Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapowietrzanie Się Układu Pc + Kominek

golytm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam układ przedstawiony na załączonym schemacie (sorry za wykonanie :) )

Składa się on z kominka z płaszczem wodnym o mocy 19 KW, który obsługuje grzejniki oraz zasobnik wody użytkowej, oraz pompy ciepła o mocy 6 KW, która obsługuje podłogówkę (110 m^2) plus zasobnik c.w.u. W większości przypadków pracuje tylko pompa, jednakże jeżeli nagrzeję sobie w kominku, to sterownik blokuje mi c.o. w pompie, a dodatkowo w przypadku w którym wystąpi mi "nadmiar ciepła" na kominku, ogrzewa on c.w.u. blokując jednocześnie c.w.u. z pompy.

Tyle tytułem opisu - teraz problem.

Niestety podczas pracy tylko PC, po przełączaniu się zaworu trójdrożnego manometr na powrocie c.o. do pompy ciepła pokazuje 0 a pompa na powrocie "mieli" powietrze. Dzieje się tak po przełączaniu c.o. - c.w.u i odwrotnie.

Macie może pomysł dlaczego ?

post-55288-0-59111700-1382554733_thumb.jpg

Opublikowano

była wstawiona jako wspomożenie dla tej wewnątrz PC - opory na podłogówce są stosunkowo duże. Niezależnie od tego ona raczej nie ma nic wspólnego z zapowietrzaniem, bo był okres kiedy nie była zamontowana i zapowietrzanie występowało - tak jak pisałem po przełączaniu zaworu 3d

Opublikowano

Trudno mi jest sobie wybrazić opory w podłogówce która grzeje 110m2 podłogi do której potrzeba dwóch pomp ale skoro to nie problem to należy szukać go gdzie indziej

zawór 3d rozdzielający zasilający z PC na podłogę lub zasobnik masz na zasilaniu czy na powrocie ?

Opublikowano

Wpadłem na inny pomysł. Zastanawiam się czy przyczyna nie leży w tym, że występuje różnica ciśnień po obu stronach obiegu (po stronie zasobnika vs. po stronie podłogówki). Oba obiegi nie mają stałego punktu wspólnego. Rozdzielane są zaworem zwrotnym przy zasobniku na zasilaniu i zaworem 3d na powrocie. W związku z czym w momencie przełączania się zaworu 3d powoduje on wyrównywanie ciśnień, a w rezultacie podciśnienie w jednym z obiegów i "wyciąganie" z niego powietrza rozpuszczonego w wodzie. Zastanawiam się czy przełożenie zaworu 3d z powrotu na zasilanie (tak by na powrocie nie było żadnych barier) nie rozwiązałoby problemu.

Ma to sens ?

Opublikowano

rozumiem że żadnych przecieków nie zaobserwowałeś?

następnie sprawdź czy posiadasz odpowietrzniki automatyczne po stronie ssącej pompy

następnie sprawdź ciśnienie w zbiornikach przeponowych

Opublikowano

żadnych przecieków raczej nie ma.

odpowietrzniki po stronie ssącej pompy... rozumiem, że istnieje możliwość zasysania przez nie powietrza - są na rozdzielaczach, ale w ramach testów były wymontowane i zaślepione gniazda - było to samo.

Zbiorniki trzymają ciśnienie - sprawdzałem.

Wiem - mi też już brakuje pomysłów.

Zapomniałem dodać jeszcze jedno - testowo zamontowałem zawór kulowy na zasilaniu zasobnika i w momencie kiedy go zamknąłem, przełączanie zawora 3d nie powodowało zbierania się powietrza i opadania manometra - stąd między innymi pomysł który przedstawiłem w poprzednim poście....

Opublikowano

Generalnie w 95% przypadków właśnie PC realizuje c.w.u. Tak naprawdę to część umożliwiająca przygotowanie c.w.u przez kominek była doprojektowana na samym końcu planowania. Te 5% przypadków, to "awaryjne" odebranie ciepła z kominka - wiesz.... znajomi, nagrzane w kominku, gorąco w pokoju :) po przykręceniu termostatów na grzejnikach temp. na kominku podnosi się na tyle że nie wiadomo co z nią zrobić. Zamiast czekać na uruchomienie się zaworu schładzającego, sterownik blokuje c.w.u z PC i pakuje ciepło z kominka do zasobnika - woda się elegancko w beczce dogrzewa (a ze ma spora bezwladnosc, to nie przekracza nie wiadomo jakich temperatur), i na kominku opada do bezpiecznej wysokości ...

Pozostaje tylko znaleźć jeszcze odpowiedz skąd to powietrze przy tym manometrze...

Dzieki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.