esiektsk Opublikowano 8 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Witam wszystkich . Proszę o pomoc w zaprogramowaniu sterownika firmy TECH model ST 84 . Sterownik steruję wentylatorem w zakresie od 1 do 20 oraz pompką ma funkcje PRACA PRZEDMUCHU oraz PRZERWA PRZEDMUCHU . W tym momencie mam zadaną temperaturę 45 st ale kocioł osiąga nawet 80 st . Pytania mogą wydawać się trochę głupie ale piszę : 1 . Jaki mam ustawić czas ( w sek ) na funkcję PRACA PRZEDMUCHU ? 2 . Jaki mam ustawić czas ( w min ) na funkcję PRZERWA PRZEDMUCHU ? 3 . Jaką mam ustawić siłę wentylatora ? Oraz jak to wszystko zrobić? Czy grzebać w funkcjach serwisowych ? Czy ustawiać histerezę kotła ? Będę bardzo wdzięczny za informację .
mlodzieniec Opublikowano 8 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Podnieś zadaną na ok. 60 bo zasmolisz kocioł. Przeciąga bo jest może za mały odbiór ciepła, albo masz zawory termostatyczne, albo za mały bieg pompy, albo brudny kocioł i długo się nagrzewa. Mnie też przeciąga, zadana 60 dobija do 70 - 73. Praca w podtrzymaniu mam 10 sekund, przerwa 4 minuty. Siła nadmuchu to kwestia indywidualna, ja mam w skali 1 - 10 ustawione na 1 bieg, najwolniejszy i wystarcza. Histereza kotła u siebie mam 1 stopień, mniej się nie da, histereza cwu 5 stopni. Mój sterownik to Tech st 32, steruje 2 pompami i nadmuchem.
esiektsk Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zawory na grzejnikach sa otwarte , pompka ustawiona na najwyzszy bieg a kocioł jest nowy .. Jeszcze jedno pytanie ( bo to mój pierwszy kocioł z sterowaniem ) komin mam mięć otwarty na 100 % czy w innej pozycji ustawić ?
mlodzieniec Opublikowano 9 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Otwórz albo nawet całkiem wytnij tę klapkę. O ile pamiętam to początkowe ustawienia sterownika to przerwa 5 minut praca 10 sek, a temp. 45 to najniższa możliwa, lepiej ją zmień bo szkoda kotła. Jak pompka nowa to nie musi chodzić na maks biegu, moja po kilku latach chodzi na 1 bo na 3 hałasuje woda w instalacji, nocą to jest uciążliwe.
esiektsk Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor #5 Opublikowano 9 Grudnia 2013 juz wiem co sie dzieje ze temp mi skacze do góry tak bardzo . Mój wentylator nie ma kryzy zamykającej i mimo tego ze był wylaczony dostawalo sie przez niego powietrze do kotla dlatego temp rosla na razie zakrylem go folia aluminiowa i zrobilem mala dziurke na powietrze pomoglo :) czy orentujesz gdzie i czy wogole mozna kupic taka kryze zamykajaca z mozliwoscia regulacji ?
mlodzieniec Opublikowano 9 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Moja dmuchawa już ma taką klapkę pod spodem, model WPA 120.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.