Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dołączenie Bojlera Do Istniejącej Instalacji Z Podkowa

buru83

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mój problem dotyczy instalacji c.w.u .  Mianowicie sytuacja wygląda tak  :  obecnie w domu woda ciepła jest dostarczana tylko i wyłącznie z podkowy z kuchni. Bojler jest bez wężownicy i znajduje się na strychu.(jak na rys.) .   Rok temu założyłem instalacje c.o ale z braku funduszy nie zrobiono c.w.u.  Teraz moje brzmi; czy w sytuacji jak na dołączonym schemacie  mogę dołączyć drugi  bojler  z wężownica do istniejącej instalacji? Na schemacie oznaczone jako przerywane linie. Tu nasuwa mi się pytanie czy woda z dolnego bojlera będzie wędrować wpierw do górnego? A gdy osiągnie temp. zacznie nagrzewać się dolny bojler? Gdy odkręcę kran na parterze to ciepła woda poleci z którego bojlera? Wg mnie wpierw z dolnego i w miarę spadku temp. w dolnym zacznie się dołączać bojler górny. Nie wiem czy dobrze myślę. Na schemacie nie rysowałem pompek i całego osprzętu co oczywiście jest w układzie. post-12440-0-69364300-1384756541_thumb.png

Opublikowano

witam

dwa zasobniki to problem, zwiazany ze sterowaniem i "zastaniem wody"

najlepszym rozwiazaniem to wymienic zasobnik na strychu na zasobnik z mozliwoscia podpiecia podkowy i zasilania z c.o.       wtedy masz mniej problemow,że tak powiem z wyborem dostawy ciepła (c.o. lub podkowa------zródła ciepla moga pracowac razem lub kazde z osobna)

jedynym problemem to dociagniecie c.o. na strych i sterowanie ładowania zasobnika ,ale jest to do przeskoczenia

Opublikowano

Taka opcja raczej odpada. Dosyć dużo kucia i przeróbek. Wiem że jest to najlepsza opcja. Ale jeśli ciepła woda zachowuje się tak jak pisałem to zastanie wody nie powinno występować. Chyba że moja logika jest pokrętna

Opublikowano

Można to tak zrobić podkowa będzie grawitacyjnie grzała tylko górny zbiornik . Przy pracy CO grzane oba zbiorniki wtedy górny będzie dostawał już podgrzaną wodę z dolnego . Obwód CWU jest szeregowy więc nie ma opcji zastania wody w żadnym zbiorniku . Przy pracy tylko podkowy woda grzana w górnym zbiorniku , dolny tylko jako przepływ zimnej .

Pozdrawiam

post-25240-0-33748800-1384770657_thumb.png

Opublikowano

teoretycznie

polaczenie dwóch zasobnikow równolegle na we(zimna - zimna)/wy(ciepla-ciepla) wody uzytkowej jest mozliwe,ale funkcjonalnosć bedzie znikoma.........

trzeba by zamontowac jakas pompe cyrkulacyjna aby mieszala wode pomiedzy zasobnikami, aby byla jako tako stala temp ciepłej wody w obydwóch zasobnikach

grawitacyjnie moze obkreci ,choc jestem sceptycznie nastawiony ze wzgledu na wystepujace  opory hydrauliczne w obiegu ciepłej wody uzytkowej

a gdy otworzysz krany z woda uzytkowa  to "grawitacja "przestanie istniec.... a kran bedzie pobierał sobie ciepla wode z tego zasobnika ktory bedzie miał dla wody mniejsze opory hydro

na rys  zasobnik cwu na strychu ma jak mysle zle wpiete zasilanie zimnej wody uzytkowej (zakladam ze to bład w rysunku)

Opublikowano

Można to tak zrobić podkowa będzie grawitacyjnie grzała tylko górny zbiornik . Przy pracy CO grzane oba zbiorniki wtedy górny będzie dostawał już podgrzaną wodę z dolnego . Obwód CWU jest szeregowy więc nie ma opcji zastania wody w żadnym zbiorniku . Przy pracy tylko podkowy woda grzana w górnym zbiorniku , dolny tylko jako przepływ zimnej .

Pozdrawiam

tez myslałem o kaskadzie ale buru83 nie chce niczego rozkuwac

Opublikowano

Nie ma potrzeby stosowania żadnej pompy mieszającej ponieważ zasobnikiem nadrzędnym jest zasobnik na strychu i z niego jest zasilana instalacja CWU .

dako1970  chyba nie rozumiesz jak to działa .

Układ grzewczy jest tutaj równoległy przy pracy kotła CO ale układ CWU jest szeregowy tzn. woda nieważne czy gorąca czy zimna ( w zależności czym grzejemy podkowa czy piec CO) ale przepływa najpierw przez dolny wymiennik a następnie trafia do górnego na wejście zimnej wody a wychodzi wyjściem ciepłej wody na instalację Nie ma innego wyjścia na instalację CWU . Nie ma również mowy o żadnej grawitacji w przypadku CWU , przepływ następuje w momencie otwarcia punktu poboru (np. kran z ciepłą wodą )

Na rysunku jest tak jak ma być wykonane połączenie ale żeby było jasne to jeszcze napiszę

CWU- przepływ

Ujęcie zimnej wody ->wejście dolnego zasobnika ->zasobnik dolny  ->wyjście dolnego zasobnika ->wejście górnego zasobnika ->zasobnik górny ->wyjście górnego zasobnika -> punkty poboru CWU

Układ grzewczy zasobników obwód CO

Podkowa w piecu => zasobnik górny -> powrót CO

kocioł CO             =>  zasobnik górny    -> powrót  CO

=>  zasobnik dolny    -> powrót  CO

"nie chce nic ruszać " - woda to woda nie fale radiowe - bezprzewodówką/ Wi Fi  się nie da

Pozdrawiam

Opublikowano

mac 65 to rozwiązanie wydaje się być najbardziej przystępne.  Ale jedno pytanie jeszcze mnie nurtuje. Czy połączenie pieca z podkową jest niezbędne do pracy tego układu? Nie da się połączyć szeregowo tylko zasobników? ( odnośnie przyłącza zimnej wody to są zabezpieczenia. Rysunek uproszczony dla czytelności.)

Opublikowano

Żle , Żle  Żle wszystko do d...y

Teraz zauważyłem  że zasobnik na górze jest bez wężownicy . Cały układ nie będzie funkcjonował bo woda kotłowa  miesza się z bieżącą w górnym zasobniku . Górny zasobnik nie jest wymiennikiem tylko zasobnikiem za chwile to poprawie .

Opublikowano

Masz racje.  Pewnie nic z tego nie będzie. Jeszcze w tej sytuacji górny zasobnik jest bez wężownicy wiec woda pitna mieszała by się z CO. Ogólnie chodzi o to że w zimie woda była by  grzana w 98% z podkowy. A w lecie czasem zapalić w kotle CO. Ale faktycznie woda zbyt długo by stała. Czyli kapitulacja? :(

Opublikowano

No to masz gotowca  trochę to droższe rozwiązanie no ale inaczej nie chce wyjść . Pompa cyrkulacyjna CWU w szeregu z zaworem kierunkowym. Zawór kierunkowy żeby zimna woda nie cofała się do instalacji ciepłej wody . Pompa ma się uruchamiać tylko wtedy gdy wzrośnie temperatura na wyjściu z wymiennika CWU w piwnicy ( i tam trzeba zainstalować czujnik do sterowania pompą obiegową ) a nastąpi to tylko przy pracy kotła CO.

Obieg grzewczy z kotła CO znikną więc nie ma kucia . Wymiennik z wężownicą w piwnicy ma na środku bocznej ścianki ( dekiel prawy lub lewy ) otwór do umiejscowienia grzałki , należy go wykorzystać . Jeżeli otworu nie ma to bypass z pompą należy podłączyć na wejście zimnej wody z sieci ale wtedy od strony zasilania z sieci należy dać taki sam zawór kierunkowy .

Jak coś niejasne to pisz .

post-25240-0-45885400-1384795663_thumb.png

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam podepnę się do tematu czy takie podłączenie jak na rysunku jest dobre bo też chciałem podłączyć 2 bojlery a nie chce likwidować starego na podkowe.

Bedzie pompa na cyrkulacje cwu i do co żeby na bojler szło i mam pytanie jest jakiś uniwersalny sterownik do tych pomp tzn zeby był 1 i obsługiwał 2 pompy. Czy do każdej musze osobny kupić i czy do tego bojlera od podkowy wkładać jakiś czujnik czy wystarczy tylko ten co na obrazku ?

ps. Przepraszam za błędy ort.

post-16735-0-67132400-1435589548_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.