hycel Opublikowano 27 Listopada 2013 #1 Opublikowano 27 Listopada 2013 Witam Proszę o informację odnośnie załączonego schematu bufor+gaz+stałopalny 1. IStnieje możliwość równoczesnej pracy KG i pompy za buforem - co z pompami działającymi równocześnie na tym samym obwodzie ?? (ciśnienia, przepływy) nie będzie to przeszkadzać w pracy układu ?? Chociaż jak bufor zimny to pompa stop jak ciepły to KG dostanie na powroty ciepłą wode i też powinien się zatrzymać (??) 2. Jaka jest rola spinki pomiędzy zasilaniem i powrotem i jak jest w tej spince zamontowany ten zawór zwrotny ? Muszę przerobić prawie bliźniaczy układ który już mam Dziękuje za wszelkie informacje Pozdrawiam
sambor Opublikowano 27 Listopada 2013 #2 Opublikowano 27 Listopada 2013 Tam przede wszystkim brak zaworu 3-D na powrocie z bufora do kotła - przed pompą. zawór powinien być stałotemperaturowy min 55-60C np VTC 512 lub VTC 312 Naczynie przeponowe rzędu 200l.
hycel Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor #3 Opublikowano 27 Listopada 2013 Ok, ja mam tam gdzie jest kocioł na schemacie kominek 17kW ale oczywiście zaworu nikt nie zamontował.. ale to jest do zrobienia A co z tą spinką i równoległą pracą pomp obiegowych za buforem i kotła gazowego Dzięki za info Pozdr
hycel Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor #4 Opublikowano 28 Listopada 2013 Moja aktualna instalacja, po zmianach: KG - kondensat DeDietrich MCR II kominek z pw - 17 kW bufor - 1m3 - Odcięto KG od bufora- elektrozawór otwiera zasilanie z bufora jeśli temp jest odpowiednio wysoka - sterownik mierzy ja w buforze i podaje napięciena elektrozawór który się otwiera (niestety jak długo korzystam z bufora tak długo zawór jest wysterowany)- jak korzystam z bufora to ręcznie muszę "wyłączyć" KG tzn. ustawiam sterowanie pokojowe i obniżam temp żeby się nie właczył- elektrozawór również zapobiega podsysaniu przez podłogówkę wody z bufora lub pracującą pompę KG Problemy: - Chciałbym się pozbyć elektrozaworu ale żeby podłogówka nie podciągała z bufora - co zmienić ?,- Dobijam KG do np. 1,2bara, bufor zimny ma np. 1bar. KG grzeje ciśnienie rośnie a po wyłaczeniu i ostygnięciu nie ma już 1,2 bara tylko np. 0,9 bara Jeśli odetne bufor zaworami od reszty instalacji to KG trzyma ciśnienie - czyli nie cieknie. Czy ta różnica objętości jest "wtłaczana" do bufora zaworem nr 1 ? Jesli bufor jest nagrzany to z kolei po otwarciu elektrozaworu zwiększone ciśnienie z bufora uderza w KG i tak w kółko. Jak zapobiec tym skokom ciśnienia w instalacji ? Jak tym wszystkim sterować ? Proszę o pomoc
hycel Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor #5 Opublikowano 28 Listopada 2013 Czy ktoś ma połączony bufor kocioł gazowy i kominek i może mi pomóc ???? Chodzi mi o schemat, rodzaj sterowania, cokolwiek.......... Nie mam żadnego łebskiego instalatora w zasięgu Pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.