niedopałek Opublikowano 18 Września 2013 #1 Opublikowano 18 Września 2013 Witam, chciałbym się ogólnie poradzić jaki kocioł dobrać do takiego budynku. Nie mam wiedzy na temat CO przechodzę z pieców kaflowych :) dane budynku powierzchnia do ogrzania 67 m2 okna plastiki styropian 5 cm mury około 50-60 cm bojler 140 l z jakiegoś przelicznika 67m2 x 2.6m x 50W wyszło mi zapotrzebowanie 8710 W nie wliczając ogrzewania wody. Czy takie założenie można przyjąć do tego budynku? Czy kocioł 9-10 kw wystarczy ? Jeżeli możecie polecić konkretne modele kotłów to również dziękuję.
automatyk Opublikowano 18 Września 2013 #2 Opublikowano 18 Września 2013 tak wystarczy a kolego nie masz tam gazu???
niedopałek Opublikowano 18 Września 2013 Autor #3 Opublikowano 18 Września 2013 W budynku nie ma, ulicą jest. niestety nie przekonałbym raczej domowników do takiej inwestycji.
automatyk Opublikowano 18 Września 2013 #4 Opublikowano 18 Września 2013 no rozumiem bo przy tak małej powierzchni babrać z opałem to nieporozumienie a zkotłami to na tym forum jest zamieszanie ,bo ja nienawidzę być niewolnikiem kotłowni i moi klienci tez dlatego tez zawsze kocioł jest przewymiarowany a cześć ludzi na forum zaraz powie że ze nie więcej niż 8kW decyzcje i tak podejmiesz sam i poczekaj az się rozwinie dyskusja ,gdynym ja montował u ciebie kociołek byłby to min 16kW a Ty poczekaj co napiszą inni
niedopałek Opublikowano 18 Września 2013 Autor #5 Opublikowano 18 Września 2013 no zaczekam, nie wiem czy sie dyskusją rozwinie, bo temat jest oklepany, ale każdy chce rade dokładnie dla siebie :) jeżeli jakieś dane budynku byłby przydatne to oczywiście dopiszę.
januszj26 Opublikowano 18 Września 2013 #6 Opublikowano 18 Września 2013 Witam Bardziej określ się jak chcesz palic czym chcesz palic i ile masz na piec. pozdr.
niedopałek Opublikowano 18 Września 2013 Autor #7 Opublikowano 18 Września 2013 węgiel + drzewo (częściej węgiel) na piec mam około 2,5 -3 tys.
piastun Opublikowano 18 Września 2013 #9 Opublikowano 18 Września 2013 Gaz jest fajny ale przedewszystkim drogi. Same opłaty stałe wyniosą pewnie z 700zł rocznie a to już jest tona węgla a gdzie sam gaz?!. Przy takim metrażu i ekonomicznym paleniu pewnie w 2tonach można się zmieścić. Kolega automatyk nie lubi być niewolnikiem kotłowni :) ale spamować na forum cały dzień to lubi :P. Ja osobiście nie radzę przewymiarowywać kotła bo przy ciągłym paleniu to tylko same problemy wychodzą.
Darek21 Opublikowano 18 Września 2013 #10 Opublikowano 18 Września 2013 Jak taki stary dom to może jakiś starszy model pieca :rolleyes:? Poważnie polecam jakiś mały kociołek dolnego spala wyboru specjalnego nie ma SEKO EKO-II N 1, albo tajemniczy ZGODA KSGW 8 KW.( ten ostatni podobno dobry ale nikt go nie widział :) )
automatyk Opublikowano 18 Września 2013 #11 Opublikowano 18 Września 2013 Gaz jest fajny ale przedewszystkim drogi. Same opłaty stałe wyniosą pewnie z 700zł rocznie a to już jest tona węgla a gdzie sam gaz?!. Przy takim metrażu i ekonomicznym paleniu pewnie w 2tonach można się zmieścić. Kolega automatyk nie lubi być niewolnikiem kotłowni :) ale spamować na forum cały dzień to lubi :P. Ja osobiście nie radzę przewymiarowywać kotła bo przy ciągłym paleniu to tylko same problemy wychodzą. kolego opłaty stałe dla takiej powierzchni jeśli chodzi o gaz wyjda rocznie około 200zł a cena brutto gazu około 2 zł /m3 zakładając ze z metra 9,5kW a z kilograma wegla na przeciętnej sprawności 4-5kW to kolego gdzie tu tak drogo ????
niedopałek Opublikowano 18 Września 2013 Autor #12 Opublikowano 18 Września 2013 Stary znaczy sprawdzony a nie stary używany? bo mi przeszło przez myśl coś takiego, ale to by była loteria i oszczędzanie maksymalne, choć cała instalacja jest budżetowa (pex, tanie złączki grzejniki armatura Kraków. Dziękuję za podpowiedzi będę się rozglądał za kotłami 8-10 KW. z polecanych firm, słyszałem też że dobre są Drewmetu i Sasa Ogólnie to nie mam wygórowanych wymagań, ważne żeby była w miarę duża komora spalania (rzadsze zaglądanie do kotła) i solidne wykonanie.
piastun Opublikowano 18 Września 2013 #13 Opublikowano 18 Września 2013 Pewnie dla takiej powierzchni uda się zmieścić w 2000m3 gazu rocznie i faktycznie bedzie taniej. Niemniej podłączenie instalacji, dostosowanie komina i cała ta papierologia pewnie będzie kosztować tyle co kilka lat palenia węglem. Do tego jak będzie krucho z gotówką to zawsze można cos przykombinować z drzewem itp i zejść z kosztami do minimum. Żeby nie było ja jestem zagorzałym wrogiem gazu dopóki w jego cenie zawarte są takie rzeczy jak opłaty przesyłowe, stałe itp a to wszystko przemnożone przez 23%. co do PEX to faktycznie lepiej pójść w gaz bo przy paliwach stałych jedno zagotowanie i może być niewesoło.
automatyk Opublikowano 18 Września 2013 #14 Opublikowano 18 Września 2013 w cenie energii elektrycznej masz jeszcze więcej opłat i przemnożonych razy 23% i jak podejrzewam nie odrąbałeś siekiera przyłącza prądu ??? a skoro wyliczyłeś dwie tony wegla to odpowiednikiem gazu jest około 1000m3 gazu a palenie drewnem w kopciuchu przy dzisiejszych cenach to naprawdę zabawny pomysł chyba ze pobiegać do lasu po chrust za darmo
niedopałek Opublikowano 18 Września 2013 Autor #15 Opublikowano 18 Września 2013 Mam jeszcze pytanie czy lepiej tradycyjny z górnym spalaniem czy z dolnym bo widzę ze moge się zmieścić za 3 tys. z dolnym mniej obsługowym np ZGODA KSGW co do gazu to zdaje sobie sprawę z jego zalet tylko właśnie koszt przyłącza na tą chwilę jest za duzy dla mnie (około 5 tys ) i tak jak kolega wspomniał niepewna przyszłość.
piastun Opublikowano 18 Września 2013 #16 Opublikowano 18 Września 2013 Na temat dodatkowych pozyzji w rachunku za prąd mam podobne zdanie jak z gazem ale niestety tutaj nie widzę, żadnej alternatywy. Mam nadzię, że dożyję czasów tanich i pojemnych baterii superkondensatorów :) i wtedy siekiera pójdzie w ruch. Ja osobiście wolałbym dolniaka bo znika problem rozpalania ale tak pi razy drzwi Twoje zapotrzebowanie (przy ciągłym paleniu) przy -20stopniach wynosi pewnie 6kW a przez większość zimy 3-4kW powinno wystarczyć więc DS nawet 6kW będzie się dusić. W twoim przypadku moim zdaniem lepiejby było pójśc w górne spalanie i pogodzić się upierdliwością rozpalania od góry w zamian za łatwiejszą modulację mocy w dół.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.