Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Moja Instalacja I Jeden Problem

Gość Visitor1230

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano

Prosze o pomoc w jednym problemie jaki wystepuje w mojej kotlowni. Przerobilem w lipcu instalacje montujac zawor 4d. Sterowanie zaworu z ochrona kotla, powrotu, pogodowka i sterowaniem pomieszczeniowym. Problem jest z temperatura powrotu w trakcie duzego otwarcia zaworu. Ponad to wszystko dziala ladnie grawitacyjnie pomimo ze zawor 4d troche za nisko ( eh ci instalatorzy). Niewiem czy powinienem:

1 zastosowac pompe na obiegu kotlowym? Sterowana np. sterownikiem CWU. Mialaby sia zalaczac w trakcie spadku powrotu

2 zastosaowac bypass. Pompa na bypassie z zaworem zwrotnym klapkowym i podobnym sterowaniem

W pierwszym wypadku nie wiem czy pompa utrzyma temp. powrotu w trakcie duzego otwarcia 4d. W drugim, to wyglada mi na udziwnienie. Ale mogloby zadzialac. Ciekawy jestem opini kolegow zaprawionych w bojach z kotlami.

Ogolnie

To mam taki misz masz z rurami ale to ze wzgledu na przerobke. Ale za to mam rury ocieplone i temp. w kotlowni 23 stopnie C . Ogrzewam 70m w satrszym domu. Brak ocieplenia z nowymi oknami. Piec jest sterowany przez GECO. Brak regulacji obrotow dmuchawy czy innych. Taki zwykly standart. Sterownk 4D z ochrona pieca. powrotu pogodowka i sterowanie pomieszczeniowe bezprzewodowe. Calosc zabezpieczona zasilaniem awaryjnym z aku 120 Ah.

Ustawienia:

temperatura zadana 74 stopnie

histereza 3 stopnie

podawanie 8 sekj

postoj 50 sek

podtrzymanie 15min

czas podawania w podtrzymaniu 8 sek

czas nadmuchu w podtrzymaniu 50 sek

zaslona dmuchawy odkrecona ze szczelina na 1 cm

Nie umiem w tym piecu niestety palic na niskich temp. W pazdzierniku piec dzialal mi wiekszosc czasu w podtrzymaniu z temp. zadana 60 do 65 stopni. Piec tak mi zawalilo sadza po dwoch tygodniach ze zgasl. Przed modernizacja mialem bufor zle skonfigurowany ( jak, to az wstyd opisywac ) a piec dzialal na mocy max i zadna sadza nie wystepowala. Piec czyscilem raz na miesiac i wystarczalo. Ale to tak tylko nawiasem mowiac.

W sterowniku 4D ustawiona pogodowka. krzywa grzania mozna ustawiac dowolnie.

10 stopni - zadana za zaworem 42

0 stopni - zadana za zaworem 46

-10 stopni -zadana za zaworem 56

-20 stopni- zadana za zaworem 60

Sterowanie pokojowe ustawione na 21,5 stopnia. Z obnizeniem temperatury za zaworem o 15 stopni w przypadku uzyskania pokojowki.

Na razie wszystko dziala. Za wszelkie sugestie bede bardzo wdzieczny. Foto troche ciemne ale nie da sie inaczej zrobic. I mam nadzieje ze dobrneliscie jakos do konca .

post-55163-0-25982600-1384334596_thumb.jpg

post-55163-0-17817500-1384334615_thumb.jpg

Opublikowano

4D mizernej średnicy jak na opcję bez pompy kotłowej, stąd problemy z ochroną powrotu. Poza tym 4D z zasady daje się jak najbliżej kotła, a nie tam gdzie wygodnie. Przy pompie kotłowej traci to oczywiście znaczenie, tak samo jak średnica zaworu.

Rozwiązanie podałeś wyżej. Albo pompa kotłowa małego obiegu, albo pompa kotłowa z termostatem powrotu na bypasie. Ewentualnie odepnij czujnik CWU i niech pompa CWU hula na okrągło. Niestety pozbawisz się sterowania zasobnikiem i woda będzie o temp kotła.

Zapytam jeszcze czy coklwiek grzeje ci tam grawitacyjnie? Założono zawór różnicowy, tylko nie widzę możliwości w miarę wydajnego ogrzewania grawitacją. Do tego masz system podtrzymania napięcia, więc to taki kwiatek trochę. Jest, bo jest.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Masz racje. Ale nie bywam w domu i wszystko wina instalatora, ze jest jak jest. A nie mialem sily sie juz uzerac. Grawitacyjnie dziala bardzo dobrze. Czy to na obiegu kotlowym czy grzejnikowym. Gdy zawor 4d otwarty powiedzmy w 30%, temperature powrotu osiagam do 60 stopni pomimo dzialajacej pompy na obiegu grzejnikowym.

Edit:

Na obiegu CWU zastosowalem zawor zwrotny z premedytacja. Wiem, ze optymalizowaloby to powrot. No ale nie chce tej wody grzac w nieskonczonosc. Boiler to tylko 80 litrow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.