sybiga Opublikowano 17 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Mam takie pytanie czy jest konieczność stosowania naczynia przeponowego na zasilaniu zimną wodą zbiornika Cwu?
KubaSko Opublikowano 17 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Jak nie masz nigdzie zaworu zwrotnego, antyskażeniowego na liniii zasobnik - sieć to nie musisz :) pod warunkiem że przyjmujesz ryzyko ewentualnego skażenia wodociągu jak ci legionella zamieszka w zasobniku :) a serio to z tego co pamiętam to konieczność jest zgodnie z przepisami prawa, no ale życie wygląda inaczej...
sybiga Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Ja nie mam.. Mam że tak powiem własną sieć wodociągową. studnia-pompa-zbiornik buforowy 80l- boiler Cwu.
vernal Opublikowano 17 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Nie masz zaworu zwrotnego żeby woda nie cofała się do studni?
sybiga Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor #5 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Nie no są takie zawory. 1 jest w studni tzw. smok. 2 Na róże ssawnej przed pompą. 3 Wbudowany w pompę. (grundfos mq 3-45)
vernal Opublikowano 17 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Czyli kompensacja wzrostu ciśnienia w postaci jakiejś przepony powinna być, bo inaczej poniszczysz bojler i inne elementy wrażliwe na duże zmiany ciśnienia lub na duże ciśnienia. Jak masz już hydrofor, to on w sobie przeponę ma i jeśli między nim a bojlerem zaworu zwrotnego nie ma, to myślę, że to wystarczy. Oczywiście zawór bezpieczeństwa nie większy niż 6 bar, to być musi i w zasadzie on odpowiada ostatecznie za nie przekroczenie granicy ochrony. Niektórzy jadą na nim bez przepony całe życie i też jest ok, tylko, że im częściej i więcej kapie z niego a przy okazji męczą układ zmianami ciśnienia, co zapewne szybciej zużywa te elementy.
sybiga Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor #7 Opublikowano 17 Grudnia 2013 No hydrofor to nie jest .. bo pompa jest stao ciśnieniowa.. Jednak za nią jest zbiornik hydroforowy 80l z przeponą gumową (1,7 bar na pustym) Zawór bezpieczeństwa 6bar jest oczywiście. między tym zbiornikiem a bojlerem Cwu nie ma żadnych zaworów zwrotnych... I moje pytanie jest takie, czy w takim przypadku jest konieczność stosowania naczynia przeponowego?
vernal Opublikowano 18 Grudnia 2013 #8 Opublikowano 18 Grudnia 2013 Nie widzę takiej potrzeby, bo ten zbiornik robi też za naczynie przeponowe.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.