arnow79 Opublikowano 29 Września 2013 #1 Opublikowano 29 Września 2013 Witam mam prośbę o pomoc w sposobie instalacji dodatkowego obiegu do podłogówki. Obecnie mam układ trójnikowy wyprowadzony na grzejniki, pompa obiegowa na powrocie, cwu podłączone osobno pozpa również na powrocie, sterowane to jest Auratonem 1111 multi, kocioł zwykły uniwersalny, wszystko działa super , mam prośbę o ocenę mojej wizji podłączenia do tego podłogówki. Oczywiście chcę to zrobić osobnym obwodem, przy wyjściu z kotła na podłogówkę chcę dać zawór czterodrogowy (ew.3-drogowy), następnie rozdzielacz do podłogówki (3-4 pętle). Gdzie dać pompę na zasilaniu rozdzielacza czy na powrocie ? No i jak tym sterować (u mnie to 3 pompa w instalacji). Ja myślę dać pompę na zasilaniu za zaworem 4-drogowym z zaworem termostatycznym, tylko jeszcze nie wiem jak sterować pompą i zaworem 4-drogowym( 3-drogowym), mam nadzieję ,że ktoś pomoże, pozdrawiam
lolosko Opublikowano 29 Września 2013 #2 Opublikowano 29 Września 2013 wrzuc schemat co jak masz i gdzie chcesz dołorzyc co do sterowania to albo termostatyczny zaw 3 drogowy albo zaw 3 drog z silownikiem sterowany pogodowo http://www.techsterowniki.pl/shop,30,77,st-431n
arnow79 Opublikowano 29 Września 2013 Autor #3 Opublikowano 29 Września 2013 mam nadzieję, że nikt mnie zbeszta za schemat zrobiony na szybkiego w paincie, na czerwono zaznaczyłem to , co chcę dołożyć, powyższa propozycja bardzo fajna, w którym miejscu najlepiej założyć pompę?
arnow79 Opublikowano 29 Września 2013 Autor #4 Opublikowano 29 Września 2013 oto sklecony naprędce schemat
majschi Opublikowano 29 Września 2013 #5 Opublikowano 29 Września 2013 witam Pompe dajesz za zaworem 3d na zasilaniu podłogówki
arnow79 Opublikowano 29 Września 2013 Autor #6 Opublikowano 29 Września 2013 i w którym miejscu najlepiej zamontować zawór 3-drogowy, czy nie ma to większego znaczenia?bo pompę to rozumiem ,że za zaworem, z góry dzięki za wszelkie porady
lolosko Opublikowano 1 Października 2013 #7 Opublikowano 1 Października 2013 najlepiej w kotlowni zainstaluj latwy dostep odpowietrzanie itd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.