monisia27 Opublikowano 4 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Witam. Szanowni koledzy i koleżanki, zwracam się do Was z prośbą o pomoc w rozwiązaniu problemu z pracą grzejnika. Mianowicie mam instalację podpiętą pod piec na ekogroszek z pompą do CO, piec 19kW. Natępnie instalacja z pieca dochodzi do rozdzielnika, z którego na każdy kaloryfer w domu osobno wychodzi doprowadzenie oraz powrót prowadzony Alu-pexem. Grzejniki aluminiowe,ten którego dotyczy problem posiada automatyczny odpowietrznik. Rzeczony grzejnik pracuje w pralni (piwnicy), na tym samym poziomie co piec, niżej niż pompa. Pex doprowadzony do niego jest pod sufitem i schodzi w dół do grzejnika. Odpowietrzałem go zarówno górą jak i dołem i niestety grzeje ale bardzo słabo. Dużo słabiej niż pozostałe grzejniki w domu oraz słabiej niż powinna to zapewnić woda która na niego wychodzi. Proszę pomóżcie go rozruszać, bo pralnio suszarnia bez kaloryfera jest bezużyteczna. Z góry dziękuję
staran Opublikowano 4 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Generalnie jest tak że jak grzejnik jest gorący górą ,a zimny dołem to jest problem z przepływem(gdzieś zdławiony) jeśli grzeje przód na całej wysokości a tył zimny to kwestia zapowietrzenia.
emus Opublikowano 4 Grudnia 2013 #3 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Pex doprowadzony do niego jest pod sufitem i schodzi w dół do grzejnika. Prawdopodobnie jest powietrze w tym pex-ie. W najwyższym punkcie tego pex-a powinno się zamontować odpowietrznik automatyczny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.