dariusz234 Opublikowano 17 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Witam.Mój problem polega na tym że nie mogę ustawić swojego pieca tak ażeby mniej palił bo teraz wychodzi spalanie 30 kg nawet więcej.Mam dom parterowy o powierzchni 120 metrów plus 20 metrów garażu,ściany 25 cm plus 15 cm ocieplenia.W domu jest ciepło może aż nawet za ciepło bo 25 stopni,podłogówka chodzi na minimum .Wody ciepłej użytkowej nie grzeje ponieważ nie mam jeszcze podłączonej.Aktualnie nie mieszkamy jeszcze z żona ponieważ jesteśmy na etapie końcowego wykańczania.W piecu pale ekogroszkiem 26 28 kaloryczność no i mi go idzie bardzo dużo.oto moje ostatnie ustawienia temperatura pieca 55 stopni czas podawania 3.20 podawanie w podtrzymaniu 50 minut nadmuch 30% nadmuch w podtrzymani co 30 minut przez 60 sekund Proszę o porady ,może mam lipny ekogroszek chociaż dobrze się wypala i nie ma spieków .Pozdrawiam
sambor Opublikowano 17 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Na nowym budynku na początku zawsze będzie więcej paliwa wychodzić. Zmniejsz temp w domu to będzie mniej spalał Jak ci się dobrze opał spala to masz raczej dobry A tak między nami to masz o 30% kocioł za duży. tam 12kW by wystarczyło
dariusz234 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor #3 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Taki piec doradził mi hydraulik ze będzie ok bo nie wiem czy to prawda ze moc pieca zalezy tez od ilosci wody.U mnie jest 120 metrów plus garaz 20 i wszystko ogrzewam w dodatku 40 metrów podłogowki.Spróbuje jeszcze zmniejszyć temperature na grzejnikach i przestawie zawór trójdrożny na 1 a mam teraz na 2 .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.