dea Opublikowano 24 Października 2013 #1 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Witam Uruchomiłem dziś piec po raz pierwszy, ale z małymi problemami. Po odpowietrzeniu grzejników pompa c.o. działa bez przeszkód i grzejniki ładnie grzeją. Nie działa mi jednak ogrzewanie c.w.u., pompa mieli ale nie ma obiegu wody, trójnik nad zaworem różnicowym, zawór zwrotny i rury nad zaworem zwrotnym do bojlera są zimne. Pompę cwu mam na bypassie z zaworem róznicowym (z kulką - montaż pionowy), jako że bojler ma szanse być grzany grawitacyjnie. Zawór zwrotny dałem bezpośrednio za bypassem, który kupiłem już zmontowany. Czy taki montaż zaworu zwrotnego jest nieprawidłowy (przerobiony na szybko rysunek z http://www.kotly-witkowski.pl/schematy-podlaczen)? Czy jednak zawór zwrotny powinien być koniecznie w ramach obejścia zrobiony? Pompa c.o. działa bez przeszkód, zawór zwrotny jest za nią, ale ta pompa nie jest na bypassie, bo prowadzenie rur i tak uniemożliwia grawitacyjne grzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majschi Opublikowano 24 Października 2013 #2 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 witam Zamontowałeś zawór zwrotny klapkowy czy sprężynowy ? spróbuj odpowietrzyć pompę poprzez wykręcenie dużej śruby po środku pomp (płaski śrubokręt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dea Opublikowano 24 Października 2013 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Sprężynkowy jest ten zawór zwrotny. Pompy w sumie nie odpowietrzałem, zaraz tego spróbuję. Edit: noż kurde dzięki:) Pompa była zapowietrzona i działa pięknie. Nie wiedziałem do czego jest ta śruba i jej nie ruszałem, a instrukcji do pompy ani jednej ani drugiej nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majschi Opublikowano 24 Października 2013 #4 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Sprężynkowy jest ten zawór zwrotny. zawór zwrotny sprężynowy niestety nie pozwoli na działanie układu grawitacyjnie ( stawia za duży opór) do instalacji grawitacyjnych stosuje się zawory zwrotne klapkowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.