Riva Opublikowano 10 Grudnia 2013 #51 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Witaj. Podawanie 12--13 s będzie stosunkowo optymalny kopczyk. Testowałem na początku krótkie czasy podawania tj. 7-9 s z równie krótką przerwą około 30-40s. Jednak optymalny kopczyk palącego się węgla pojawia się przy nieco większych masach węgla na palniku. Wentylator max otwarty przy nadmuchu 10-20% daje max dużą dawkę powietrza przy jego stosunkowo spokojnym przepływie. Brak efektu palnika i tworzenia się spieków. Jednak najwięcej oszczędności daje optymalne ustawienie kotła w fazie ,, postoju". Moja histeryza temperatury to 4 stopnie. Pozderawiam.
Jan1980 Opublikowano 11 Grudnia 2013 #52 Opublikowano 11 Grudnia 2013 ustawiłem 15% nadmuch podawanie 12s/90s podtrzymanie 40s na 45 min przesłona na maks otwarta a ty podtryzmanie jak masz ustawione? po nocy troche lepiej ale delikatnie z prawej strony zrzuca mi drobny wegiel
Riva Opublikowano 11 Grudnia 2013 #53 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Witaj. praca w podtrzymaniu 45 sek, przerwa 50 min, wentylator czas pracy 35 sek , czas przerwy wentylatora 10 min. Myślę że coś jest nie tak z ilością powietrza jaka jest dostarczana do palnika. Pierwsze sprawdziłbym uszczelnienie górnego kołnierza , odkręcił dolną pokrywę - śruba motylkowa może tam nazbierało się dużo popiołu . Zasadnicze pytanie czy palnik jest w stanie spalić dostarczany węgiel. Można to sprawdzić przechodząc na pracę ręczną inicjując podawanie i przedmuch ręcznie jednocześnie oserwując płomień. Mierzysz czas podawania i czas spalania w kilku cyklach i masz optymalne spalanie . Pozdrawiam.
Jan1980 Opublikowano 11 Grudnia 2013 #54 Opublikowano 11 Grudnia 2013 niedawno odkręcałem i czyściłem to miejsce ale sprawdze jeszcze raz, może słabo mam uszczelniono retortę sam już nie wiem. uszczelnienie górnego kołnierza?( chodzi o retortę) ? a ta śruba i popiół swoją drogą bo uszczelnienie nie ma chyba nic z tym wspólnego.( chodzi mi o te zdanie Pierwsze sprawdziłbym uszczelnienie górnego kołnierza( chodzi o uszczelnienie retorty ogólnie)?, .2 a to jako druga przyczyna mozliwa?odkręcił dolną pokrywę - śruba motylkowa może tam nazbierało się dużo popiołu . to że po przeciwnej stronie od podajnika że gorzej sie spala to słyszałem ale tu jest to aż nazbyt widoczne a jeśli palnik nie jest w stanie spalic dostarczanego węgla? Mierzysz czas podawania i czas spalania w kilku cyklach i masz optymalne spalanie( tego do końca nie rozumiem w kilku cyklach czyli? pozdrawiam
Riva Opublikowano 11 Grudnia 2013 #55 Opublikowano 11 Grudnia 2013 Witaj. Widzę że walczysz dalej. OK TO SIĘ CHWALI. Uszczelnienie górnej cżęści retorty - oczywiście chodzi o kołnież , który jest mocowany na trzech skręcanych z boku śrubach, To on musi być solidnnie osadzony - uszczelniony silokonem. Pokrywa dolnej części palnika jest zdejmowana i na obwodzie jest specjalne uszczelnienie. Widziałem twoje zdjęcia gdzie pokrętło sterownika jest zasypane popiołem i z tąd sugestia aby odkręcić dolną część i usunąć ew. popiół , który może przeszkadzać w przepływie powietrza. Pomiary dotyczą czasu poadawia węgla przy sterowaniu ręcznym . Dmuchawa chodzi non stop a Pan zadaje węgiel sterowniem ręcznym na palnik. Mierzac czas podawania i czas postoju ( przepalania się węgla ) ma Pan pewne wyobrażenie o optymalnym procesie spalania .Taki czas można później zaprogramować .
Jan1980 Opublikowano 11 Grudnia 2013 #56 Opublikowano 11 Grudnia 2013 to kołnierz mam uszczelniony, chyba dobrze podniosłem go do góry wstrzyknałem tam silikon nałozył z powrotem i jeszcze dookoła dałem silikonem(no chyba że żle to robiłem , ale nic nie weje na boki). a ta dolna pokrywa palnika to uszczelniona sznurem jest? i to wsytarczy czy tez jakoś ja uszczelnic lepiej, to dolna część oczyszcze jak będę miał więcej czasu to wyłacze piec i na spokojnuie porobie wszytsko i zobacze efekty o ile będą :)
Jan1980 Opublikowano 23 Marca 2014 #57 Opublikowano 23 Marca 2014 Nie wiem czy dobrze zrozumiale wytłumaczę:) chodzi mi o tryb letni Ustawiam w menu tryb letni wychodze do głównego ekranu. W lewym rogu zostaje mi temp co a w prawym temp cwu. Temperature cwu mam usawiono na 42 stopnie, po paruu dniach grzania, temperatura co w lewym rogu wynosi 40 stopni, a wody np 33 stopnie histereze cwu mam na 3 stopnie czyli przy temperaturze wody 39 stopni piec powinien przejsc w tryb pracy, ale tego nie robi bo temperatura co pieca jest 40 stopni i on mysli chyba że to jest temperatura wody, nie wiem moze cos trzeba jeszcze właczyc albo wyłaczyc ale nie wiem co. Ciagle mam chłodno wodę około 33-35 stopni mimo ze nastawy sa na 42 , właczony tryb letni wogóle wtedy powinienm wyłaczyć się wskażnik temperatury co a on ciagle jest mimo ze grzeje przeciez samo wode. co moge zrobic? pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.