Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro Duo 15Kw Problem Z Ustawieniami

sebastian1988

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj.

Podawanie 12--13 s  będzie stosunkowo  optymalny kopczyk.

Testowałem na początku krótkie czasy podawania tj. 7-9 s z równie  krótką przerwą  około  30-40s. Jednak optymalny kopczyk palącego się węgla pojawia się przy nieco większych masach węgla na palniku.

Wentylator  max otwarty przy  nadmuchu 10-20% daje max dużą dawkę powietrza przy jego stosunkowo spokojnym przepływie. Brak efektu palnika i tworzenia się spieków.

Jednak  najwięcej  oszczędności daje optymalne ustawienie kotła w fazie ,, postoju".

Moja histeryza temperatury to  4 stopnie.

Pozderawiam.

Opublikowano

ustawiłem 15% nadmuch

podawanie 12s/90s

podtrzymanie 40s na 45 min

przesłona na maks otwarta

a ty podtryzmanie jak masz ustawione?

po nocy troche lepiej ale delikatnie z prawej strony zrzuca mi drobny wegiel

Opublikowano

Witaj.

praca w podtrzymaniu 45 sek,

przerwa  50 min,

wentylator  czas pracy 35 sek ,

czas przerwy wentylatora 10 min.

Myślę że coś jest nie tak z ilością  powietrza jaka jest dostarczana do palnika.

Pierwsze sprawdziłbym  uszczelnienie górnego kołnierza , odkręcił dolną pokrywę - śruba motylkowa może tam nazbierało się dużo popiołu .

Zasadnicze pytanie czy palnik jest w stanie  spalić dostarczany węgiel.

Można to sprawdzić przechodząc na pracę ręczną  inicjując podawanie i  przedmuch ręcznie jednocześnie oserwując płomień. Mierzysz  czas podawania  i czas spalania w kilku cyklach i masz optymalne spalanie .

Pozdrawiam.

Opublikowano

niedawno odkręcałem i czyściłem to miejsce ale sprawdze jeszcze raz, może słabo mam uszczelniono retortę sam już nie wiem. uszczelnienie górnego kołnierza?( chodzi o retortę) ? a ta śruba i popiół swoją drogą bo uszczelnienie nie ma chyba nic z tym wspólnego.( chodzi mi o te zdanie Pierwsze sprawdziłbym  uszczelnienie górnego kołnierza( chodzi o uszczelnienie retorty ogólnie)?, .2 a to jako druga przyczyna mozliwa?odkręcił dolną pokrywę - śruba motylkowa może tam nazbierało się dużo popiołu .

to że po przeciwnej stronie od podajnika że gorzej sie spala to słyszałem ale tu jest to aż nazbyt widoczne

a jeśli palnik nie jest w stanie spalic dostarczanego węgla?

Mierzysz  czas podawania  i czas spalania w kilku cyklach i masz optymalne spalanie( tego do końca nie rozumiem w kilku cyklach czyli?

pozdrawiam

Opublikowano

Witaj.

Widzę że walczysz dalej.

OK TO SIĘ CHWALI.

Uszczelnienie górnej cżęści retorty - oczywiście chodzi o kołnież , który jest mocowany na trzech  skręcanych  z boku śrubach, To  on musi być solidnnie osadzony - uszczelniony silokonem.

Pokrywa dolnej części palnika jest zdejmowana i na obwodzie jest specjalne uszczelnienie.

Widziałem twoje zdjęcia gdzie pokrętło sterownika jest zasypane popiołem  i z tąd  sugestia aby odkręcić dolną część i usunąć ew. popiół , który może przeszkadzać w przepływie powietrza.

Pomiary dotyczą czasu poadawia węgla  przy sterowaniu ręcznym . Dmuchawa chodzi  non stop  a Pan zadaje  węgiel  sterowniem ręcznym  na palnik. Mierzac czas podawania i czas postoju ( przepalania się węgla ) ma Pan pewne wyobrażenie o  optymalnym procesie spalania .Taki czas można później zaprogramować .

Opublikowano

to kołnierz mam uszczelniony, chyba dobrze podniosłem go do góry wstrzyknałem tam silikon nałozył z powrotem i jeszcze dookoła dałem silikonem(no chyba że żle to robiłem , ale nic nie weje na boki).  a ta dolna pokrywa palnika to uszczelniona sznurem jest? i to wsytarczy czy tez jakoś ja uszczelnic lepiej, to dolna część oczyszcze jak będę miał więcej czasu to wyłacze piec i na spokojnuie porobie wszytsko i zobacze efekty o ile będą :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Nie wiem czy dobrze zrozumiale wytłumaczę:) chodzi mi o tryb letni

Ustawiam w menu tryb letni wychodze do głównego ekranu. W lewym rogu zostaje mi temp co a w prawym temp cwu.

Temperature cwu mam usawiono na 42 stopnie, po paruu dniach grzania, temperatura co w lewym rogu wynosi 40 stopni, a wody np 33 stopnie histereze cwu mam na 3 stopnie czyli przy temperaturze wody 39 stopni piec powinien przejsc w tryb pracy, ale tego nie robi bo temperatura co pieca jest 40 stopni i on mysli chyba że to jest temperatura wody, nie wiem moze cos trzeba jeszcze właczyc albo wyłaczyc ale nie wiem co. Ciagle mam chłodno wodę około 33-35 stopni mimo ze nastawy sa na 42 , właczony tryb letni wogóle wtedy powinienm wyłaczyć się  wskażnik temperatury co a on ciagle jest mimo ze grzeje przeciez samo wode. co moge zrobic?

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.