Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podłogówka Nie Grzeje

PlayStation

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z podłogówką na piętrze: nie grzeją najdłuższe nitki w pokojach. Woda na powrocie zimna :(

Dodam, że w kotłowni mam jedną pompkę do podłogówki Grundfos 25-40.

Przepływ na rotametrze rzędu 0,5 l/min :(

Na piętrze mam 10 nitek.

Nowy dom, podłogówka została wykonana w czerwcu. Od października grzeje bez przerwy. Parter grzeje bez zarzutu.

Proszę o rady,wskazówki.

Opublikowano

Po pierwsze wyreguluj "rotametr"

Wiadomo że woda popłynie jak najkrótszą  drogą ...

Po drugie  napisz coś więcej o instalacji :)

Opublikowano

Dół grzeje a  na na pietrze nie to trzeba odpowietrzyć. Jak dalej nie będzie działać to zamknij rotametry na dole i zobaczysz czy jest obieg wody grzewczej  w tych rurkach co idą na piętro.

Opublikowano

Odpowietrzałem poprzez zamknięcie wszystkich nitek. Zostawiłem tylko jedną otwartą i tak na zmiane (przepływ prawie 2l/min). Fakt że woda na powrocie była ciepła, ale jak otworzylem wszystkie to najdłuższe nie grzały (przepływ spadł do 0,5l/min)

Potem zabrałem się za przelewanie - też nie pomogło.

Zaczynam podejrzewać czy pompka nie jest za słaba. Bo ten typ (Grundfos 25-40) podnosi wode na 4m a ja mam prawie 5m (od kotłowni liczę).

Opublikowano

To nie wysokość a opory przepływu. Nic nie piszesz o długościach instalacji podłogowych. A to one są oporo twórcze. Pamiętaj ,że pompa przy wzroście ciśnienia obniża wydajność (wg charakterystyki pompy). Konieczna będzie wymiana pompy na większą.

Opublikowano

Ja nie robię instalacji na rożnych piętrach po prostu na każdym pietrze daje  rozdzielacz i wszystkie obiegi odpowietrzam na rozdzielaczu. Ty masz pętle biegnące do góry i nie jesteś ich w stanie dobrze odpowietrzyć bo w najwyższym punkcie będzie zbierało się powietrze.wymień pompę na mocniejsza.

Opublikowano

A może druga pompa na piętrze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.