olinek Opublikowano 10 Listopada 2013 #1 Opublikowano 10 Listopada 2013 Z racji tego,że pracuje w Austrii,wynajmuje tutaj mieszkanie,nie mam co prawda wydzielonego układu CO z własnym kotłem,ale cały budynek jest ogrzewany przez kocioł gazowy,przypadkowo do mojej skrzynki trafiła oferta dostawcy,który oferuje gaz ziemny w cenie UWAGA !! - 3,9 Eurocenta za kWh ( tak tutaj rozliczany jest gaz w kWh a nie w m3 ) czyli cena 1m3 wynosi około 38 Eurocentów = po aktualnym kursie 1,57 zł za m3 Cena tutejsza jest lekko licząc o 30 % niższa niż cena gazu u nas,a biorąc jeszcze do tego siłę nabywczą np. mojej pensji, roczny koszt ogrzewania przeciętnego domu 150 m2 stanowi , przy założeniu,że zużyjemy 2.000 m3, równowartość siedmiu dniówek. Dlaczego tutaj się da ???
automatyk Opublikowano 10 Listopada 2013 #2 Opublikowano 10 Listopada 2013 ojoj powoli ,sam gaz u nas też tani w zaleznosci od taryfy od 1,50 do 1,90 im więcej zużywasz tym mniej płacisz w zakresie taryf W-1 do W-4 do tego masz opłaty przesyłowe i abnamenty co przeciętnie daje oko 2 do 2,20 za metr gazu ,ponadto nie znamy kaloryczności gazu i do jakiego stopnia go odazotowują wiec naprade nie wiemy ile z tego twojego gazu tak naprawdę się wyciągnie
olinek Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor #3 Opublikowano 10 Listopada 2013 Tutaj nie ma żadnych opłat przesyłowych,jest tylko stała opłata 1,20 Euro miesięcznie ,zakładane przez dostawcę roczne zużycie na przeciętny budynek 150 m2 wynosi 21.000 kWh ( takie wartości przyjął w ofercie jako przykład ) czyli koszt roczny = 830 Euro Nie kwestionuję tego,że ceny gazu u nas w stosunku do innych paliw jest w miarę korzystna,ale interesuje mnie, dlaczego tutaj się opłaca sprzedawać gaz po 1,60 zł , bo nie przypuszczam,żeby ktoś do tego dopłacał , a u nas już się myśli o podniesieniu ceny od stycznia o około 5% bo PENiG podobno wychodzi z bidą na zero przy sprzedaży gazu dla klientów indywidualnych przy cenie +/- 2,30 zł
arthi Opublikowano 10 Listopada 2013 #4 Opublikowano 10 Listopada 2013 Austria, Niemcy, UK, pewnie w całej Europie są kwh, u nas też weszło odpowiednie rozporządzenie i wkrótce będziemy mięć jak wszyscy kwh, a nie m^3. http://www.mg.gov.pl/node/18819 W cenie nic to nie zmieni, mamy stosunkowo wysokie opłaty przesyłowe, abonamentowe, dlatego opłaca się optymalnie wykorzystywać daną taryfę. Ostatnio, taryfa do 1200m3, zużycie 144m^3, rachunek 315zł, co daje 2,19zł/m^3. Jeśli chodzi o gaz, to o ile mi wiadomo, w zasadzie w całej Europie jest taniej niż u nas.
piastun Opublikowano 10 Listopada 2013 #5 Opublikowano 10 Listopada 2013 PGNIG to monopolista na rynku a do tego państwowy. Pewnie właścielowi zależy, żeby paliwo importowane od naszego potencjalnego wroga było używane w jak najmniejszej ilości dlatego dowala się wysokie opłaty, ktore wchodzą w końcowa cenę gazu. Gdyby gaz kosztował 1,4zł/m3 to w krakowie nikt nie wpadłby na pomysł, żeby zakazywać palenia czymkoliwek komukolwiek. Ps. w kopalniach węgla pracuje jeszcze sporo potencjalnych wyborców i przy takiej niskiej cenie gazu już dawno wiekszość z nich by upadła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.