M1987 Opublikowano 4 Października 2013 #1 Opublikowano 4 Października 2013 Witam, ma moze ktos dostep do jakiegos ranking kotlow z podajnikiem slimakowym na ekogroszek? Jakie firmy sa godne polecenia oraz czy moglby ktos polecic jakis piec z podajnikiem na ekogroszek 15-16kw?
M1987 Opublikowano 4 Października 2013 Autor #2 Opublikowano 4 Października 2013 jak oceniacie: Defro duo 15kw i ogniwo eko plus 16kw?
wuwok Opublikowano 5 Października 2013 #3 Opublikowano 5 Października 2013 Witam . Posiadam kociołek ogniwo eko plus 16kw i ja jestem zadowolonym użytkownikiem. Jaki metraż domu masz ze chcesz 16kw?Atuty mojego pieca to możliwość spalania gorszej jakości eko i miału ,duża sprawność ,sterownik który jest praktyczny i dla nie zawansowanego palacza na początek idealny. Do uwag to czyszczenie piecyka nie każdemu się podoba z powodu budowy piecyka[kanały pionowe ]. Leczy nie tylko ja potwierdzę ze tragedii nie ma :) .Piec węglowy wiec palenie "brudne"pyl kurz zawsze będzie.Odnośnie sadzy w piecyku napisze tylko ze wiele zależny od dopasowania piecyka do budynku [dobry niewielki zapas mocy] ,prowadzenia kotła,paliwo [jakość,suche czy wilgne]. Odnośnie Defro mogę tyle powiedzieć ze koledzy po kupili defro duo i.....................pala w nich drzewem :D .Oglądałem i na wygląd solidne piecyki
zbigmaz1 Opublikowano 5 Października 2013 #4 Opublikowano 5 Października 2013 Witam, ma moze ktos dostep do jakiegos ranking kotlow z podajnikiem slimakowym na ekogroszek? Jakie firmy sa godne polecenia oraz czy moglby ktos polecic jakis piec z podajnikiem na ekogroszek 15-16kw? Na innym forum był nie tak dawno przeprowadzony taki ranking, jednym się podobał innym nie. Poczytaj i sam oceń co o tym sądzisz.Link do tamtego rankingu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211533-ANKIETA-najlepszy-kocio%C5%82-na-ekogroszek Ja mogę polecić to co mam w swojej stopce, czyli to co sam używam.
Neo Opublikowano 5 Października 2013 #5 Opublikowano 5 Października 2013 Przytoczony ranking podsumuję tak : Napisz kto jest Twoim idolem i dlaczego właśnie W.I.U. Lenin.
TIMON120777 Opublikowano 6 Października 2013 #7 Opublikowano 6 Października 2013 nie ma rankingu na forach jest odsetek użytkowników większość nie zagląda z wielu względów zatem takie zestawienia to tylko sugestie jednej lub kilku grup w zależności od ich siły przebicia na danym forum. wiele razy już pisałem o tym jaki kocioł jest najlepszy. to taki który spełnia oczekiwania użytkownika na każdym polu sterowanie obsługa(czyszczenie, zasyp) spalane paliwa czasem wpływ na decyzję mają rozmiary(kotłownia mała ogranicza wybór) oraz kolor- sa tacy co za chiny ludowe nie wstawią czerwonego np a inny zielonego nie lubi. każdy ranking będzie odzwierciedlał jedynie siłę w jakiej użytkownicy danych modeli sa obecni na forum a nie faktyczne zalety i wady kotłów. taki ranking może jedynie wskazać trend odnośnie paliw palników i sterowań. nigdy nie wskaże prawdziwego lidera
M1987 Opublikowano 8 Października 2013 Autor #8 Opublikowano 8 Października 2013 Witam . Posiadam kociołek ogniwo eko plus 16kw i ja jestem zadowolonym użytkownikiem. Jaki metraż domu masz ze chcesz 16kw?Atuty mojego pieca to możliwość spalania gorszej jakości eko i miału ,duża sprawność ,sterownik który jest praktyczny i dla nie zawansowanego palacza na początek idealny. Do uwag to czyszczenie piecyka nie każdemu się podoba z powodu budowy piecyka[kanały pionowe ]. Leczy nie tylko ja potwierdzę ze tragedii nie ma :) .Piec węglowy wiec palenie "brudne"pyl kurz zawsze będzie.Odnośnie sadzy w piecyku napisze tylko ze wiele zależny od dopasowania piecyka do budynku [dobry niewielki zapas mocy] ,prowadzenia kotła,paliwo [jakość,suche czy wilgne]. Odnośnie Defro mogę tyle powiedzieć ze koledzy po kupili defro duo i.....................pala w nich drzewem :D .Oglądałem i na wygląd solidne piecyki Co do metrazu to w przyblizeniu 260m2 z garazem, ktory sam zajmuje okolo 60m2 ale tez bedzie ogrzewany + musze doliczyc do tego moc na podgrzanie wody (okolo150l), wydaje mi sie ze 15kw bylby badziej optymalny ale cena defro troche powala.
wuwok Opublikowano 8 Października 2013 #9 Opublikowano 8 Października 2013 Powiem tak, podstawa palnik 2 generacji !!! 15-16kw żadna różnica.Nie chce cie namawiać na to co ja mam bo uważam ze powinieneś sam wybrać.Zaleta mojego pieca ze jest przebadany z każdej strony.Sterownik tez niezły!! o defro nie myślałem w ogóle z powodu ze od razu wiedziałem ze piec mam mieć z eCoalem.Poza tym cena defro porażka :( .I palniki maja do dobrego eko :( Poczytaj o Ogniwo Eko Plus, Rbr a także o Skampach. Dwa pierwsze maja eCoala a ostatni Bruli lub inny sterownik [tu producent daje kwestie wyboru ]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.