resident Opublikowano 31 Października 2013 #1 Opublikowano 31 Października 2013 Witam. Mam dylemat. Aktualnie mam dwa niezależne piece w domu ocieplonym 200 metrów instalacja grzewcza standardowe grzejniki. W tym że dół (100m2) ma grzejniki żeliwne stare (nie mam wpływu na ich zmianę niestety), na górze również 100 m2 grzejniki standardowe. 1) piec węglowy zwykły bez podajnika + bojler 2) piec olejowy Buderus logano + bojler Obecnie koszty ogrzania węglówką to ok. 5000 zł na sezon + ciepła woda w lato z olejaka bo się opłaca. Ogrzewanie olejakiem odpada koszt ok. 15 tys. na sezon. I teraz myślę nad dwoma rozwiązaniami ze względu na "upierdliwość" chodzenia do pieca i palenia w nim 4 razy dziennie. Opcja 1 - dokupienie palnika do pelletu do pieca buderus zrobienie (miejsca jest dużo) indywidualnego pojemnika na 2-3 tony pelletu. - koszt ok. 10-11 tysięcy. - obiawiam się tylko że pellet mnie będzie kosztował znacznie więcej niż ogrzewanie węglem. Np. około 7-8 tys. na sezon. Wygoda będzie na pewno. Opcja 2 - zmiana pieca węglowego na nowy piec węglowy z podajnikiem, który spala zarówno pellet jak i ekogroszek + sterowanie pokojowe koszt. ok 14 tys. zł Opcja bezpieczna bo można spalać ekogroszek gdyby pellet okazał się drogi. Mniej wygodny bo załadunek co 3-4 dni, ale to już nie taki problem. Przy tej opcji na lato został by olejak i podgrzewanie wody chociaż z podajnikowego tez by sie opłacało. Sprzedaż olejaka nie wchodzi w grę gdyż ceny używanych są że tak powiem śmieszne więc jak mam wziąć za olejaka 2 tys. a 5 lat temu dałem 15 to wolę go zostawić. Różnica w cenie jest na korzyść zakupu palnika do olejaka (ok. 3 tys tańsza przeróbka niż zakup pieca na ekogroszek/pellet). I sam nie wiem co robić. Jest możliwość przy dobrym dostrojeniu pieca olejowego z palnikiem na pellet że nadal koszty ogrzewania będą oscylować ok. 5 tys. na sezon ??
sambor Opublikowano 31 Października 2013 #2 Opublikowano 31 Października 2013 Coś dużo tego ciepła wychodzi. - jaka temp w domu przy obecnym ogrzewaniu? 5000zł za węgiel to ok 7,5-8 ton. Ja grzeję pelletem w kotle olejowo gazowym Wolfa CNK25 mam wstawiony palnik Viking Bio 20kW, na dom 260m2 wyszło w poprzednim sezonie 3,5t pelletu, dom był częściowo ocieplony- tylko dach, nie zamieszkały ale temp była utrzymywana 19-20C+ częste wietrzenie pomieszczeń. Obecnie mam ocieplony 15cm styro i zobaczymy ile pójdzie tego paliwa. Dobre ustawienie palnika pelletowego i dostosowana do niego automatyka pozwoli na spalenie ok 4-5ton pelletu.
sambor Opublikowano 31 Października 2013 #3 Opublikowano 31 Października 2013 Jak na spokojnie przeliczyłem te twoje dane to wychodzi że coś jest nie tak - albo masz ocieplenie grubości 1cm, lub okna 1 szybowe , lub brak drzwi zewn ;) Innym problemem jest temp wewnątrz pomieszczeń domowych - może lubisz Afrykę i temp powyżej 25C , to wtedy tak. Ale generalnie z oleju za 15000zł wg cen za 2012 można w średnim kotle uzyskać 107,352 GJ ciepła = 29 820kWh Ja w swoim domu potrzebowałem w okresie 01 11 - 11 04 59,00 GJ = 16389kWh ciepła - to prawie 2x mniej niż ty, a dom też mam większy. Poszukaj najpierw gdzie ucieka to ciepło?, gdyż to za duży wydatek jak na taki dom.
resident Opublikowano 31 Października 2013 Autor #4 Opublikowano 31 Października 2013 Dom jest ocieplony 12 cm styropianem. Okna nowe nie wiem jakiej grubości, ale na pewno nic taniego. Fakt że w zimę -20 chodzę w domu z spodenkach i podkoszulce, a przy temperaturach jak teraz to cały czas otwarte mam okno. Muszę sprecyzować 5000 zł na węgiel mam dokładnie na myśli ok. 4000 węgiel i brykiet do rozpalania, ale to i tak chyba nic nie zmienia że nie powinno tyle wychodzić ?? czyli rozumiem że jeżeli montując pellet do olejaka ustawie jakąś sensowną temperaturę i się lepiej ubiorę to jest szansa na przyzwoity wynik ; :) ?
sambor Opublikowano 31 Października 2013 #5 Opublikowano 31 Października 2013 A ile oleju spalasz ( spalałeś) na sezon? Bo takie wyliczenie z podanej kwoty to nie jest precyzyjne.? Przy wyliczonym zapotrzebowaniu na ciepło wg twojego zużycia oleju może być potrzebne pelletu więcej niż podałem w drugim poście - ok 5,5 - 6t dobrego pelletu. Ale to zawsze mniej niż 15000zł.
resident Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor #6 Opublikowano 1 Listopada 2013 Więc tak wyciągnąłem dokładne ostatnie spalanie oleju, gdzie chodził tylko ropniak + ogrzewanie wody z ropniaka. od 20.08.2010 roku do 16.02.2011 roku - poszło 3000 litrów ropy, a potem od 16.02.2011 do 11.06.2011 poszło 1050 litrów.
sambor Opublikowano 1 Listopada 2013 #7 Opublikowano 1 Listopada 2013 To tak jak założyłem - ok 4000l, ale ja policzyłem tylko za sezon grzewczy, nie brałem pod uwagę grzania samej CWU. Przy takim zapotrzebowaniu będzie potrzeba ok 6 t pelletu na okres grzewczy CO i ok 1 t na okres grzewczy CWU. Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.