lutar Opublikowano 19 Października 2013 #1 Opublikowano 19 Października 2013 Witam, przygotowuje się do wykonania centralnego ogrzewania w domu z użytkowym poddaszem o wielkości całkowitej 140m2. Instalację chce wykonać z rur miedzianych w systemie trójnikowym. Planuję ogrzewać dom kotłem gazowym np. Brotje Energy Komfort 24STE, jednak chciałbym wykonać instalację tak ,aby w przyszłości móc przyłączyć do niej kocioł z podajnikiem (gdybym nie mógł uciągnąć finansowo). Na załączonym rysunku umieściłem średnice jakie chce zastosować. Czy są one prawidłowe dla moich założeń? Pozdrawiam Cytuj
marekd Opublikowano 19 Października 2013 #2 Opublikowano 19 Października 2013 Witaj , ekspertem nie jestem ale moge poradzic co nieco z e schematu wyglada ze ta instalacja bedzie schowana w podlodze czy tak .jezelo tak to ja bym za zadne skarby swiata nie dawal rur miedzianych i je lutowal jak sie cos rozszczelni to klapa na calego nie znajdziesz wycieku chata do remontu ja bym zrobil tak rozdzielacz centralnie w domu i do niego miedz 28mm nie z marketu lub PEX chyba jest okolo 33czy 35 do rozdzielacza masz rure w calosci i na odejsciach tez Pex 16 oczywiscie jak masz grzejniki.Ewentualnie rura PP stabi je sie zgrzewa ,ale to ostatecznosc .Gdyby byla do nabycia mieka rura 28mm Cu to bybylo piekne . Co do pieca z podajnikiem to bym za bardzo nie myslal bo kochane panstwo polskie zakaze w 2020 r palw=enie weglem i e tedy masz kociol jako zlom.Pozyjemy zobaczymy. Cytuj
sybiga Opublikowano 19 Października 2013 #3 Opublikowano 19 Października 2013 Moje skrome zdanie: Instalacja troszkę przewymiarowana ... Ale średnice są ok. Co do kotła z podajnikiem nie widzę jakich kolwiek przeciwwskazań -_- Cytuj
Gość mak Opublikowano 20 Października 2013 #4 Opublikowano 20 Października 2013 A gdzie ty chcesz ten kocioł z podajnikiem ewentualnie ustawić? W kotłowni którą planujesz będzie to bardzo trudne. Poza tym to różnica cenowa pomiędzy groszkiem/ekogroszkiem a gazem ziemnym jest właściwie żadna Cytuj
lutar Opublikowano 20 Października 2013 Autor #5 Opublikowano 20 Października 2013 Kotłownia ma szerokość 1,6m jeśli się uprzeć to jakis piec z podajnikiem by wszedł:) Czy jest jakaś minimalna średnica rur przyłączeniowych dla pieca z podajnikiem? Zastanawiam się czy nie zamienić rur 28 na 22. Planuję założyć ogrzewanie podłogowe w: salonie, kuchni, wiatrołapie i obu łazienkach czy przyłącze rurka 18 wystarczy do rozdzielacza? Cytuj
PrzemoKrak Opublikowano 5 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Witam, ostatnio byłem oglądać montaż kotła gazowego gdzie już wykonaną była częściowo instalacja wcześniej hydraulik zrobił od kotła gazowego do rozdzielacza rura PP 25 z włóknem (nie w aluminium), czy ktoś robił tak?? działało?? ja przeważnie miedzią robie i działa ok. czekam na odpowiedz Cytuj
majmaj Opublikowano 21 Czerwca 2020 #7 Opublikowano 21 Czerwca 2020 Pisze do Was z bardzo nietypowym pytaniem. Jestem na etapie tynków i niestety przeciąga mi się przyłącz gazu a czas wygrzać podłogi. Mam możliwość chwilowego podpięcia pieca z instalacji z domu obok (40m). Musze tylko zakupić odpowiedni wąż lub rurę PE. Tu powstaje może i głupie pytanie, posiadam gruby zbrojony wąż ogrodowy 3/4 czy jest możliwość wykorzystania go? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi