andrz123 Opublikowano 3 Października 2013 #1 Opublikowano 3 Października 2013 mam pytanie , gdzie powinna być zamontowana grupa bezpieczeństwa wraz z naczyniem wzbiorczym przeponowym na zasilaniu czy na powrocie ? . Kocioł gazowy ,układ zamknięty, naczynie jako dodatkowe w instalacji
andrz123 Opublikowano 3 Października 2013 Autor #3 Opublikowano 3 Października 2013 czym więcej przeglądam google tym bardziej głupieje, raz na zasilaniu schemat , to na powrocie , masakra
automatyk Opublikowano 3 Października 2013 #4 Opublikowano 3 Października 2013 nie ma na zasilaniu ,zawsze na powrocie ,jak będzie ubytek wody to pompa ma pobrać z przeponówki wodę i wtłoczyć ją do instalacji a nie pchać w prze ponówkę
andrz123 Opublikowano 3 Października 2013 Autor #5 Opublikowano 3 Października 2013 przed filtrem z zaworem ,czy za przed kotłem
automatyk Opublikowano 3 Października 2013 #6 Opublikowano 3 Października 2013 to zależy czy w kotle jest przeponówka i zawór bezpieczeństwa ,jeśli tak to od strony instalacji montujesz
rychol Opublikowano 6 Października 2013 #8 Opublikowano 6 Października 2013 na powrocie W instrukcji producenta jest wręcz odwrotnie - http://instalacjeb2b...cja_Obslugi.pdf
automatyk Opublikowano 6 Października 2013 #9 Opublikowano 6 Października 2013 tak bo to grupa bezpieczeństwa którą podłączasz bezpośrednio do kotła i w inny króciec niż instalacje i jak dasz na zailaniu pompy to ta grupa będzie i tak po stronie ssącej pompy natomiast takie rozwiązanie nie jest firmowane przez producentów ,grupa bezpieczeństwa to zawór bepzieczenstwa ,odpowietrznik i manometr ,przeponówka zawsze na powrocie do kotła /instalacji
rychol Opublikowano 6 Października 2013 #10 Opublikowano 6 Października 2013 ok. a mam jeszcze pytanie w sprawie GB, w zasadzie nie spotkałem grupy z ZB mniejszym niż 3 bary, a np. w układzie zamkniętym mam 1,5 bara to co należy wymienić ZB na 1,5 ?
automatyk Opublikowano 6 Października 2013 #11 Opublikowano 6 Października 2013 tak bo te systemowe zawyczaj sa do kotłów gazowych i olejowych żeliwnych
Slawekw Opublikowano 11 Października 2013 #13 Opublikowano 11 Października 2013 Z naczyniem przeponowym to nie jest takie proste... Właściwie najlepiej na powrocie, ale... Naczynie przeponowe w układzie zamkniętym pompowym umieszczone po stronie ssawnej pogarsza układ ciśnień. Może przy spełnieniu kilku niekorzystnych warunków powodować kawitację. Z drugiej strony umieszczenie grupy bezpieczeństwa po stronie ssawnej wraz z automatycznym odpowietrznikiem jest większym błędem. Ważne jest, aby naczynie nie miało za wysokiej temperatury - często 70C. Zawór bezpieczeństwa w większości układów zamkniętych daje się 2,5 - 3 bar. 1,5 to bardziej na kocioł stałopalny. Ale TRZEBA to sprawdzić w specyfikacjach kotła i innych składowych instalacji. Coś mi tu się nie zgadza. ZB na 1,5 bara ? A naczynie jakie ma ciśnienie wstępne? Prawdopodobnie 1,5 bara... Naczynie przeponowe instalujemy w celu kompensacji zwiększenia objętości wody pod wpływem temperatury... Tu to nie nastąpi. Wcześniej ZB wyrzuci przyrost. I będzie do d... Najważniejsze, to przyłączyć ZB oraz przeponówkę bezpośrednio do zabezpieczanego punktu instalacji - bez jakiejkolwiek armatury rozłączającej.
rychol Opublikowano 12 Października 2013 #14 Opublikowano 12 Października 2013 Coś mi tu się nie zgadza. ZB na 1,5 bara ? A naczynie jakie ma ciśnienie wstępne? Prawdopodobnie 1,5 bara... Naczynie przeponowe instalujemy w celu kompensacji zwiększenia objętości wody pod wpływem temperatury... Tu to nie nastąpi. Wcześniej ZB wyrzuci przyrost. I będzie do d... Najważniejsze, to przyłączyć ZB oraz przeponówkę bezpośrednio do zabezpieczanego punktu instalacji - bez jakiejkolwiek armatury rozłączającej. Zgadza się naczynie przeponowe ma ciśnienie wstępne 1,5 bara, to ciśnienie w instalacji utrzymujemy o 0,2 bara mniej czyli 1,3. to w takim razie jeżeli w układzie zamkniętym mamy mieć 1,3 bara to jaki ma być ZB ?
Gość mak Opublikowano 12 Października 2013 #15 Opublikowano 12 Października 2013 Jak maksymalne ciśnienie pracy kotła wynosi 1,5 bar to oznacza że jest przeznaczony do pracy w układach otwartych. Druga sprawa to każdy kocioł na paliwo stałe pracujący w układzie zamkniętym musi być wyposażony w urządzenie odprowadzające nadmiar ciepła czyli wężownice schładzającą. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup kotła który fabrycznie jest dopuszczony do pracy w układzie zamkniętym a kombinowanie. To że założysz zawór bezpieczeństwa na 1,5 bar nie oznacza że kocioł jest zabezpieczony, bo nie jest. Pamiętaj że przez eksploatację kotła niezgodną z DTR tracisz gwarancję. Zasada prosta chcesz układ zamknięty kupujesz kocioł do zamkniętego, a jak kupiłeś do otwartego to zamontuj go zgodnie z wymaganiami producenta. Kocioł do układu zamkniętego jest droższy ale oszczędzanie na bezpieczeństwie to jawna głupota, a argument że "tak wszyscy montują" jest też mało poważny.
Slawekw Opublikowano 12 Października 2013 #16 Opublikowano 12 Października 2013 Zgadza się naczynie przeponowe ma ciśnienie wstępne 1,5 bara, to ciśnienie w instalacji utrzymujemy o 0,2 bara mniej czyli 1,3. to w takim razie jeżeli w układzie zamkniętym mamy mieć 1,3 bara to jaki ma być ZB ? Zgodnie z zaleceniami ze strony reflex.pl dotyczącymi przeponowych naczyń w układzie zamkniętym CO ciśnienie ZB= ciśnienie wstępne +1,5bar. Czyli 3 bar. ZB 2,5 lub 3 bar. Zależnie od warunków lokalnych. 2,5, dać, jak nie wiadomo, co i jak.
automatyk Opublikowano 13 Października 2013 #17 Opublikowano 13 Października 2013 ciśnienie nie ma nic do rzeczy bo możesz zrobić ciśnienie 0,7 bar a instalacji 1 bar i tyle ,a co do bzdurnych grup bezpieczeństwa wraz z pzeponówkami to taki mamy rynek ze każdy soie costam produkuje a później łoo bo mnie się instalacja zapowietrza ale to temat rzeka .....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.