlecse#gsc.tab=0&gsc.q=piecokuchnia
Majch555 Opublikowano 15 Listopada 2019 #18 Opublikowano 15 Listopada 2019 Kolego jezierski mam zamiar kupić taką kuchnię ( temy plus 12) czy możesz napisać jak ona sprawuje się u Ciebie A może jakiś kontakt z kolegą. Pozdrawiam .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.