piastun Opublikowano 21 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Witam, czy ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenie z myciem terakoty (chropowatej) przy pomocy myjki parowej i mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami? pzdr
CooleR Opublikowano 23 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Mam i używam, ogólnie fajna sprawa, ale należy się do tego przyłożyć, a efekt będzie satysfakcjonujący. Dla chropowatej terakoty chyba lepszego urządzenia nie ma, bo mopy tylko mażą, a parownica przypomina bardzie czyszczenie szczotką. Pozdrawiam
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2013 #3 Opublikowano 27 Grudnia 2013 A jaki producent - niestety po porządkach na 160m2 chropowatego gresu muszę się zabezpieczyć na następne większe porządki ;) - jaki model, wyposażenie na co zwrócić uwagę? Pozdr.
CooleR Opublikowano 2 Stycznia 2014 #4 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Witam Myjka to cleanSy 1500 Watt, innej nigdy nie miałem w rękach, a do tego akcesoria tj: szczotki - okrągłe i prostokątne, gąbki do mycia okien i rurki podobne do akcesoriów z odkurzacza do mycia podłogi. Osobiście używam jedynie szczoteczek (małych okrągłych) do mycia i szorowania oraz dysz. Akcesoria do mycia podłogi nie sprowadzają sie najlepiej, żona używa ich do mycia płytek na ścianach. Przy zakupie należny zwrócić uwagę na możliwość dokupienia materiałów eksploatacyjnych czyli szczoteczek, dość szybko zużywają się. Śmiem twierdzić że z podłogą nie da sobie rady, lepsza będzie szczota na kiju i gorąca woda, bo w chropowatym gresie jest "schowany" detergent. Pozdrawiam
PierreW Opublikowano 4 Lutego 2014 #5 Opublikowano 4 Lutego 2014 Do okien dobra ściagaczka... Osobiście uwazam iz taka myjka ma wiecej wad niz zalet.... Posprzatać tym dobrze sie nie da,sporo zacieków sie robi...owszem rozpuści to brud a dalej i tak mop... Kupiłem cos takiego do sprzatania w domach prywatnych..... (taka małą w zakamarki sie sprawdza...) Jedyna alternatywa jest szorowarka kompaktowa walcowa z odsysaniem (domy,sklapy....) bądz z napendem(galerie,markety,budynki publiczne) Panele,gres polerowany,szkliwiony gładki - mop na zepa z mikrofazy(brak smug) Chropowaty tylko mop pentelkowy i dobra chemia....ewentualnie szorowarka walcowa
piastun Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Myjki ani mopa ostatecznie nie zakupiłem ale czyszczenie terakoty wykonałem następująco: Ciepła woda + soda kaustyczna, taką mieszankę wylewamy na podłogę i szorujemy szczotką drucianą a następnie zbieramy wodę z brudem mopem. Wietrzymy a następnie 1-2 myjemy podłogę mopem bo zostają białe osady po sodzie. O dziwo ta metoda jest w miarę szybka i czyści gres z tłuszczu i zabrudzeń praktycznie do kości. Przed użyciem najlepiej zrobić test na małej powierzchni i ocenić rezultaty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.