Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dziubarczyk Uniret Rk-2006L - Problem Z Ustawieniami, Dużo Pali

piekarxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !
Walcze już 4 miesiąc z ustawieniami pieca dziubarczyk uniRET, sterownik RK-2006LSZ, dom ok. 200m2 + garaż 36m2 + kocioł na wodę 150l, w czym problem - pali za dużo tz. ok 35kg ekogroszku na 24H. Ekogroszek jeden z nalepszych w okolicy Gniezna wysoka kaloryczność cena za tonę to 900zł., ustawiałem piec na 35st. na sterowniku to jesienią było ok 25kg/dobę, ale już przy 0st i poniżej ok 35kg/dobę. Jak testowałem 50st ustawinia to dogrzał ale spadł do 40st. i ok 25 dociągał do 50st., 5 min tryb podczymania i znów 25min pracy przy ustawieniu 25% podawania ( 20/60s.), więc za długo praca więc nie testowałem nawet doby, teraz mam ustawione 39st., podawanie 12%(7,2/60s.) wentylator min 20% max 50%, współczynnik modulacji czuwania -6, współczynnik modulacji grzania -4, czas podawania w podtczymaniu 15s, czas postoju podajnika w podtrzymaniu 25min., przedmuchy wentylatora - nie, temp. min. kotła 37st., histereza pracy kotła -1, wentylator uchylony ok 2-3 cm, popiół w miarę ładny żadnych większych spieków czy szlaki. dodam jeszcze że grzejników 15 - w ciągłej praktycznie pracy na max termostaty. co więc jest nie tak z tymi ustawieniami dlaczego tak pracuje co źle ustawione ? Dziękuję i czekam na pomocną odpowiedz

Opublikowano
pali za dużo tz. ok 35kg ekogroszku na 24H.

Wg. mnie spalanie prawidłowe. Proszę nie sugerować się bajkami jakich jest z 50% na forum, że przy -15st spalanie wynosi 20-25kg, a jak jest  0st to pali z 12kg (i w tym jeszcze CWU), a w innym miejscu gość pisze, że w lato na CWU idzie mu 5kg/dobę. Ludzie sugerują się takimi bzdurami i potem wychodzą takie tematy. To jak z samochodami, jak ma silnik 2.0 i pali 10l/100km to nie znaczy że jak ma silnik 0,9 to będzie palił 3l/100km bo jest pewne minimum wynikające z praw fizyki i tyle.

Opublikowano

Witam !

Walcze już 4 miesiąc z ustawieniami pieca dziubarczyk uniRET, sterownik RK-2006LSZ, dom ok. 200m2 + garaż 36m2 + kocioł na wodę 150l, w czym problem - pali za dużo tz. ok 35kg ekogroszku na 24H. Ekogroszek jeden z nalepszych w okolicy Gniezna wysoka kaloryczność cena za tonę to 900zł., ustawiałem piec na 35st. na sterowniku to jesienią było ok 25kg/dobę, ale już przy 0st i poniżej ok 35kg/dobę. Jak testowałem 50st ustawinia to dogrzał ale spadł do 40st. i ok 25 dociągał do 50st., 5 min tryb podczymania i znów 25min pracy przy ustawieniu 25% podawania ( 20/60s.), więc za długo praca więc nie testowałem nawet doby, teraz mam ustawione 39st., podawanie 12%(7,2/60s.) wentylator min 20% max 50%, współczynnik modulacji czuwania -6, współczynnik modulacji grzania -4, czas podawania w podtczymaniu 15s, czas postoju podajnika w podtrzymaniu 25min., przedmuchy wentylatora - nie, temp. min. kotła 37st., histereza pracy kotła -1, wentylator uchylony ok 2-3 cm, popiół w miarę ładny żadnych większych spieków czy szlaki. dodam jeszcze że grzejników 15 - w ciągłej praktycznie pracy na max termostaty. co więc jest nie tak z tymi ustawieniami dlaczego tak pracuje co źle ustawione ? Dziękuję i czekam na pomocną odpowiedz

Jaki jest palnik i dmuchawa w Twoim kotle? Być może za mocno dmuchasz, ja mam aktualnie max moc ustawioną na 32% ale przesłona otwarta na 60% (dmuchawa wpa 07). Modulacje mocy na razie wyłącz całkowicie.

Opublikowano

Wg. mnie spalanie prawidłowe. Proszę nie sugerować się bajkami jakich jest z 50% na forum, że przy -15st spalanie wynosi 20-25kg, a jak jest  0st to pali z 12kg (i w tym jeszcze CWU), a w innym miejscu gość pisze, że w lato na CWU idzie mu 5kg/dobę. Ludzie sugerują się takimi bzdurami i potem wychodzą takie tematy. To jak z samochodami, jak ma silnik 2.0 i pali 10l/100km to nie znaczy że jak ma silnik 0,9 to będzie palił 3l/100km bo jest pewne minimum wynikające z praw fizyki i tyle.

Wreszcie jeden normalny post masz całkowitą rację
Opublikowano

Może i racja z tym spalaniem , człowiek się naczyta i później kombinuje żeby paliło mu tyle co innym a najlepiej jeszcze mniej :) A co z tą modulacją mocy wyłączyć czy ma być TAK - co to daje ?

Opublikowano

Ja bym na próbę modulacje wyłączył czyli na NIE. Modulacja daje to że kocioł dochodząc do temp. zadanej obniża moc poprzez zmniejszanie dawki węgla i zwalnia dmuchawa. Nie jest to złe pod warunkiem że dobrze to nastawisz do swojego kotła, a w szczególności min obroty dmuchawy i minimalną dawkę paliwa. Przy Twoim wydaje się kiepskim pojęciu o sterowaniu kotłem, proponuje tryb 2 stanowy.

Mój dom jest mniejszy bo 200m2 z garażem (230 po podłogach)inny model kotła - kwm/sgr i spalam mniej, jednak w tych Twoich 35kg/doba też bym nie dramatyzował za bardzo, no chyba że ocieplenie masz naprawdę dobre. Wtedy można by spróbować powalczyć o kilka kg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.