mariusz46 Opublikowano 1 Lutego 2014 #1 Opublikowano 1 Lutego 2014 Witam Podczas pracy pompy słychać bulgotanie w okolicach zbiornika wyrównawczego,czy tak powinno byc czy nie nie wiem co robić.Myślałem że pompa jest zapowietrzona ale nie grzejniki wszystkie są odpowietrzone stan wody w układzie jest odpowiedni.co to może byc za przyczyna pozdrawiam
automatyk Opublikowano 2 Lutego 2014 #2 Opublikowano 2 Lutego 2014 no masz zle instalacje zrobioną ,trzeba doprowadzić rure od zbiornika do kotła min calową lub 28 miedz
sybiga Opublikowano 2 Lutego 2014 #3 Opublikowano 2 Lutego 2014 Naszkicuj może jakiś schemat jak Masz to naczynie podpięte do instalacji...
mariusz46 Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor #4 Opublikowano 2 Lutego 2014 witam Tak wyglada instalacja z grubsza plus jeszcze 2 grzejniki dom jest parterowy podpiwniczony.rurka która odchodzi od bojlera to jest zasilanie ciepłej wody w domu Zbiornik znajduje się na strychu pozdrawiam
emus Opublikowano 2 Lutego 2014 #5 Opublikowano 2 Lutego 2014 Naczynie masz podłączone jako naczynie przepływowe (grzejnik). Jest to dobre zabezpieczenie przed zamarznięciem, ale naczyniem ucieka dużo ciepła i mogą czasami wystąpić efekty akustyczne. 1. Im wyższy bieg pompy tym więcej się bulgoce (przelewa), bo jest większy przepływ wody przez naczynie. Rozwiązanie problemu: zmniejsz przepływ wody przez naczynie. 2. Im mniejszy poziom w naczyniu tym więcej się bulgoce (przelewa), bo woda do naczynia wpada z większej wysokości. Rozwiązanie problemu: uzupełnij wodę w zbiorniku (w instalacji).
mariusz46 Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor #6 Opublikowano 2 Lutego 2014 Może za nisko jest zamontowana rurka przepływowa na naczyniu,. Jest w połowie naczynia jak na rysunku widać ,może jak by była wyżej automatycznie by było wiecej wody i by nie bulgotało
emus Opublikowano 2 Lutego 2014 #7 Opublikowano 2 Lutego 2014 Może za nisko jest zamontowana rurka przepływowa na naczyniu,.To jest rurka przelewowa. Przeczytaj punkt 2 tego co wcześniej napisałem czyli im wyższy pozom w naczyniu to mniej bulgotania
mariusz46 Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor #8 Opublikowano 2 Lutego 2014 Woda jest uzupełniona i dalej bulgocze .Może jest za cienki przekrój rurki z zbiornika do pieca na oko jest ok 16-20
automatyk Opublikowano 2 Lutego 2014 #9 Opublikowano 2 Lutego 2014 Tak długo jak nie bedzie prawodłowo podłaczony zbiornik tak długo bedzie bulgotało i zapowietrzało instalacje
mariusz46 Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor #10 Opublikowano 2 Lutego 2014 To znaczy jak ma być podłączony zbiornik, instalacja się nie zapowietrza a schemat podłączenia jest wyżyj
automatyk Opublikowano 2 Lutego 2014 #11 Opublikowano 2 Lutego 2014 ta czerwona rura musi być wpieta do kotła i tyle i bedzie dobrze
emus Opublikowano 3 Lutego 2014 #12 Opublikowano 3 Lutego 2014 Jeżeli tego bulgotania nie słychać w domu to nie masz się czym przejmować, chyba że zależy Ci na niewielkim oszczędzeniu opału. Jeżeli bulgotanie słychać w domu to zrób to co napisałem w punkcie 1 ogranicz przepływ przez naczynie. - zdemontuj (zaślep) rurkę powrotu, ale wtedy naczynie w skrajnym przypadku może zamarznąć. lub - zamontuj na rurce powrotu zawór ograniczający przepływ przez naczynie, lub - zrób tak jak ja zrobiłem u siebie: wiadomość #131 w temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/12273-piec-dolnego-spalania-hef/page-7?do=findComment&comment=133590 , wiadomość #6 w temacie https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/16663-zbiornik-przelewowy-na-strychu/?do=findComment&comment=169543
mariusz46 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor #13 Opublikowano 3 Lutego 2014 Zamontuję zawór kulowy na rurce powrotu i zobaczymy.Dodam że na rurce dopuszczającej wodę do naczynia taki zawór już jest. pozdrawiam
mariusz46 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor #14 Opublikowano 3 Lutego 2014 ta czerwona rura musi być wpieta do kotła i tyle i bedzie dob
mariusz46 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor #15 Opublikowano 3 Lutego 2014 ta czerwona rura musi być wpieta do kotła i tyle i bedzie dob Przecież jest podłączona
Gość Digitrax Opublikowano 3 Lutego 2014 #16 Opublikowano 3 Lutego 2014 Ale za pompą a ma być przed pompą bezpośrednio do kotła bez żadnych zaworów i przewężeń poniżej 1 cala !
mariusz46 Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor #17 Opublikowano 3 Lutego 2014 To jest sens montować zawór na rurce powrotu z naczynia,czy to coś da
Gość Digitrax Opublikowano 3 Lutego 2014 #18 Opublikowano 3 Lutego 2014 Nie ma wtedy takiej potrzeby.
emus Opublikowano 4 Lutego 2014 #19 Opublikowano 4 Lutego 2014 Masz dwa sposoby pozbycia się bulgotania. Sposób 1. To co ja zaproponowałem czyli ograniczenie przepływu np. zaworem. Sposób 2. To co proponują koledzy Automatyk i Digitrax. W tym sposobie obie rurki będą podłączone do ssania pompy, czyli nie powinno być przepływu przez naczynie czyli powinno przestać bulgotać. P.S. W starych instalacjach (np. w mojej) nie zawsze się da przerobić instalację wg. sposobu 2.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.