jarekka Opublikowano 8 Października 2013 #1 Opublikowano 8 Października 2013 Podłączyłem "podłogówkę" do istniejącej instalacji w taki sposób jak na foto: Czyli nowy rozdzielacz z pompą. Wcześniej podłogówka była podłączona za pomocą zaworów termostatycznych, a całość łącznie z grzejnikami napędzała jedna pompa- nie działało to najlepiej. Teraz działa dobrze tzn na całości podłogi jest równo ciepła, ale problem w tym że pompa podłogówki głośno pracuje. Gdzie jest błąd, czy podłączenie do ciepłej wody powinno być zrobione pomiędzy piecem a pompą która tłoczy wodę na grzejniki? Czy powinienem zastosować zawory zwrotne i w którym miejscu?
AdamGuitar Opublikowano 9 Października 2013 #2 Opublikowano 9 Października 2013 Głośno czyli jak ? szum, stuki? Jaka to pompa (wielkość nie producent)? Może za duża w stosunku do zapotrzebowania? Może potrzebna była regulacja instalacji jako całości i wtedy układ pracował by na jednej pompie, jak dotychczas? Instalacja aby pracowała prawidłowo musi być odpowiednio wyregulowana, a przy montażu drugiej pompy należy właściwie ją dobrać. Załącz schemat obecnego podłączenia.
dako1970 Opublikowano 9 Października 2013 #3 Opublikowano 9 Października 2013 Witam.Coś mi tu nie gra ,na zdjeciu nie widze zeby górna belka była podpieta do powrotu (lub zasilania.....zaleznie jak producent sobie wymyslił) moze ta strona bedzie pomocna http://www.baterlo.pl/tece-rozdzielacz-sekcji-ogrzewania-podlogowego-tecefloor-mieszaczem-pompowym-przeplywomierzami-7733-20-06-p-970.html jest tam mały opis urzadzeń i zaznaczone kierunki przepływu jak też podpiecie zasilania i powrotu. http://www.purmo.com/images/products/ufh/Instrukcja_duzy_zestaw_mieszajacy.pdf aha Twoja pompa to pompa mieszająca a nie pompa ładujaca(kotłowa) i jest sterowana czujnikiem zainstalowanym w rozdzielaczu
dako1970 Opublikowano 9 Października 2013 #4 Opublikowano 9 Października 2013 witam ponownie znalazłem Twoj rozdzielacz na internecie i przychylam sie do zapytań adamguitar'a jak tez jego wniosku o regulacji układu podłogówki
dako1970 Opublikowano 9 Października 2013 #5 Opublikowano 9 Października 2013 mozesz zrobić frontalne zdjecie rozdzielacza aby dokladnie zobaczyc zespół pompowy i zamontowane urzadzenia przy nim,(moze szukam igły w stogu siana ale moze tam jest pies pogrzebany)
jarekka Opublikowano 9 Października 2013 Autor #6 Opublikowano 9 Października 2013 dużo pytań, postaram się odpowiedzieć: -pompa szumi, wibracji nie ma jest na gumowych podkładkach, na wyższych biegach szum jest większy. Szum albo można powiedzieć buczenie jest bardziej słyszalne w pomieszczeniach gdzie jest podłogówka niż w kotłowni gdzie jest rozdzielacz. -nie rozumiem pytania o regulację, to są 3 biegi i kapilary tak? A iszum jest tak samo słyszalny gdy kapilary są zakręcone i woda nie idzie na pętle. - mogę zrobić jeszcze jedno zdjęcie, i zaraz zamieszczę. wygląda to w ten sposób że do rozdzielacza podłogówki wejście z ciepłą wodą jest w dolną listwę z lewej strony a wyjście też z dolnej z prawej. Podłączyłem ten rozdzielacz (podłogówki) bezpośrednio z rozdzielaczem grzejnikowym biorąc zasilanie z górnej listwy a powrót na dolną - to powinno być widoczne na foto. I raz jeszcze moje pytanie "czy może podłączenie do ciepłej wody powinno być zrobione pomiędzy piecem a pompą która tłoczy wodę na grzejniki" czy może być tak jak teraz z rozdzielacza grzejnikowego?
dako1970 Opublikowano 9 Października 2013 #8 Opublikowano 9 Października 2013 szum to płynaca woda,ale zastanawiam sie czy aby nie jest zbyt mały napływ na zasilaniu( Odpływ na powrocie). w DTR rozdzielacza producent podaje jaką rurą (średnica) zasilic rozdzielacz. aby tego nie rozwalac pozamykaj wszyskie odbiory z rozdzielacza grzejnikowego.spowoduje to że grzejniki przestana pracowac i cały przepływ trafi do podłogówki zaobserwuj jak po tym zabiegu pracuje pompa ( nie szalej z predkosciami pompy sprawdz każda pozycje 1,2 i 3) daj znać co zaobserwowałeś
jarekka Opublikowano 10 Października 2013 Autor #9 Opublikowano 10 Października 2013 Witam, obserwowałem tak jak mi radziłeś dako1970 i wygląda na to że niezależnie czy woda idzie na grzejniki czy jest zakręcona to pompa z podłogówki tak samo głośno pracuje. Nie ma też znaczenia czy odkręcone są pętle podłogówki czy zakręcone -pompa jak tylko jest włączona to buczy/szumi. czytałem to http://www.baterlo.pl/tece-rozdzielacz-sekcji-ogrzewania-podlogowego-tecefloor-mieszaczem-pompowym-przeplywomierzami-7733-20-06-p-970.html i to http://www.purmo.com..._mieszajacy.pdf i to co mi udało się ustalić to nie zamontowałem zaworu zwrotnego a to może powodować głośną pracę układu. Teraz się zastanawiam czy zamontować te zawory czy może jednak jest to kwestia regulacji. A z tą regulacją to jak doczytałem to wydaje mi się to skomplikowane i nie wiem czy sam sobie poradzę. Wcześniej padło pytanie o rodzaj pompy więc podaje w załączniku na foto: to pompa c.o. a to podłogówki liczę na to że jeszcze ktoś mi coś poradzi
dako1970 Opublikowano 11 Października 2013 #10 Opublikowano 11 Października 2013 Pytanie czy układ podłogówki został odpowietrzony (każdy obwód osobno aż do strumienia wody bez babelków) Jak sie zachowuja rotometry ( one informuja o nateżeniu przepływu cieczy) zobacz czy pompa jest odpowietrzona i czy kreci wirnik i jeszcze jedno na internecie sprawdzilem ze to chinska produkcja, moze sie okazac ze wirnik musi pracowac idealnie w poziomie(pionie) ,odbiegniecie od tych ustawień moze powodować dodatkowe opory na wirniku .( mówimy o pompie w rozdzielaczu) i tak jak mówisz moze brakowac tego zaworu zwrotnego a pompa z mieszacza tłoczy w instalacje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.