Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kwmp-3

kamis159

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z kotłem KWMP-3  z sterownikiem RAPID gdyż przy moich ustawieniach w wersji podstawowej( ustawienia od montarzysty) spadają mi nie spalone duże kawały miału( takiego grubszego) gdyż troche nim palę bo został mi jeszcze z poprzedniego pieca. I tutaj moje pytanie czy ustawianie dmuchawy oraz procent paliwa pomogą czy muszę się zagłębnić w opcję np producenta
Moje ustawienia:
Temp zam: 55C
Temp.cot : max do 60C potem spada do 53 i znów uruchamia się piec
wentylator : 26
Paliwo : 25

Mniej więcej piec załącza się co 20 minut gdy temp spadnie. i podaję przez dobre 10 minut z przerwami na miał i na dmuchawę. Nie wiem czy to nie za wolno w przypadku rozgrzewania takiego piec?

Proszę o jakies sugestie

Pozdrawiam

Opublikowano

Jakbym siebie z wczoraj widział.

Ten sam piec i też palę resztkami miału.

Z tego co sam przetestowałem i wyczytałem nie da rady spalić samego miału. Musisz go przemieszać z groszkiem i to w proporcji 1:1. Od kilku godzin próbuję wytypowac odpowiednie nastawy.

Ja obecnie mam nastawy:

Dmuchawa 4%(bez przesłony)

Podawanie 12%

Czas cyklu 30S

Temp zadana 60C

Opublikowano

ok to może mi bardzo pomóc :)
a moje pytanie brzmi co ile załącza się u Ciebie piec bo u mnie dosyć często bo co 20 minut około jak to wydłużyć bo po co tak często?
pozdrawiam

Opublikowano

Obecnie włącza się co około 40 minut. Ale nie porównuj tego : tu jest tak wiele zmiennych( główne to energochłonność domu i rodzaj instalacji)że porównywanie tej wartość jest bezcelowe.

Jeżeli chodzi o spalanie miału to chyba doszedłem do dobrych ustawień:

Dmuchawa 6%, paliwo 16%

Miał wymieszany z groszkiem(nie eko) w porporcji około 1:3.

Opublikowano

ja teraz pale tylko miałem ( ale wiekszosci tam jest groszek) teraz mam taką opcję : po 18% wentylatora i paliwa gdy miałem 15 to temp rosła tylko do 58C a teraz rośnie mi do 62C przy założonej 55C
zmieniłem też przedmuch(chyba chodzi o ten po pracy podajnika) z 5sek na 30 sek chodź widziałem że niektorzy mają po 120 sek
pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mała aktualizacja

Zauważyłem że spalając miał koks który się wtedy wytwarzał zajmował głównie przód palnika, zostawiając tył palnika pusty. Rozwiązaniem było zmniejszenie ilości miału w mieszance miał-groszek.

Obecnie położyłem cegłę szamotową pomiędzy palnikiem a środkowymi drzwiczkami co powoduje, że koks nie może spaść z przodu palnika, wypiętrza się i spala na tyle palnika.

Powoduje to większą ilość spieków ale umożliwia zwiększenie ilości miału w mieszance miał-groszek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.