darek127 Opublikowano 20 Września 2013 #1 Opublikowano 20 Września 2013 Witam Zakupiłem kocioł optima komfort plus i instalator proponuje podłączenie pieca tak jak na załączonym schemacie .Na schematach i na naklejce na piecu woda zasilająca ma mieć 55 stopni C i ma się mieszać z ciepłą wodą. Mój piec będzie zasilany wodą już schłodzoną czyli zimną. 1)czy będę miał gwarancje na tak podłączony piec. 2) co z korozją niskotemperaturową przy takim podłączeniu 3) czy tak podłączony piec wytrzyma długie lata i czy jego żywotność będzie krótsza 4)czy zawór trzydrogowy jest w dobrym miejscu? Prosze o porady
pasik1002 Opublikowano 22 Września 2013 #2 Opublikowano 22 Września 2013 1.to czy będziesz miał grawitacje zależy od średnicy rur i spadków . 2.masz kocioł gazowy pracujący w układzie otwartym?? 3. za pompami zawory zwrotne a przed filtry 4. zawór jest w dobrym miejscu
automatyk Opublikowano 22 Września 2013 #3 Opublikowano 22 Września 2013 Witam Zakupiłem kocioł optima komfort plus i instalator proponuje podłączenie pieca tak jak na załączonym schemacie .Na schematach i na naklejce na piecu woda zasilająca ma mieć 55 stopni C i ma się mieszać z ciepłą wodą. Mój piec będzie zasilany wodą już schłodzoną czyli zimną. 1)czy będę miał gwarancje na tak podłączony piec. 2) co z korozją niskotemperaturową przy takim podłączeniu 3) czy tak podłączony piec wytrzyma długie lata i czy jego żywotność będzie krótsza 4)czy zawór trzydrogowy jest w dobrym miejscu? Prosze o porady tak może być dobrze zrobione i bezpiecznie co cieszy i widze ze instalacje masz oki przynajmniej jest otwarta bez wymienników ,jednym słowem do dzieła,a ochrona powrotu hak bardzi chcesz to dodatkowa pompa miedzy zasilaniem a powrotem i termostata tak aby był wagrzany powrót ,a za pompami wszystkimi zawory zwrotne klapkowe lub zwykłe mosiężne
darek127 Opublikowano 29 Września 2013 Autor #4 Opublikowano 29 Września 2013 Instalacja już zrobiona ,ale trochę inaczej bo z zaworem czterodrogowym .Mam do was pytanie odnośnie zaworu 4d . Ma on pod spodem cyfry przy każdym wyjściu 1 ,2,3 i 4 co one oznaczają ? Jest też niby trójkąt co on oznacza? Bo instalator nie potrafił mi odpowiedzieć.
automatyk Opublikowano 29 Września 2013 #5 Opublikowano 29 Września 2013 1 zasilanie grzejników ,4 powrót z grzejników ,2 powrót do kotła ,3 zasilanie z kotła ,możesz tez w innej konfiguracji 4 zasilaniez kotła ,2 powrót do kotła ,1 zasilanie grzeników ,3 powrót z grzejników ,przy pierszej konfiguracji jak bedziez krecił w prawo będzie wyzsza temp na grzejniki a wrugiej konfiguracji odwtprnie
darek127 Opublikowano 29 Września 2013 Autor #6 Opublikowano 29 Września 2013 Mam podłączone tak 1 powrót do kotła 2 zasilanie grzejników 3 zasilanie z kotła 4 powrót z grzejników
automatyk Opublikowano 29 Września 2013 #7 Opublikowano 29 Września 2013 ok centralnie do góry nogami ale może być
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.