brunox Opublikowano 3 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Witam serdecznie Wszystkich użytkowników jest to w zasadzie mój pierwszy wpis i bardzo proszę o pomoc. Mam kocioł Logika z firmy cichewicz. Moc kotła to 17kW i ogrzewam nim dom 260m2 ocieplony. Z kotła jestem, bardzo zadowolony jednak coraz to częściej jestem zmuszony na prace prowadzoną na odległość od domu. Na pewno nie wyrzuce mojego kotła bo mam go dopiero 2 lata wiec jest praktycznie nowy. Zastanawiałem się nad montażem palika na pellet czy to jest możliwe?? Jaki ewentualnie koszty wchodzą w gre? Jestem z miejscowości Żuromin czy w tej okolicy zna ktoś jakis wykfalifikowany zakład kotlarski albo ślusarski kltóry przerobił by kocioł na palnik?? Czy ktoś z Was taki kocioł ma i czy go przerobił na palnik?? Jak wygląda sprawa palnika czy w takim na pellet można palić ekogroszek?? Co jest lepsze??
sambor Opublikowano 3 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 3 Grudnia 2013 teoretycznie można wstawić palnik na pellet np Viking Bio - cena zestawu ok 7tys., czyli jak widzisz nie jest tanio, montaż prawie banalny w środkowych drzwiczkach. Musisz się zdecydować gdyz dobry palnik do pelletu nie spala groszku a odwrotnie w palniku na ekogroszek trudno dobrze spalić pellet.
brunox Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Dziekuje sambor za odpowedz w moim temacie. A czy bedzie mozna potem wyciągnąć ten palnik i palić np. węglem w tym kotle czy jest to inwestycja w jedna strone. Bo raczej wolał bym mieć możliwość spalania też wegla i drewna bo nie jest zle ale żona tym sie zająć nie chce a matka juz w sędziwym wieku.
sambor Opublikowano 3 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Aby zamienić paliwa to musisz mieć drugie drzwiczki - te z palnikiem wyciągasz a zakładasz te zwykłe i wtedy palisz tak jak dotychczas. Jak to jest kocioł ze sterownikiem to sterownik musi mieć opcję startu palnika lub trzeba inny sterownik.
amber36 Opublikowano 4 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 4 Grudnia 2013 witam Mam kocioł logikę tylko większy i obecnie mam wstawioną rynnę ,funkcjonuje to dobrze lecz posiada wszystkie zalety i wady rynny . Zastanawiałem się również nad palnikiem na pellet ale firmy lesterprojekt jest w inższej cenie niż ten który podał kolega Sambor ale ma jedną wadę działa tylko na jedno paliwo . Obecnie będę rozważał zrobienie przedpaleniska z podajnikiem natomiast kocioł zostawię jako wymiennik ale to dopiero w przyszłym sezonie
Gość sarzyk Opublikowano 5 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 5 Grudnia 2013 cześć kolega @brunox Sam zastanawiam się jak to może się sprawować. Cetnie bym wyposażył mój kocioł w podajnik ale czy pellet to nie wiem. Jestem ze śląska i te paliwo to u nas rarytas ale na pewno ma nie kwestionowane plusy w stosunku do węgla. Chyba zdecyduje się na palnik firmy MOC (chyba tak się nazywa) gdzieś w internecie znalazłem nowo wersje logiki z palnikiem na pellet. Pytanie jakiej róznicy w ilości spalaniu można sie spodziewać względem węgla orzech? W zasadie do maksymalnie 20% więcej w skali sezonu mysle ze mozna w moim przypadku przeznaczyć. Palnik możesz pewnie zamontowac chyba kazdy ale ja chyba sięzdecyduje na ww. firme bo jak znajde w internecie gdzies informacje na temat tego palnika w tej logice to bede miał 100% pewnosc ze bedzie pasował. Jak wiesz drzwiczki srodkowe sa dość wąskie. Jak by ktos miał jakies informacje na ten tema niech da znac
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.