Zabster Opublikowano 6 Listopada 2013 #1 Opublikowano 6 Listopada 2013 Witam, Mam problem z instalacją CO w domu 1 rodzinnym. Schemat rur bezpośrednio przy kotle przedstawia dołączony rysunek. Mam dodatkowo bojler, który posiada również grzałkę elektryczną. W okresie przejściowym, nie palę 24h na dobę i bojler korzysta z grzałki elektrycznej a zawory przedstawione na rysunku są zamknięte. Od początku palenia w piecu słychać bulgotanie w rurach przy samym kotle, które niesie się po całym domu. Ostatnio zauważyłem również, że jeśli otworze zawory do bojlera, bulgotanie ustaje. W związku z tym mam pytanie, jaki jest powód tego bulgotania i czy jest jakieś rozwiązanie problemu, aby przy zamkniętych zaworach nie było słychać bulgotania. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i przepraszam za kiepski rysunek. Mam nadzieję że wystarczający.
majschi Opublikowano 6 Listopada 2013 #2 Opublikowano 6 Listopada 2013 witam jak grzejesz wodę elektrycznie to zakręca się tylko jeden zawór masz instalacje z pompą czy grawitacyjną ?
Zabster Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor #3 Opublikowano 6 Listopada 2013 Ja zakręcam obydwa zawory. Mam tylko jeden zakręcać? Który? Instalacja jest grawitacyjna.
majschi Opublikowano 6 Listopada 2013 #4 Opublikowano 6 Listopada 2013 nie ma znaczenia który, woda na pewno nie będzie się wychładzaś
Zabster Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor #5 Opublikowano 7 Listopada 2013 Sprawdziłem dziś i zamykając tylko jeden zawór dalej bulgocze w rurach. Muszą być odkręcone obydwa. Ktoś ma jakieś pomysły jak to rozwiązać i jaka jest tego przyczyna?
majschi Opublikowano 7 Listopada 2013 #6 Opublikowano 7 Listopada 2013 czy "bulgotanie" występuje tylko kiedy rozpalasz w kotle czy podczas całego palenia ?
Zabster Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor #7 Opublikowano 8 Listopada 2013 podczas palenia. Zaczyna po przekroczeniu temperatury 60 st C
staran Opublikowano 8 Listopada 2013 #8 Opublikowano 8 Listopada 2013 Jeśli bulgocze to wydaje mi sie ,że musi być gdzieś powietrze, u mnie było podobnie z tym że mam instalacje z pompą ,pomogło zakręcenie odpowietrzników takich takich jak te http://archiwum.allegro.pl/oferta/odpowietrznik-automatyczny-z-zaworem-stopowym-1-2-i3020707683.html prawdopodobnie przez nie zasysało powietrze i oczywiście odpowietrzyć instalacje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.