Narhir Opublikowano 18 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Witam, Mam piec 25kw i do tego regulator "krypton" + dmuchawe i zastanawiam sie jakie ustawienia przedmuchy powiniennem miec ustawione zeby cale cieplo mi w komin nieszlo bo obecnie cale zasypanie starcza na jakies 8 godzin.. pale weglem typu kostka - wlasciwie jakby sie tak zastanowic to to jest rozmiaru domu w rzeczywistosci obszar grzewczy jest troche mniejszy pewnie jakies 250 m2
spidoman Opublikowano 18 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Musisz podać więcej danych, typ-nazwa kotła, ocieplenie budynku, okna, ocieplenie stropów.
Narhir Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 18 Grudnia 2013 wiec tak co do kotla, jest to robiony taki na "Zamowienie" od "specjalisty" z mojego miasta wiec nazwe jakiejs niestety nie ma, jedynie 25kw i wydajnosc niby 87%, bez ocieplenia budynku jedyie miedzy pustaki byla wata szklana kladziona w czasie budowania bodajrze 28 lat temu, okna w 50% wymienione na plastikowe ocieplenie stropu jest
Rafal71642 Opublikowano 18 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Witam Dobrze by było, żebyś zamieścił tutaj przekrój kotła. Nie wiadomo czy to górniak czy to dolniak. Jeśli górniak i palisz od dołu to wypadałoby zmienić sposób palenia na "od góry" i wtedy dopiero kombinować z ustawieniami ;) Pozdrawiam Rafał
Narhir Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor #5 Opublikowano 18 Grudnia 2013 obawiam sie ze nie mam przekroju kotla... ani nie wiem skad go wziasc ale raczej jest to dolniak i pali sie od dolu.. piec jak piec taki dosc zwykly nie wiem czy jestem w stanie przerobic go na inny poprostu zastanawiam sie jakie ustawienia dac :/
Rafal71642 Opublikowano 18 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Narysuj po prostu jak wygląda kocioł tak mniej więcej jego przekrój, zrób zdjęcie tego rysunku i wrzuć tutaj. Wydaje mi się, że jeśli zwykły i standardowy to możliwe, że górniak a Ty palisz w nim od dołu czyli źle, ale to gdybanie. Tak czy siak potrzebny jest przekrój podaję Ci link: http://czysteogrzewanie.pl/warsztat/rodzaje-kotlow-weglowych/ Popatrz do którego z rodzajów Twój jest podobny może to Ci ułatwi sprawę. Jeśli palisz w nim w nieodpowiedni sposób to kombinacje z ustawieniami niewiele pomogą ;) Pozdrawiam Rafał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.