mareckir1 Opublikowano 14 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Witam,od niedawna pojawił się w moim nowym piecu problem. Temperatura pieca zadana 60 stopni temperatura cwu zadana 55 stopni, Problem w tym że po osiągnięciu 48 stopni w bojlerze sterownik rozłącza pompę cwu. Wczoraj zrobiłem mały eksperyment, zdemontowałem czujnik cwu z bolera i kiedy temperatura spadła na 47.5 stopnia załączyło pompę cwu,gdy włożyłem czujnik do pojemnika z gorącą wodą i temperatura czujnika wzrosła na 48 stopni to od razu rozłączyło pompę. Dodam że priorytet wyłączony,tryb pracy zima(nawet jak włączę priorytet to sterownik nie załącza pompy).Jeżeli ktoś miał do czynienia z podobnym problemem to każda porada będzie bardzo cenna. Pisałem do serwisu,opisałem problem a oni mi odpisali że kocioł musi mieć większą temperaturę niż bojler bo inaczej sterownik nie załączy pompy cwu. Pozdrawiam.
mlodzieniec Opublikowano 16 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Sprawdź jak jest z pompą cwu w trybie letnim, być może w trybie zimowym jest ograniczenie by nadmiernie nie wychładzać instalacji grzewczej domu. A nawiasem 55 to bardzo wysoka zadana bojlera.
mareckir1 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 16 Grudnia 2013 Pompa nie działa po przekroczeniu i teraz różnie 48 a nie raz 55 stopni,nie ważne jaki tryb letni czy zimowy,na priorytecie też.
mlodzieniec Opublikowano 16 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 16 Grudnia 2013 No to może być awaria czujnika, niekoniecznie całego sterownika jeśli inne funkcje działają poprawnie. Czujniki bimetaliczne nie są wieczne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.