kamis159 Opublikowano 30 Listopada 2013 #1 Opublikowano 30 Listopada 2013 Witam. Mam problem z kotłem KWMP-3 z sterownikiem RAPID gdyż przy moich ustawieniach w wersji podstawowej( ustawienia od montarzysty) spadają mi nie spalone duże kawały miału( takiego grubszego) gdyż troche nim palę bo został mi jeszcze z poprzedniego pieca. I tutaj moje pytanie czy ustawianie dmuchawy oraz procent paliwa pomogą czy muszę się zagłębnić w opcję np producentaMoje ustawienia:Temp zam: 55CTemp.cot : max do 60C potem spada do 53 i znów uruchamia się piecwentylator : 26Paliwo : 25Mniej więcej piec załącza się co 20 minut gdy temp spadnie. i podaję przez dobre 10 minut z przerwami na miał i na dmuchawę. Nie wiem czy to nie za wolno w przypadku rozgrzewania takiego piec?Proszę o jakies sugestiePozdrawiam
andrzejk123 Opublikowano 30 Listopada 2013 #2 Opublikowano 30 Listopada 2013 Jakbym siebie z wczoraj widział. Ten sam piec i też palę resztkami miału. Z tego co sam przetestowałem i wyczytałem nie da rady spalić samego miału. Musisz go przemieszać z groszkiem i to w proporcji 1:1. Od kilku godzin próbuję wytypowac odpowiednie nastawy. Ja obecnie mam nastawy: Dmuchawa 4%(bez przesłony) Podawanie 12% Czas cyklu 30S Temp zadana 60C
kamis159 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 1 Grudnia 2013 ok to może mi bardzo pomóc :)a moje pytanie brzmi co ile załącza się u Ciebie piec bo u mnie dosyć często bo co 20 minut około jak to wydłużyć bo po co tak często?pozdrawiam
andrzejk123 Opublikowano 2 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Obecnie włącza się co około 40 minut. Ale nie porównuj tego : tu jest tak wiele zmiennych( główne to energochłonność domu i rodzaj instalacji)że porównywanie tej wartość jest bezcelowe. Jeżeli chodzi o spalanie miału to chyba doszedłem do dobrych ustawień: Dmuchawa 6%, paliwo 16% Miał wymieszany z groszkiem(nie eko) w porporcji około 1:3.
kamis159 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor #5 Opublikowano 2 Grudnia 2013 ja teraz pale tylko miałem ( ale wiekszosci tam jest groszek) teraz mam taką opcję : po 18% wentylatora i paliwa gdy miałem 15 to temp rosła tylko do 58C a teraz rośnie mi do 62C przy założonej 55Czmieniłem też przedmuch(chyba chodzi o ten po pracy podajnika) z 5sek na 30 sek chodź widziałem że niektorzy mają po 120 sekpozdrawiam
andrzejk123 Opublikowano 4 Stycznia 2014 #6 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Mała aktualizacja Zauważyłem że spalając miał koks który się wtedy wytwarzał zajmował głównie przód palnika, zostawiając tył palnika pusty. Rozwiązaniem było zmniejszenie ilości miału w mieszance miał-groszek. Obecnie położyłem cegłę szamotową pomiędzy palnikiem a środkowymi drzwiczkami co powoduje, że koks nie może spaść z przodu palnika, wypiętrza się i spala na tyle palnika. Powoduje to większą ilość spieków ale umożliwia zwiększenie ilości miału w mieszance miał-groszek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.