Riva Opublikowano 4 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Witam. Bardzo proszę o informację jakiego typu sterownik pokojowy można podłączyć do kotła DEFRO DUO 18 KW . Miły Pan sprzedający kotły tego typu poinformował mnie że tylko dedykowane sterowniki fimy TECH działają poprawnie tz. można je podpiąć do modułu sterującego piecem w funkcji regulatora pokojowego. Czy ktoś przerabiał temat sterowania kotłem Defro za pomocą sterownika pokojowego. Dziekuję i pozdrawiam.
wertman Opublikowano 5 Grudnia 2013 #3 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Witam, Ja mam Defro Komfort Eko ze sterownikiem Defro-AG a do tego podpięty sterownik pokojowy SPK LUX. Całkiem fajnie się to sprawdza. Jak masz jakieś pytania - pytaj. Pozdrawiam Tomek
Riva Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor #4 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Witam. Dziękuję za zainteresowanie . Mam stererownik ST 44. Piec aktualnie grzeje około 100 m2 docelowo 170 m2. Aktualnie jestem bardzo zadowolony z jego pracy jednak największy problem do zmiana trybu pracy w ciągu dnia - doraźnie przelączam do na tryb letni tak aby nie grzał domu w czasie gdy domownicy są np. w pracy. Pokrętło kiedyś padnie . Okazuje się że mogą być problemy z pokojówką w tego typu sterowniku. Prawdopodobnie pokojówka będzie powodowała zbytnie wychładzanie pieca bo będzie on przechodził w stan wstrzymania. Pozdrawiam.
wertman Opublikowano 6 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Witam, nie napisałem wcześniej, że instalacja jest wyposażona w zawór czterodrożny z siłownikiem i osobnym sterownikiem do niego. Dzięki temu gdy sterownik pokojowy sygnalizuje dogrzanie pomieszczenia, kocioł przechodzi w stan podtrzymania i zawór czterodrożny stopniowo się przymyka w miarę spadku temperatury pilnując ustawionej temperatury powrotu i nie dopuszcza do wychłodzenia kotła. U mnie to rozwiązanie sprawdza się bardzo dobrze. Podobnie możesz sobie ustawić na sterowniku pokojowym tygodniówkę czyli temperatury dzienne i nocne w całym tygodniu. Nie trzeba nic dodatkowo ustawiać. Sterownik pokojowy pilnuje potem tych temperatur. Pozdrawiam Tomek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.