PlayStation Opublikowano 19 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Witam Mam problem z podłogówką na piętrze: nie grzeją najdłuższe nitki w pokojach. Woda na powrocie zimna :( Dodam, że w kotłowni mam jedną pompkę do podłogówki Grundfos 25-40. Przepływ na rotametrze rzędu 0,5 l/min :( Na piętrze mam 10 nitek. Nowy dom, podłogówka została wykonana w czerwcu. Od października grzeje bez przerwy. Parter grzeje bez zarzutu. Proszę o rady,wskazówki.
sybiga Opublikowano 19 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Po pierwsze wyreguluj "rotametr" Wiadomo że woda popłynie jak najkrótszą drogą ... Po drugie napisz coś więcej o instalacji :)
tsa78 Opublikowano 19 Grudnia 2013 #3 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Dół grzeje a na na pietrze nie to trzeba odpowietrzyć. Jak dalej nie będzie działać to zamknij rotametry na dole i zobaczysz czy jest obieg wody grzewczej w tych rurkach co idą na piętro.
PlayStation Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor #4 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Odpowietrzałem poprzez zamknięcie wszystkich nitek. Zostawiłem tylko jedną otwartą i tak na zmiane (przepływ prawie 2l/min). Fakt że woda na powrocie była ciepła, ale jak otworzylem wszystkie to najdłuższe nie grzały (przepływ spadł do 0,5l/min) Potem zabrałem się za przelewanie - też nie pomogło. Zaczynam podejrzewać czy pompka nie jest za słaba. Bo ten typ (Grundfos 25-40) podnosi wode na 4m a ja mam prawie 5m (od kotłowni liczę).
AdamGuitar Opublikowano 19 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 19 Grudnia 2013 To nie wysokość a opory przepływu. Nic nie piszesz o długościach instalacji podłogowych. A to one są oporo twórcze. Pamiętaj ,że pompa przy wzroście ciśnienia obniża wydajność (wg charakterystyki pompy). Konieczna będzie wymiana pompy na większą.
tsa78 Opublikowano 19 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Ja nie robię instalacji na rożnych piętrach po prostu na każdym pietrze daje rozdzielacz i wszystkie obiegi odpowietrzam na rozdzielaczu. Ty masz pętle biegnące do góry i nie jesteś ich w stanie dobrze odpowietrzyć bo w najwyższym punkcie będzie zbierało się powietrze.wymień pompę na mocniejsza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.