Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Informację Do Schematu Co

hycel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o informację odnośnie załączonego schematu bufor+gaz+stałopalny

post-10931-0-10057800-1385557718_thumb.jpg

1. IStnieje możliwość równoczesnej pracy KG i pompy za buforem - co z pompami działającymi równocześnie na tym samym obwodzie ?? (ciśnienia, przepływy) nie będzie to przeszkadzać w pracy układu ??  Chociaż jak bufor zimny to pompa stop jak ciepły to KG dostanie na powroty ciepłą wode i też powinien się zatrzymać (??)

2. Jaka jest rola spinki pomiędzy zasilaniem i powrotem i jak jest w tej spince zamontowany ten zawór zwrotny ?

Muszę przerobić prawie bliźniaczy układ który już mam

Dziękuje za wszelkie informacje

Pozdrawiam

Opublikowano

Tam przede wszystkim brak zaworu 3-D na powrocie z bufora do kotła - przed pompą.

zawór powinien być stałotemperaturowy min 55-60C np VTC 512 lub VTC 312

Naczynie przeponowe  rzędu 200l.

Opublikowano

Ok, ja mam tam gdzie jest kocioł na schemacie kominek 17kW ale oczywiście zaworu nikt nie zamontował.. ale to jest do zrobienia

A co z tą spinką i równoległą pracą pomp obiegowych za buforem i kotła gazowego

Dzięki za info

Pozdr

Opublikowano

Moja aktualna instalacja, po zmianach:

KG - kondensat DeDietrich MCR II

kominek z pw - 17 kW

bufor - 1m3

- Odcięto KG od bufora
- elektrozawór otwiera zasilanie z bufora jeśli temp jest odpowiednio wysoka - sterownik mierzy ja w buforze i podaje napięcie
na elektrozawór który się otwiera (niestety jak długo korzystam z bufora tak długo zawór jest wysterowany)
- jak korzystam z bufora to ręcznie muszę "wyłączyć" KG tzn. ustawiam sterowanie pokojowe i obniżam temp żeby się nie właczył
- elektrozawór również zapobiega podsysaniu przez podłogówkę wody z bufora lub pracującą pompę KG

post-10931-0-97544100-1385609752_thumb.png

Problemy:

- Chciałbym się pozbyć elektrozaworu ale żeby podłogówka nie podciągała z bufora - co zmienić ?,
- Dobijam KG do np. 1,2bara, bufor zimny ma np. 1bar. KG grzeje ciśnienie rośnie a po wyłaczeniu i ostygnięciu nie ma już 1,2 bara tylko np. 0,9 bara
   Jeśli odetne bufor zaworami od reszty instalacji to KG trzyma ciśnienie - czyli nie cieknie.    Czy ta różnica objętości jest "wtłaczana" do bufora zaworem nr 1 ?
   Jesli bufor jest nagrzany to z kolei po otwarciu elektrozaworu zwiększone ciśnienie z bufora uderza w KG i tak w kółko.
   Jak zapobiec tym skokom ciśnienia w instalacji ?

Jak tym wszystkim sterować ?

Proszę  o pomoc

Opublikowano

Czy ktoś ma połączony bufor kocioł gazowy i kominek i może mi pomóc ????

Chodzi mi o schemat, rodzaj sterowania, cokolwiek..........

Nie mam żadnego łebskiego instalatora w zasięgu

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.